"Ο Κικίλιας ήρθε, άκουσε, λύσεις δεν έδωσε"

"Ο Κικίλιας ήρθε, άκουσε, λύσεις δεν έδωσε"

Aνακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ για διάφορα θέματα σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο ΓΝΑΝ

Χωρίς να δώσει λύσεις για τους συμβασιούχους, τα βαρέα κι ανθυγιεινά ένσημα, τη χρηματοδότηση στο νοσοκομείο, τον εξοπλισμό και τις υποδομές και άλλα διαχρονικά ζητήματα, έφυγε από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο υπουργός Β.Κικίλιας, όπως διαπιστώνει η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Την Παρασκευή 3/7/2020 επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων. Ο Υπουργός μαζί με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ παρουσίασαν στοιχεία για τους αριθμούς των προσλήψεων μόνιμων και επικουρικών εργαζομένων που έχουν γίνει από την αρχή του έτους στα Νοσοκομεία του Λασιθίου και για τις προσλήψεις που αναμένονται.

Για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων είπε ότι θα μονιμοποιηθούν 2500 επικουρικοί νοσηλευτές που προσλήφθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  με μοριοδότηση και όχι με μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου. Και αυτό, παρά τις επισημάνσεις των εργαζομένων ότι με τη μοριοδότηση δεν διασφαλίζεται τίποτα αφού στα αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ/2019 μέχρι στιγμής έχουν μείνει εκτός επιτυχόντων το 30% έως 50% των επικουρικών στους οποίους αφορούσε η μοριοδότηση.
 

 Επίσης η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά -ακόμα και για τη μοριοδότηση- μόνο για επικουρικούς νοσηλευτές, και όχι για άλλες κατηγορίες εργαζομένων (εργαστηριακοί, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, τεχνικοί κα), ούτε για άλλες κατηγορίες συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, ΣΟΧ), παρά το ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Νοσοκομείων, κάτι που επισημάνθηκε στον Υπουργό από την πλευρά των εργαζομένων.
 

Για το θέμα των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που λήγουν οι συμβάσεις τους στις αρχές του 2021, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάσει την παράταση των συμβάσεων τους μέσω ΕΣΠΑ, ενώ για το θέμα των συναδέλφων που απασχολούνται με ΣΟΧ σε καθαριότητα και φύλαξη δεν έδωσε κάποια απάντηση, στο Νοσοκομείο Χανίων όμως όπου βρέθηκε την επόμενη ημέρα ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να παραμείνουν στα Νοσοκομεία οι εργαζόμενοι με ΣΟΧ (παράταση ή νέες συμβάσεις).
 

Για το θέμα της ασφαλιστικής ένταξης στα ΒΑΕ ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας που εξετάζει το θέμα, ενώ από την πλευρά των εργαζομένων επισημάνθηκε  ότι η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με την οποία συστάθηκε,  δεν εξετάζει το ασφαλιστικό καθεστώς, αλλά μόνο το μισθολογικό, δηλαδή το σε ποιους πρέπει να χορηγείται το  επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο.
 

Για το θέμα  των επικουρικών ιατρών ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα προκηρυχθούν ως μόνιμες θέσεις επιμελητών Β  οι θέσεις που έχουν οι επικουρικοί ιατροί των Νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουν να τις διεκδικήσουν και να παραμείνουν.
 

Ακόμη ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ  θα εξετάσει τα στοιχεία αποδοτικότητας και δεικτών νοσηλείας των Νοσοκομείων του νομού, ώστε να υπάρξει η ανάλογη κατανομή και ενδεχομένως αναδιάταξη πόρων και προσωπικού.
 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι, όπως ανέφερε παλαιότερα  κάποιος από εμάς,  πέρα από όσα λέει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας οι λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε επί της ουσίας βρίσκονται στα δικά μας χέρια και εξαρτώνται από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας ως εργαζόμενοι. Γι΄αυτό και πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για αύξηση των χρηματοδοτήσεων του Νοσοκομείου, για βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών του ΓΝΑΝ, για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών μας και των δώρων, για ασφαλιστική ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για διατήρηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Χαμένος Αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ποτέ!

 

Σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και τη στάση κάποιων εκπροσώπων εργαζομένων

 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποδοχή από την κυβέρνηση της επιλεκτικής κατεύθυνσης της χρηματικής δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, ως αγωνιστική κίνηση εργαζομένων ΓΝΑΝ δημοσιεύσαμε και αναδημοσιεύσαμε πολλές ανακοινώσεις φορέων και εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για το διχαστικό και άδικο χαρακτήρα της δωρεάς, ζητούσαν την ανακατανομή της και σε κάποιες περιπτώσεις αποποιούνταν τη δωρεά λόγω του άδικου χαρακτήρα της. Δυστυχώς όμως από κάποιες εκπροσώπους των εργαζομένων στο Νοσοκομείο μας, υπήρξε απόλυτη σιωπή δημοσίως  για το θέμα αυτό για ένα και πλέον μήνα, για όσο χρονικό διάστημα θεωρούσαν ότι θα λάβουν τη δωρεά. Ξαφνικά, ενάμισι μήνα μετά, όταν αντελήφθησαν ότι δεν την έλαβαν οι ίδιες, μόνο τότε ανακάλυψαν και δημοσιοποίησαν τον άδικο χαρακτήρα της δωρεάς. Έφτασαν μάλιστα μέχρι τη ΔΥΠΕ για να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τη δωρεά οι ίδιες  και το τμήμα τους, ενώ δημοσιοποίησαν έντυπο του υπουργείου υγείας που απέκλειε τελείως το ΓΝΑΝ από τη δωρεά, αφού αναφερόταν μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς. Πρόκειται για μια στάση επιλεκτική, που κατά τη γνώμη μας δεν αρμόζει σε εκπροσώπους όλων των εργαζομένων.
 

Το Υπουργείο Υγείας κακώς αποδέχτηκε μια χρηματική δωρεά που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και αποκλείει πολλές άλλες και δημιουργεί διχαστικές τάσεις στο εσωτερικό των Νοσοκομείων. Επίσης προέρχεται από ένα ιδιωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται μέσω δωρεών με τη μελλοντική διαχείριση νοσοκομειακών μονάδων (Νοσοκομείο Κομοτηνής), ενώ πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί "δούρειο ίππο" για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

 

Σχετικά με τις αιτήσεις για επικουρικό προσωπικό

 

Ως τις 9/7/2020 στις 24.00 θα είναι ανοιχτή   η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων  του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού για τις θέσεις που είχαν εγκριθεί και ήταν άγονες.  Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας https://loipoepikouriko.moh.gov.gr

Οι επιλέξιμες ειδικότητες για το ΓΝΑΝ είναι οι παρακάτω:

ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ / ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ / ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ- ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ / ΠΛΥΝΤΩΝ-ΝΤΡΙΩΝ / ΕΡΓΑΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ

ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ –ΕΜΦΑΝΙΣΤΩΝ /ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ/ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ)

ΔΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΧΗΜΙΚΟΥ / ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ