Νότιο Ρεθύμνο: Στο μικροσκόπιο σπασμένο μπουκάλι που βρέθηκε στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά

Newsroom
Newsroom

«Καταστραφήκαμε» λένε οι κάτοικοι - Σε πορτοκαλί συναγερμό και σήμερα η Κρήτη - Από σήμερα οι πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ

Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, καθώς παραμένει και σήμερα πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με βάση τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Χαρτης

Την ίδια ώρα στο νότιο Ρέθυμνο, κάηκαν περισσότερα από 15 χιλιάδες στρέμματα, μελίσσια και ζώα. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που απειλούν να αναζωπυρώσουν τα μέτωπα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Σπασμένο μπουκάλι εντοπίστηκε - όπως μεταδίδει η ΕΡΤ -  ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, την περασμένη Παρασκευή, στον Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εύρημα που ενισχύει τις υποψίες για ενδεχόμενο εμπρησμό.

re
Φωτογραφία από Goodnet.gr 

 

O δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά τονίζει την ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, σε σταθμό Δ τάξης και την δημιουργία δύο νέων πυροσβεστικών κλιμακίων, εκφράζει με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη περιοχή του Ροδακίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή έχει τονίσει ότι άμεσα θα ζητήσει να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή του νότιου Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης: «…να υπάρξει χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πλήρης ενίσχυση και βοήθεια στους πληγέντες αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα στο δήμο Αγίου Βασιλείου για να ενισχυθούν οι υποδομές και η περιοχή να βρει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς, όσο αυτό είναι δυνατό. Η καταστροφές είναι μεγάλες κι έρχονται σε μία τουριστική περίοδο που η εικόνα τόσων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων να είναι μία τρικλοποδιά στις προσπάθειες μας για προσέλκυση τουριστών».

Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus 

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR593) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση της περιοχής Μέλαμπες Ρεθύμνου που επλήγη από την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Μέλαμπες της Π.Ε. Ρεθύμνου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

 

 

Δείτε επίσης:

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα σε όλη την Κρήτη

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις Μέλαμπες

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ