Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Αναγνωρίστηκε επισήμως το 1994 με νόμο από τη Βουλή

Για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με μήνυμά του εκφράζει τον σεβασμό και την τιμή της Περιφέρειας Κρήτης απέναντι στον Ποντιακό ελληνισμό. 
«Η 19Η Μάϊου είναι ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, στεκόμαστε με σεβασμό και τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους, διωκόμενοι κατά τη διάρκεια μιας γενοκτονίας. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.
Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας».


Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Σε ειδική συνεδρίασή της σήμερα η Βουλή τιμά την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων είναι πράξη ιστορικής ευθύνης.
Όχι απλώς γιατί υπήρξε προοίμιο της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζιστές, αλλά κυρίως γιατί δεν πρέπει να γνωρίσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά άλλη τέτοια βαρβαρότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η δέσμευση της ανθρωπότητας για «ποτέ ξανά γενοκτονία» δεν έχει γίνει ακόμη πράξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μην κατονομαστούν τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κατά των Αρμενίων, κατά των Ποντίων, κατά των Ασσυρίων.  
Είναι επομένως ιστορική ανάγκη αλλά και ζήτημα τιμής για το παρόν και το μέλλον να αναδειχθεί η εκ προμελέτης τέλεση αυτών των εγκλημάτων, να διασωθεί η μνήμη αυτής της θηριωδίας και να μην γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοια εγκλήματα ενάντια της».

Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αναγκαία η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι η «αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν». Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Έκθεση επαναλαμβάνει την πρότασή του που είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020 για την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα αναγκαίο βήμα».

Όσον αφορά τη νέα ειδική σχέση, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία». Όπως επισήμανε θα πρέπει να είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. «Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να εμπεριέχει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου».

Τέλος, καθώς η συζήτηση συνέπεσε χρονικά με την 102η επέτειο από την έναρξη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα από τα «από τα μαζικά εγκλήματα που συνέβησαν στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, την περίοδο 1912-1922, με θύματα Έλληνες, Αρμενίους και Ασσύριους», ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι μόνο με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας διασφαλίζεται ότι «η ανθρωπότητα δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοιες θηριωδίες».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο μεθοδευμένος από την Τουρκική πολιτική εκριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά τον 20ό αιώνα (ιδίως στα έτη 1919-1923), αποτελεί ένα διαρκές στίγμα για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της παγκόσμιας Ιστορίας. 
      Η Γενοκτονία των Ποντίων, δεν διαγράφεται από την συλλογική μας Μνήμη. Η διεθνής αναγνώριση της συστηματικής εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων είναι ένα διαρκές χρέος, μια οφειλή απέναντι στις θηριωδίες που διέπραξαν οι Τουρκικές αρχές για λόγους εθνοκάθαρσης.
    Οι πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι οι οποίοι επέζησαν της Γενοκτονίας, ερχόμενοι στην Ελλάδα, δεν τους εμπόδισαν να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία μας, να προκόψουν, να κρατήσουν το ύφος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά τους, και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην σύγχρονη Ελλάδα.
   Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων. Τιμούμε την παρουσία των Ποντίων στον τόπο μας, και την ουσιαστική συνεισφορά τους στην πρόοδο της πατρίδας μας.

 

Β. Κεγκλέρογλου: Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό για να δυναμώσουμε την μνήμη
 

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δήλωσε:

 «Οι Πόντιοι όπως και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποτελούν δυναμικά και δημιουργικά τμήματα του ελληνισμού με ιστορία αιώνων και κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, όμως δεν λύγησαν και έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και μπόλιασαν τον Ελληνισμό συμβάλλοντας στην πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους.

Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Επιτέλους να αναγνωρισθεί καθολικά η γενοκτονία, να ζητήσουν συγνώμη οι Τούρκοι για το έγκλημα και οι ανιστόρητοι, ας σταματήσουν να τους δίνουν άλλοθι.

Αυτό είναι και το μήνυμα για την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό για να δυναμώσουμε την μνήμη».

 

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων

"19η Μαΐου ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θυμόμαστε, τιμάμε, μα δεν Ξεχνάμε το θάνατο αθώων και τον ξεριζωμό.

Τιμούμε τους 353.000 δολοφονημένους και τους εκδιωγμένους Έλληνες Πόντιους, που μας μετέφεραν ήθη και έθιμα που τηρούνται μέχρι σήμερα αναλλοίωτα.

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων, το σθένος, αλλά και την αξιοπρέπεια.

Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωσή τους, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αιωνία τους η μνήμη."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ