ΚΡΗΤΗ
Νερό αφαλάτωσης από τον Αλμυρό ποταμό και στο Ηράκλειο- video
1.000.000 κυβικά μέτρα νερού χάνονται καθημερινά στη θάλασσα – «Το νερό απέχει πάρα πολύ από την κλασική αφαλάτωση του νερού της θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό», τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου
Στο μικροσκόπιο του Δήμου Ηρακλείου εισέρχεται η δυνατότητα και χρήση αφαλάτωσης για την ύδρευση της πόλης μέσω του Αλμυρού ποταμού καθώς είμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες επαπειλούμενης λειψυδρίας.
Η διερεύνηση της δυνατότητας θα γίνει μέσω προμελέτης η οποία θα παρέχει στην Δημοτική Αρχή τα απαραίτητα στοιχεία για τη σκοπιμότητα και την οικονομική διάσταση αυτής της επιλογής.
Ο Αλμυρός ποταμός διοχετεύει κάθε μέρα στη θάλασσα ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα ενώ καθημερινά 3.000 κυβικά μέτρα νερού καταλήγουν στις μονάδες αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και κατ’ επέκταση τα δίκτυα ύδρευσης στον ομώνυμο Δήμο.
«Οι τεράστιες ποσότητες από τις πηγές του Ψηλορείτη, μέσω του Αλμυρού ποταμού, δεν μπορεί να πηγαίνουν χαμένες όταν χρειάζεται» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Η προμελέτη αυτή θα είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και «θα συνυπολογιστεί μέσα στα σχέδια τα οποία θα κάνουμε για την ύδρευση στο Ηράκλειο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός. Η προμελέτη θα αφορά τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα ενός αγωγού που θα ξεκινάει από τον Αλμυρό, θα καταλήγει σε μία από τις κεντρικές δεξαμενές του Δήμου Ηρακλείου δίπλα στην οποία θα κατασκευαστεί μονάδα και δίκτυα αφαλάτωσης.
Στο εργοστάσιο θα γίνεται επεξεργασία της αντίστροφης ώσμωσης και θα είναι στο πλαίσιο της κλίμακας των αναγκών του Ηρακλείου «το οποίο δε σημαίνει ότι θα καλύψει πλήρως την ανάγκη της πόλης αλλά θα την καλύψει σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Δήμαρχος.
Βασικός στόχος είναι το ασφαλές τρεχούμενο πόσιμο νερό σε όλη την πόλη «και με αυτό το μέτρο αντιμετωπίζουμε όλα τα μέτρα και τις δράσεις για να φθάσουμε μέχρι εκεί». Επιπλέον θα γίνει και η μελέτη των αγωγών που θα συνδέσουν αυτή την παροχή με τις υφιστάμενες δεξαμενές ώστε στη συνέχεια το νερό να οδηγείται στο υπόλοιπο δίκτυο.
Σε ερώτηση του Cretalive αναφορικά με το πόσο ασφαλές και πόσιμο θα είναι το νερό που προέρχεται από την μονάδα αφαλάτωσης ο Δήμαρχος κατηγορηματικά τόνισε πως «το νερό το οποίο γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας προφανώς πιστοποιείται και ελέγχεται διαρκώς ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι πόσιμο νερό. Το νερό στον Αλμυρό, ως προς την επεξεργασία του, μπορεί να χρειάζεται, ανάλογα με τις περιόδους, κάτι λιγότερο ή περισσότερο. Κάποιες περιόδους είναι λιγότερο ή περισσότερο υφάλμυρο. Αλλά γενικά αυτό το νερό απέχει πάρα πολύ από την κλασική αφαλάτωση του νερού της θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό».
Οι διαδικασίες "τρέχουν" σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση σε κάθε βήμα ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και τον Δήμο Μαλεβιζίου. «Ο Αλμυρός έχει νερό για όλους και ακόμα περισσότερους» δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι κινδυνεύουμε κάποια στιγμή να βρεθούμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε μηδενικές εισροές από το φράγμα Αποσελέμη. «Σε αυτή την περίπτωση», είπε, «η πόλη πρέπει να είναι καλυμμένη».
Από τις πηγές του Ψηλορείτη στον Αλμυρό ποταμό
Η πηγή, γνωστή ως Μάτι, παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα από οποιαδήποτε άλλη πηγή της Κρήτης και το νερό κατευθύνεται στη θάλασσα μέσω του υδροβιότοπου του Αλμυρού ποταμού. Επειδή κάπου βαθιά στη γη ανακατεύεται με θαλασσινό, το νερό είναι υφάλμυρο, με εξαίρεση κάποιους μήνες το χειμώνα που είναι γλυκό και πόσιμο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι δύο είναι οι κύριοι υδροφόροι ορίζοντες που τροφοδοτούν τη πηγή Αλμυρού. Η οροσειρά του Ψηλορείτη και τα οροπέδια του, όπως η Νίδα, από όπου το νερό μπορεί να χρειαστεί εννέα ώρες για να φτάσει ως την πηγή, και ο άλλος είναι από τα γύρω βουνά, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Δήμου Μαλεβιζίου.
Το μεγαλύτερο μέρος του νερού προέρχεται από τις καταβόθρες του Ψηλορείτη, απ’ όπου μέσω υπόγειων ποταμών (σπηλαίων) και σε μεγάλο βάθος καταλήγει προς την πηγή. Εκεί ένα μεγάλο ρήγμα, το ρήγμα Τυλίσου – Κρουσώνα που οριοθετεί τον Ψηλορείτη από την πεδιάδα του Ηρακλείου, παγιδεύει το νερό «αναγκάζοντάς» το να ανέβει στην επιφάνεια, αναμεμειγμένο ήδη με το θαλασσινό!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο