Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποχαιρετά τον Maurice Born

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποχαιρετά τον Maurice Born

Τον Γαλλοελβετό φιλλέληνα, αρχιτέκτονα και εθνολόγο

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβό αναφέρεται: 

"Μέσα στην δίνη και την αναστάτωση των ημερών μας, καλούμαστε να αποχαιρετίσουμε έναν άνθρωπο που αγάπησε τον τόπο μας, δίνοντας ένα κομμάτι του εαυτού του, σ΄ αυτόν. Τον Maurice Born , τον Γαλλο Ελβετό φιλλέληνα, αρχιτέκτονα και εθνολόγο που δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Maurice Born, συνέδεσε τη νιότη του με τον Άγιο Νικόλαο, αφού ήδη από την δεκαετία του ΄60 (1967), όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη, επισκέφθηκε την Σπιναλόγκα, και με μοναδικό εφόδιο την φωτογραφική του μηχανή και μια 50μετρη μετροταινία, έκανε αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και τα σκίτσα ολόκληρου του οθωμανικού – χανσενικού οικισμού, των προμαχώνων και των επάκτιων οχυρώσεων της νησίδας. 
Λίγο αργότερα, η γνωριμία του με τον Επαμεινώντα Ρεμουντάκη στην Αγία Βαρβάρα, τον ώθησε να δημιουργήσει το μνημειώδες βιβλίο του, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2015 από τον εκδοτικό οίκο ANACHARSIS στη Γαλλία, με τίτλο «Vies et morts d’un Crétois lépreux» (Ζωές και θάνατοι ενός κρητικού λεπρού). 

Δήμος Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ τον Ο-κτώβριο του 2019, ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον Maurice Born, τον άνθρωπο που κατάφερε ν΄ ανασύρει στο φως άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, προσθέτοντας σημαντικές ψηφίδες στην επιστημονική έρευνα.
Δεν λημοσμονούμε την βιβλική μορφή του, στο ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου : “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα” που γυρίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, στο οποίο ο τιμώμενος είχε καθοριστικό ρόλο. 

Ο Άγιος Νικόλαος, η Νεάπολη που ζούσε τα τελευταία 10 χρόνια αποκτώντας μόνιμη κατοικία και δεκάδες φίλους, τον αποχαιρετούν.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει"!
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ