Νοσοκομειακός "εμφύλιος" στο Λασίθι με φόντο μια προκήρυξη που αλλάζει ανά... εβδομάδα!

Newsroom
Newsroom

Νέα τροποποίηση της περίφημης προκήρυξης για αναισθησιολόγους προκαλεί "έκρηξη" - Ανακοινώσεις με βαριές εκφράσεις.

Ένας "άτυπος" πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο Λασίθι με φόντο την περίφημη προκήρυξη  θέσεων η οποία μεταξύ άλλων αφορά σε θέσεις Αναισθησιολόγων για τα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας και τον βαθμό που αυτοί θα πρέπει να έχουν.

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, και υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων (ακόμα και παραιτήσεων) που είχε προκαλέσει στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, η δεύτερη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου -των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του Λασιθίου- το ίδιο Συμβούλιο (με διαφορετική σύνθεση) τροποποίησε εκ νέου την απόφασή του.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγου σε Ιεράπετρα και Σητεία αφορά στον βαθμό του Επιμελητή Α και όχι του Διευθυντή ( όπως δηλαδή προέβλεπε η προηγούμενη)! 

"Πρόκειται για ένα ακόμα πραξικόπημα από τον κοινό διοικητή, μαριονέτα οικογενειακών και αλλότριων συμφερόντων".

Η πρώτη άμεση αντίδραση ήρθε από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, που σε ανακοίνωσή του μιλά για "πραξικόπημα" και για "βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των πολιτών του Λασιθίου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

"Η σημερινή απόφαση του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, αποτελεί όνειδος για την διοίκηση. Πρόκειται για ένα ακόμα πραξικόπημα από τον κοινό διοικητή, μαριονέτα οικογενειακών και αλλότριων συμφερόντων.
Ενώ οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και γιατρών στο ΔΣ παραδέχονται και καταγγέλλουν ότι η διοίκηση "με τη συνεχή πίεση για εντατικοποίηση της εργασίας και τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει οδηγήσει 7 και πλέον ιατρούς σε αποχώρηση από το Νοσοκομείο και τώρα οδήγησαν σε αποχώρηση τη διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος", από την άλλη θέλουν να τους κρατήσουν ομήρους του Διοικητή και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας τους αναισθησιολόγους που υποτίθεται στηρίζουν, ώστε να μην φύγουν από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και να μην επιστρέψουν στα νοσοκομεία από όπου έφυγαν μετά από παραπλανητικές υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες. Τους αναγκάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας!
Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Παίζουν με την δημόσια υγεία βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των πολιτών του Λασιθίου.
Καταγγέλλουμε την υποκριτική τους συμπεριφορά και απαιτούμε όχι μόνο την παραίτηση του κοινού διοικητή αλλά και των εκλεγμένων στο ΔΣ, γιατί λειτουργούν ως εκπρόσωποι μόνο του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αδιαφορώντας πλήρως και υπονομεύοντας τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λασιθίου.
Επιδιώκουν το κλείσιμο των υπολοίπων και την απορρόφηση των εργαζόμενων και ειδικά των γιατρών σε αυτό του Αγίου Νικολάου.
Καλούμε τους πολίτες να αντιδράσουν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα υπόλοιπα νοσοκομεία από την επιχειρούμενη κατάρρευση που μεθοδεύει ο κοινός διοικητής μαζί με την παρέα του. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης των νοσοκομείων και όσων χειραγωγούν τον ανεπαρκή κοινό διοικητή, που όλοι βλέπουν αλλά φοβούνται να καταγγείλουν.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρές επώνυμες καταγγελίες για όσα συμβαίνουν, αλλά δεν υπάρχει βούληση για άμεση παρέμβαση και διερεύνηση τους.
Απαιτούμε από τον Διοικητή της ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηστή διοίκηση και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
Καλούμε εργαζόμενους και πολίτες να έχουν έντονη και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Να μην επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση. Ζητούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε θυσία.  Δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνιδάκια σε βάρος του Νοσοκομείου μας!!    
 

 Ποιος κάνει κουμάντο κύριε Υπουργέ;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε "υποκρισία" της ενιαίας διοίκησης των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Λασιθίου. 
Ακόμα αναφέρει πως "τοποθετήσεις και αποφάσεις του τύπου «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου» και «εγώ να είμαι καλά» δεν έχουν θέση στον κοινό αγώνα για την αξιοπρέπεια του λαού της Κρήτης". 

Αναλυτικά ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αναφέρει: 

"Λίγες ώρες πριν από το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο όπου ο λαός για άλλη μια φορά διατρανώνει την απόφαση του να αγωνιστεί για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες της χώρας, η ενιαία διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λασιθίου αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις και βγάζει τις μάσκες της υποκρισίας της. 
Αντί για ενιαία διοίκηση όλων των Λασιθιωτών, λειτουργεί ως διοίκηση αποκλειστικά του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και δρα με άκρα συμφεροντολογική ασυδοσία εναντίον των Νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας αγνοώντας τις αγωνίες των εκεί συμπατριωτών τους.  Συνεδριάζει για τρίτη φορά για το ίδιο θέμα και αναθεωρεί τις αποφάσεις της για τις διευθυντικές θέσεις Αναισθησιολόγων που πρέπει να προκηρυχθούν για Ιεράπετρα και Σητεία. Μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση συναδέλφων γιατρών και Συλλόγου Εργαζομένων.  -Αυτό μας στενοχωρεί περισσότερο. Άλλο ο πολιτικός και άλλο ο συνάδελφος που υποτίθεται εκπροσωπεί όλους μας.-
Το ότι μοναχικοί στην ειδικότητα συνάδελφοι τους, στενάζουν κάτω από το βάρος του μεγάλου όγκου δουλειάς και της τεράστιας ευθύνης, το ότι κλινικές παραμένουν κλειστές λόγω υποστελέχωσης, το ότι δεν υπάρχει μηχανισμός επιστροφής των ασθενών στο σπίτι τους, το ότι κινδυνεύουν ζωές, το ότι αν είσαι τυχερός έζησες, το ότι αναστατώνεται η καθημερινότητα τόσου κόσμου καταργώντας το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούται να έχει, δεν λέει τίποτα στα αυτιά της ενιαίας διοίκησης. 
Φοβούνται όπως λένε ότι θα χάσουν δικούς τους γιατρούς και γι’ αυτό προβαίνουν σε αυτές τις αποφάσεις. Προδικάζουν ως Πυθίες τα αποτελέσματα της προκήρυξης και λειτουργούν ως δεσμοφύλακες των συναδέλφων τους. Από πότε ο γιατρός είναι κρατούμενος και σιδηροδέσμιος; Πού είναι η συναδελφική αλληλεγγύη προς τη συνάδελφο τους Αναισθησιολόγο της Ιεράπετρας; Ομολογούν πως δεν τους νοιάζει. Φτάνει να είναι αυτοί καλά. 
Εύλογα  μπαίνει και το μεγάλο ερώτημα: Ποιος κάνει κουμάντο κύριε Υπουργέ; Άλλα μας είπατε, άλλα διακηρύξατε και άλλα γίνονται. Εκτός και αν πετάτε υποσχέσεις για να μας κλείνετε τα μάτια και να καθησυχάζετε τον λαό πουλώντας μας ψέματα. 
Δεν επιθυμούμε την ανακύκλωση των πιστών ακόμα στο Ε.Σ.Υ. γιατρών. Είναι κοινό το αίτημα για κίνητρα και στελέχωση του Ε.Σ.Υ. με νέους γιατρούς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει μπροστά στα μάτια μας κάθε μέρα. Τα Νοσοκομεία στενάζουν από την υποστελέχωση κα την εξάντληση των εργαζομένων. 
Όμως περιθώρια για διχασμούς και ανταγωνισμούς δεν υπάρχουν. Τοποθετήσεις και αποφάσεις  του τύπου «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου» και «εγώ να είμαι καλά» δεν έχουν θέση στον κοινό αγώνα για την αξιοπρέπεια του λαού της Κρήτης. Αυτά πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι μπροστά στον κοινό αγώνα που συνεχίζεται αύριο στο Ηράκλειο.  Εμείς θα είμαστε εκεί για τον κοινό αγώνα.
Όμως δικαιώνεται το αίτημα μας για το Αυτοδιοίκητο των Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου και για κατάργηση επιτέλους της ενιαίας διοίκησης, που μόνο κακά φέρνει στον τόπο μας".


 

Δείτε επίσης:

Να αλλάξει η απόφαση για τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ζητούν οι εργαζόμενοι

«Μαύρη Παρασκευή» για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τομέα

«Μοιραζόμαστε τη φτώχεια μας»: Κραυγή αγωνίας για τους αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι   

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ