Μια νέα σελίδα για τα Αστερούσια

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ποια η σημασία της ένταξής τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο  Περιοχών  Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της  Unesco ως απόθεμα Βιόσφαιρας.

Του Αντώνη Παντινάκη

Μια νέα σελίδα ανοίγει για την νότια και συνολικά για όλη την Κρήτη, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα, έπειτα από την επίσημη ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο  Περιοχών  Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της  Unesco ως απόθεμα Βιόσφαιρας.

Η είδηση σκόρπισε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα Αστερούσια αποτελούν την τριτη περιοχή  της Ελλάδας στον κατάλογο των αποθεμάτων Man and Biosphere - MAB/ UNESCO  μετά το βουνό του Ολύμπου και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Το επίσημο δίπλωμα  υπογράφηκε από την γενική διευθύντρια της Unesco Audrey Azoulay,   μετά από  την συνεδρίαση του διεθνούς Συντονιστικού Συμβουλίου της  Unesco, το οποίο ενέκρινε 24 ακόμα νέες περιοχές σε όλο τον κόσμο  μαζί με την  οροσειρά των Αστερουσίων.

"Τα αποθέματα Βιόσφαιρας  αποτελούν περιοχές  υψηλής φυσικής αξίας  και επιδιώκουν να συνδυάσουν την ανθρώπινη  δραστηριότητα με την  διατήρηση και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας. Αποτελούν κεντρικό  στοιχείο της έρευνας και της ευαισθητοποίησης της Unesco  για την προώθηση καινοτόμων πρακτικών Αειφόρου Ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απώλειας  της βιοποικιλότητας, που υποστηρίζει τις ανθρώπινες κοινότητες και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος" δήλωσε η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη.

Το Πρόγραμμα  "ΑΝΘΡΩΠΟΣ και  ΒΙΌΣΦΑΙΡΑ"  πρωτοστατεί στην προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης. "Αυτό, από μόνο του, μας κατευθύνει για το αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο πρέπει να προωθήσουμε για την περιοχή των Αστερουσίων (ορεινού όγκου και θαλάσσιας περιοχής)" σχολιάζει η κα Βρέντζου. "Η αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία από την Νεολιθική εποχή άφησε τα Αστερούσια στο νότιο μέρος της Κρήτης, με μια πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά  διάσπαρτων ανθρώπινων οικισμών σε ορεινό τοπίο φυσικών οικοτόπων και περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, που αποτελούν  ένα  ανεκτίμητο  αξιακό κεφάλαιο  για τους κατοίκους  της περιοχής αλλά και όλης  της Κρήτης και  της Ελλάδος με παγκόσμια σημασία. Αυτό το αξιακό κεφάλαιο οφείλουμε να προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού προς όφελος των  κατοίκων  όλης  της ευρύτερης  περιοχής των Αστερουσίων".

 

Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) και οι συνεργάτες της οραματίζονται "μια ανάπτυξη  που θα  ενσωματώνει  και  θα έχει  ως προπομπό της, τον σεβασμό τόσο στο  περιβάλλον  όσο και στην  πολιτιστική ταυτότητα  του τόπου . Μια ανάπτυξη που θα αναγνωρίζει και  θα συνυπολογίζει  την τοπική ιδιαιτερότητα  και τις πολιτισμικές  αξίες. Θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα διαφυλάσσει το φυσικό και απαράμιλλο κάλλος  της περιοχής. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται τους  ανθρώπους της περιοχής  και τις αξίες που αυτοί πρεσβεύουν και διατηρούν αναλλοίωτες  στο πέρασμα του χρόνου".

Ευχή και επιδίωξη της κας Βρέντζου, "οι άνθρωποι των Αστερουσίων να  βγουν από το λήθαργο και να αντιληφθούν, αφ' ενός   το  αξιακό  κεφάλαιο   του  τόπου  τους  και  αφ' ετέρου  τα οφέλη που προσφέρει  η Παγκόσμια διάκριση των Αστερουσίων και η ένταξή τους ως απόθεμα Βιόσφαιρας στην Unesco".

"Χρειάζεται" υπογράμμισε η ίδια "πολλή δουλειά και χρόνος. Θα την προσφέρουμε απλόχερα χωριό-χωριό  μαζί με όλους τους  φορείς  που συμμετέχουν  στην  Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης  των Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) όπως Περιφέρεια, Δήμοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Οργανώσεις Παραγωγών Αναπτυξιακές κ.α, προκειμένου να κατανοήσουν την προστιθέμενη αξία  των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα έχουν με την ομπρέλα της Unesco".

Η κα Βρέντζου ευχαρίστησε τέλος όσους συνέβαλαν στην "επίτευξη του στόχου μας - ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον  πρόεδρο  της  Εθνικής Επιτροπής  MAB Unesco καθ. Μιχαήλ Σκούλλο,  την πρόεδρο της Ελληνικής  Εθνικής Επιτροπής Unesco  κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, τον Περιφερειάρχη  Κρήτης  κ.  Σταύρο  Αρναουτάκη, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ.  Μανόλη Κοκοσάλη και τον  Γενικό Διευθυντή κ. Γιώργο Μαυρογιάννη".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ