Νέο όπλο στην "ερευνητική φαρέτρα" της Κρήτης το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο

Ξεκινά τη λειτουργία του μέσα στους επόμενους μήνες

“Μια νέα πνοή” στο – έτσι κι αλλιώς αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον της Κρήτης – αναμένεται να δώσει το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο θα υπολογίζεται ότι θα μπει – δυναμικά – στην ερευνητική κούρσα εντός του καλοκαιριού.

“Πολύ χαρούμενος” και “περήφανος”, που σε “σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από ένα χρόνο” καταφέραμε να “ολοκληρώσουμε όλες τις σχετικές διαδικασίες”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, την Πέμπτη, ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης.

Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο θα εκτείνεται σε όλη την Κρήτη και θα εδρεύει στο Ηράκλειο, περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα έξι Ινστιτούτα:

-Αναδυόμενων Τεχνολογιών

-Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής

- Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

-Οικονομίας, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού

- Φυσικής Λέιζερ και πλάσματος

-Μελέτης εσωτερικού φλοιού της γης και γεωκαταστροφών

“Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις των διευθυντών και των μελών των συντονιστικών επιτροπών. Θα υπάρξει μία νέα πνοή στο κομμάτι της έρευνας, στην έτσι κι αλλιώς πολύ πετυχημένη πορεία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κρήτης” επισήμανε ο κ. Κατσαράκης, οριοθετώντας και τους άμεσους στόχους: “θέλουμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο κομμάτι της έρευνας, της εξωστρέφειας και της συνεργασίας, σε καταλυτικούς τομείς για την ανάπτυξη”.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συγκροτήθηκε σε σώμα με απόφαση του πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ Καθ. Νίκο Κατσαράκη με βάση την αξιολόγηση των υποψηφίων από πενταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Καθ. Ταβερναράκη Νεκτάριο και τον Πρόεδρο της ΓΣ του ΕΛΙΔΕΚ Καθ. Χαριτίδη Κωσταντίνο.

Το ΠΕΚ/ΕΛΜΕΠΑ ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 4610/07.05.2019 και αναμένεται να αποτελέσει τον ερευνητικό βραχίονα του Πανεπιστημίου, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και την προώθηση της καινοτομίας.

Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχθηκε ο Κυμάκης Εμμανουήλ, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ. Διευθυντές στα ινστιτούτα α) Φυσικής Πλάσματος β) Ενέργειας και γ) Οικονομικής Ανάλυσης εκλέχθηκαν οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ Ταταράκης Μιχαήλ, Καραπιδάκης Εμμανουήλ και Κοπανάκης Ιωάννης αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις υπόλοιπες θέσεις επιλέχθηκαν καθηγητές εκτός ΕΛΜΕΠΑ.
Στη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών εκλέχθηκε ο Καθ. Βαλλιανάτος Φίλιππος , Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Στη θέση της διευθύντριας του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής & Επιστημών Ζωής, εκλέχθηκε η Καθ. Αικατερίνη Χατζάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, ενώ στη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Τεχνολογιών, εκλέχθηκε ο κοσμήτορας της σχολής θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, Χανιωτάκης Νικόλαος.

Το ΠΕΚ θα συνδεθεί άμεσα με την εθνική υποδομή λέιζερ (HELLAS-CH) μέσω του ινστιτούτου φυσικής πλάσματος και με την εθνική υποδομή παρατήρησης της λιθόσφαιρας (HELPOS) μέσω του ινστιτούτου γεωκαταστροφών, όπου ο διευθυντής του ινστιτούτο Καθ. Φ. Βαλιανάτος είναι κάτοχος της έδρας UNESCO στην ίδια επιστημονική ενότητα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ