«Ναι» στο διαδίκτυο για να γίνει πιο ενδιαφέρον το σχολείο, λένε οι μαθητές

Newsroom
Newsroom

Τι αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Κρήτης.

Η σχέση του διαδικτύου και των παραδοσιακών τρόπων μάθησης αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας που πραγματοποίησαν, τον Δεκέμβριο 2021, μαθητές του Τμήματος Γ1 του Γενικού Λυκείου Γαζίου Ηρακλείου, στα πλαίσια του μαθήματος της Στατιστικής, με την καθοδήγηση του μαθηματικού, κ. Συριγωνάκη.
Υλοποιήθηκε με διαμοιρασμό ερωτηματολογίων σε 423 μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου. 
 Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των μαθητών και συγκεκριμένα το 78% αυτών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο άντλησης πληροφοριών, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα σχολικά βιβλία δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των μαθητών σε σχέση με τις απαιτήσεις του σχολείου. 
Μάλιστα, αρκετοί μαθητές σε ποσοστό που πλησιάζει το 73%  πιστεύουν πως η χρήση τεχνολογικών  καινοτομιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, κάνοντας φανερή την προτίμησή τους για συνδυασμό των παραδοσιακών εκπαιδευτικών μέσων και των νέων τεχνολογιών. 
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η χρήση των μέσων τεχνολογίας στα πλαίσια του σχολείου γίνεται περιστασιακά παρ’ όλο που οι μαθητές σε ποσοστό  72% επιθυμούν τη συστηματική χρήση τους. 
Η πλειοψηφία των μαθητών που ξεπερνά το  87% κρίνει ανεπαρκείς τις σχολικές υποδομές και επιθυμεί τον εμπλουτισμό του σχολείου με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία συμβάλλουν αρκετά στην κατανόηση και την πρόσληψη της νέας γνώσης.

Εν κατακλείδι, η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των μαθητών σε ποσοστό 70% πιστεύουν πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
Oι μαθητές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 84% κρίνουν, απαραίτητο τόσο τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών, όσο και την επιμόρφωση των διδασκόντων σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να τις αξιοποιούν δημιουργικά ως εκπαιδευτικά εργαλεία. 
Φυσικά, δεν προτείνεται η πλήρης απαξίωση και υποβάθμιση των παραδοσιακών μέσων - καθώς αυτά είναι αναντικατάστατα σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές περιστάσεις - αλλά ούτε η αποκλειστική χρήση τους. Με τον συνδυασμό σύγχρονων και παραδοσιακών μεθόδων, η μάθηση θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και οι μαθητές θα εμπεδώνουν αποτελεσματικότερα τις νέες γνώσεις. Θα επιτευχθεί ακόμη, ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο και θα ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανάγκες των μαθητευόμενων. Αυτό θα συμβάλει και στην επαρκέστερη επαγγελματική κατάρτισή τους αφού θα έχουν ασκηθεί στην επιστημονική, ερευνητική και συνεργατική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δεξιότητες απολύτως απαραίτητες στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ