Ο “MINOTAVROS” ενισχύει και εκσυγχρονίζει την ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη

Ο “MINOTAVROS” ενισχύει και εκσυγχρονίζει την ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη

Εξειδικευμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος - Στο νησί και το πρώτο πιλοτικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίριο αστυνομικής Υπηρεσίας

Δυο σημαντικές, όπως ανακοινώθηκε, καινοτομίες για την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόκειται για την προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος “MINOTAVROS”, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, όπου στεγάζεται και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Με το πρόγραμμα “MINOTAVROS” ενισχύεται το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, με εξειδικευμένο τεχνικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό, συνολικού ύψους 670.950 ευρώ, από τα οποία 536.760 ευρώ χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.  

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μη επανδρωμένο αεροσκάφος (πολυκόπτερο), μη επανδρωμένο αεροσκάφος (σταθερών πτερύγων), συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης εκπαίδευσης, κινητό κέντρο διοίκησης, θερμογραφικές κάμερες νυχτερινά συστήματα ελέγχου κ.λ.π. εξοπλισμό. 

Με τον εξοπλισμό αυτό ενισχύονται σημαντικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας  στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης προϊόντων, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, που λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί το σταυροδρόμι τριών ηπείρων. 

Η διεκπεραίωση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος “HERCULES” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (European Anti-Fraud Office  - O.L.A.F.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ήδη εκκινηθεί οι ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικαστικών ζητημάτων για την κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών και την επακόλουθη προμήθεια του εξοπλισμού. 

Η δεύτερη καινοτομία αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, όπου στεγάζεται και η έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Είναι το πρώτο Πιλοτικό - Επιδεικτικό Έργο Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κτίριο αστυνομικής  Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα και εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «POLISYNERGIES», που υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομίας της Κύπρου, υπό το συντονισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (K.A.Π.E.).

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια των Αστυνομιών των δύο χωρών υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας 2 (Αποδοτική χρήση ενέργειας και βιώσιμες μεταφορές). 

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ περίπου. 

Ενδεικτικά περιλαμβάνει την αντικατάσταση φωτιστικών με νέα, τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης, την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και θερμομόνωσης δώματος, την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με νέου τύπου - ενεργειακά καθώς και τη δημιουργία ειδικού εργαστηρίου - αίθουσας, όπου αστυνομικοί και ιδιώτες - επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Με τις παρεμβάσεις αυτές βελτιώνεται σημαντικά η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και μειώνεται αισθητά το λειτουργικό του κόστος, ενώ το κτίριο αναδεικνύεται σε «σημείο αναφοράς» για τα στελέχη του Σώματος και τους ιδιώτες που το επισκέπτονται.

Το Πιλοτικό - Επιδεικτικό αυτό Έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, αποτελεί τη βάση για την μελλοντική αναβάθμιση των κτιρίων της Αστυνομίας, τηρώντας τους όρους της αειφορίας και γενικότερα της βελτίωσης των συνθηκών στους χώρους επίσκεψης του κοινού και του εργασιακού περιβάλλοντος για το αστυνομικό προσωπικό.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ