Ο μεγαλύτερος ψηφιακός κόμβος της χώρας βρίσκεται στην Κνωσό!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Στα λευκά κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης- στενή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος, της Περιφέρειας Κρήτης και της ΕΔΥΤΕ Α.Ε..

Της Κατερίνας Μυλωνά

Σε ψηφιακό κόμβο και, μάλιστα, τον μεγαλύτερο της χώρας μας, εξελίσσεται η Κνωσός. Συγκεκριμένα, στα λεγόμενα λευκά κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο φιλοξενείται το Κέντρο Δεδοµένων που φέρνει την Κρήτη στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Ιδρύματος, έγινε η  υπογραφή συμφωνίας παραχώρησης χώρου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) και η υπογραφή Τριµερούς Συµφωνίας µεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστηµίου Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδοµών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.).

Ακολούθησαν επισκέψεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών συστηµάτων, το Κέντρο Υποδοµών Υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Κρήτης (Κ.Υ.Υ.Τ.Π.Ε.) και το Κέντρο Δεδομένων (Data Center ) στα κτήρια της Κνωσού.

εδυτε
Οι κ.κ. Κοντάκης, Κόλλιας και Αρναουτάκης

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, τονίζει στο Cretalive πως γίνεται μια επέκταση της συνεργασίας του Ιδρύματος με την ΕΔΥΤΕ στην κατεύθυνση της ψηφιακής διακυβέρνησης ενώ μιλά για την αξιοποίηση των κτηρίων της Κνωσού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, καθηγητής Στέφανος Κόλλιας, τονίζει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποδομή στη χώρα μας. Ήδη, από την Κνωσό περνούσαν όλες οι ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις των νοσοκομείων της χώρας, πλέον, τριπλασιάζεται η υποδομή που παρέχεται.

Ο Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΕΔΥΤΕ, Κοσμήτορας ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, Νεκτάριος Κοζύρης δήλωσε:  «Μέσω του κέντρου δεδομένων στην Κνωσό, η ΕΔΥΤΕ υποστηρίζει ενεργά και διαθέτει καθημερινά τις απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες, την επεξεργασία και την αποθήκευση δεδομένων και επιστημονικούς υπολογισμούς απαραίτητα για την λειτουργία της εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες αξιοποιούνται από τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας, τα νοσοκομεία και κέντρα αίματος και από άλλους δημόσιους φορείς, διευκολύνοντας την συνολική εμπειρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και συντελώντας στην ψηφιακή αναβάθμισή τους ανά την επικράτεια».

Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΕΔΥΤΕ, Κοσμήτορας ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, Νεκτάριος Κοζύρης

«Η Κρήτη μπορεί να γίνει κόμβος έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Κρήτης να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις», σημειώνει ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο μεγαλύτερος ψηφιακός κόμβος της χώρας βρίσκεται στην Κνωσό!

Ο μεγαλύτερος ψηφιακός κόμβος της χώρας βρίσκεται στην Κνωσό!

Η έρευνα και η καινοτομία περνούν από την Κνωσό!

Στο πλαίσιο της κατανομής των δημοσίων υπολογιστικών «νεφών», η ΕΔΥΤΕ έχει οριστεί υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Νέφους για τον Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud),  φιλοξενεί δε ήδη σημαντικό μέρος του RE-Cloud στο υφιστάμενο Κέντρο Δεδομένων στην Κνωσό.  Η ΕΔΥΤΕ έχει ήδη εγκαταστήσει και λειτουργεί, σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις εγκαταστάσεις της Κνωσού στο Ηράκλειο, κέντρο δεδομένων τροφοδοτούμενο από ενέργεια παραγόμενη από Φωτοβολταϊκά.

Εκεί λειτουργούν και υποστηρίζονται από την ΕΔΥΤΕ ψηφιακές υπηρεσίες για τα νοσοκομεία της χώρας, εκσυγχρονίζοντας την αποθήκευση απεικονιστικών εξετάσεων στον τομέα της υγείας και βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών συνολικά.  Επιπλέον η ΕΔΥΤΕ υποστηρίζει ενεργά και διαθέτει καθημερινά τις απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες, την επεξεργασία και την αποθήκευση δεδομένων σε Data Centers και επιστημονικούς υπολογισμούς απαραίτητα για την λειτουργία της εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αξιοποιούνται από τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα αίματος και από άλλους δημόσιους φορείς, διευκολύνοντας την συνολική εμπειρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και συντελώντας στην ψηφιακή αναβάθμισή τους ανά την επικράτεια. Το νέο κέντρο δεδομένων, επιπρόσθετα της πλήρους κάλυψης των αναγκών του Πανεπιστημίου Κρήτης για υπηρεσίες φιλοξενίας συστημάτων επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων, θα λειτουργήσει και ως «Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων Κρήτης» προσφέροντας τις ως άνω υπηρεσίες και σε φορείς της περιφέρειας προς αμοιβαίο όφελος και από κοινού χρηματοδότηση.

Η εγκατάσταση και λειτουργία και του νέου Κέντρου Δεδομένων αποτελεί σημείο αναφοράς και επίκεντρο για όλη την Ελλάδα, συντελεί δε στην αναβάθμιση δικτύων και υπηρεσιών. Η αξιοποίηση και γενικότερη ενδυνάμωση του συσσωρευμένου τεχνολογικού αποθέματος σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα αποκεντρωμένης τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και ως αναπτυξιακό εργαλείο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και την περιφέρεια Κρήτης γενικότερα. Θα αναδειχθούν παράλληλες πρωτοβουλίες που σκοπό θα έχουν την αξιοποίηση της τεχνολογικής ενσωμάτωσης των νέων υποδομών και υπηρεσιών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μέσα από δράσεις με λειτουργικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο αλλά και θετική τεχνολογική και κοινωνική επίδραση.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός του νέου Κέντρου Δεδομένων, θα προσφέρει «πράσινες» λύσεις στη λειτουργία του, επιτυγχάνοντας έτσι βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

Δείτε επίσης:

Η «καρδιά» της ψηφιακής διακυβέρνησης «χτυπά» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ