Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας

Newsroom
Newsroom

Η δεύτερη φάση κράτησε από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Η Β φάση του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας έχει διάρκεια 2 εβδομάδων με καθημερινά πρωινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Η πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με σημαντικές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες που έφεραν τους συμμετέχοντες σε επαφή όχι μόνο με την ελληνική γλώσσα αλλά και με την κρητική φύση, το κρητικό φαγητό, την αυθεντική ζωή, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.  

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε τον σχηματισμό των τμημάτων ανά επίπεδο και την επίσκεψη στο Ψηφιακό Μουσείο Ιεράπετρας, την Αρχαιολογική Συλλογή και το Αρχαίο Θέατρο στα Βιγλιά Ιεράπετρας. 

Οι μαθητές μας είχαν μια πρώτη οπτική γεύση της περιοχής μας, της ιστορίας της και των φυσικών ομορφιών της και άκουσαν χρήσιμες λεπτομέρειες από τον κο Γιάννη Ροβυθάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» Η μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο γεύμα-καλωσόρισμα σε εστιατόριο της πόλης.

Η Τρίτη ξεκίνησε με περίπατο και ξενάγηση στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας. Οι μαθητές επισκέφτηκαν και γνώρισαν από κοντά το Τζαμί, το Σπίτι του Μικρασιάτη, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, τον ναό του Αγίου Νικολάου, τον ιστορικότερο ναό της πόλης, τον ναό του Αφέντη Χριστού, και το ενετικό κάστρο, τον Καλέ. Η ξενάγηση έγινε με τη βοήθεια του συντοπίτη και φίλου του σχολείου μας, κου Στέφανου Κατρινάκη και ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστική. 

Την ίδια μέρα επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Κύριλλος. Συνάντησε παλιούς γνώριμους και νέους μαθητές, τους καλωσόρισε, συνομίλησε μαζί τους και για μια ακόμα φορά κέρδισε την εκτίμησή τους με τη ζεστασιά, τη φιλικότητα και το χιούμορ Του. Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή της επίσκεψης και τη στήριξη Του σε όλες τις δράσεις μας αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ξεκίνησαν επίσης τα μαθήματα μουσικής και χορού. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε  το πρώτο μάθημα κρητικών χορών με τη βοήθεια της Ιωάννας Καμαρίτη, μέλους του Πολιτιστικού Λαογραφικού  Συλλόγου Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός» και τα δυο πρώτα μαθήματα μουσικής με την καθοδήγηση του μουσικού Μάνου Παπαϊώαννου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 6/9 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργαστήριο της οικότεχνη Ρέας Πηγιάκη στο Μύρτος όπου οι μαθητές μας παρακολούθησαν και συμμετείχαν βιωματικά στη διαδικασία παραγωγής σαπουνιού με τον παραδοσιακό τρόπο των παππούδων μας. Επίσης, την Παρασκευή 8/9 στο χώρο του σχολείου μας παρουσιάστηκε η διαδικασία παρασκευής του σεπτεμβριανού παραδοσιακού γλυκίσματος, της μουσταλευριάς. Ο εκπαιδευτής ενηλίκων, μάγειρας και καθηγητής μαγειρικής κος Πανταζής Σιμόπουλος παρασκεύασε το γλύκισμα το οποίο και απόλαυσαν όλοι. 

Το Σάββατο 9/9 ήταν η μέρα για την φυσιολατρική αλλά και εκπαιδευτική εξωτερική δραστηριότητα αυτής της περιόδου μαθημάτων. Οι μαθητές μας περπάτησαν στη χερσόνησο της Κολοκύθας ακολουθώντας σηματοδοτημένη διαδρομή 7 χιλιομέτρων, κολύμπησαν στα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Άγιου Νικολάου όπου και έμειναν έκπληκτοι τόσο με την ποσότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων από όλες τις περιοχές του νομού μας όσο και με την ποιότητα και την αισθητική του χώρου. Η μέρα τελείωσε σε παραδοσιακή ταβέρνα γραφικού χωριού της περιοχής. 

Έτσι φτάσαμε στο μέσο του προγράμματος του σχολείου μας. Απομένει μια ακόμα εβδομάδα, εξίσου γεμάτη και ενδιαφέρουσα για τους συμμετέχοντες".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ