Ο σχεδιασμός για τα μεγάλα έργα στην Κρήτη

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν ΒΟΑΚ και οδική ασφάλεια

"Σε καλό δρόμο" εκτιμά ότι βρίσκονται οι εξελίξεις για τον νέο ΒΟΑΚ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης.

Σχολιάζοντας την συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Υφυπουργό Υποδομών Γιαννη Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον κ. Καραγιάννη, ο κ. Αρναουτακης παρατήρησε  ότι οι μελέτες για Βόρειο Οδικό Άξονα προχωρούν, "αρα,  εάν ολοκληρωθούν εφέτος, του χρόνου θα μπορούν να παρθούν οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος" εξήγησε.

Η Περιφέρεια Κρήτης δεν κάνει βήμα πίσω από την διεκδίκησή της για ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αρναουτακη, "σε πρώτη φάση θα δοθεί μια αναγνωριστική μελέτη για το τμήμα από την Κίσσαμο μέχρι τα Χανιά για να γίνει μια προμελέτη".
 
Παράλληλα όμως, θα ασκηθούν πιέσεις και για το ζήτημα της μελέτης για την περιοχή του Καλού Χωριού, "για να μπορεσει να προχωρήσει, να χρηματοδοτηθεί, ούτως ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μέχρι την Σητεία".

Ο κ. Αρναουτακης αναγνωρίζει ότι "χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, χρειάζεται να ανατεθούν οι μελέτες για να γίνει πράξη ο μεγάλος -κι "αναγκαίος"- οραματικος στόχος της περιφερειακής αρχής του: Να γίνουν όλα τα μεγάλα έργα, κι ιδιαίτερη εκείνα που αφορούν την δημιουργία ενός βέλτιστο οδικού δικτύου "για τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού".

Η Περιφερειακή αρχή προσβλέπει μάλιστα και στην εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού ποσού από το Ταμείο Ανάπτυξης για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές της Κρήτης.

"Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Διεκδικούμε να γίνουν συντομότερο δυνατό αυτά τα έργα. Δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα που να μην συζητήσουμε με τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες. Εβδομαδιαίως τώρα θα έχουμε συναντήσεις με όλα τα Υπουργεία  για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης που χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι κατά τις χθεσινές επαφές του έγινε "αποδοχή των προτάσεων μας". 

Συνεχίζοντας, ο κ. Αρναουτακης είπε: "Περιμένουμε να έχουμε τους αναδόχους μέσα στον χρόνο για να έχουμε ένα καλύτερο οδικό δίκτυο".

Σε πρώτο πλάνο έρχονται τα έργα  που αφορούν την...ανάσχεση των  κατολισθήσεων  οι οποίες προέκυψαν σε όλο τον ΒΟΑΚ, από την μεγάλη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019.

"Ήδη οι δύο πρώτες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί κι ως τον Σεπτέμβρη εκτιμάται ότι θα έχουν κλείσει οι ανάδοχοι και για τις υπόλοιπες" σημείωσε  ο κ. Αρναουτακης.

Επιπλέον, κανονικά προχωρούν κι άλλες τομές, μέσω του ΕΣΠΑ, που θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στο τμήμα από τον Φοδελε μεχρι τα Λινοπεραματα,  κόστους  4,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στην περιοχή της Γεωργιουπολης, με παρεμβάσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ.  

Εστιάζοντας στην μεγάλη εικόνα, ο κ. Αρναουτακης και οι συνεργάτες του αγωνίζονται για την πίστη τήρηση του χρονοδιαγράμματος εντός του 2021, 
"για την δημοπράτηση έργων που αφορούν τον αγροτικό τομέα και θα δώσουν μια μεγάλη βοήθεια και ανάπτυξη στην οικονομία του νησιού μέσα από τον πρωτογενή τομέα".

Στις συναντήσεις που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην Αθήνα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το τρέχον και το ΕΣΠΑ. 

Συγχρόνως, επί τάπητος τέθηκε και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης το οποίο ξεκινά από τον νέο χρόνο. Ο Περιφερειάρχης μίλησε για μια πάρα πολύ  δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία, εντούτοις "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι από 1/1/21". Εξάλλου, μεσολαβεί και η διαβούλευση Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Περισσότερες ανακοινώσεις για το  νέο ΕΣΠΑ θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αναφορικά με τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας στους ντόπιους παραγωγούς, ο κ. Αρναουτακης μετέφερε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο 
τα αιτήματα αγροτών.

"Αποδέχτηκε πρόταση που του μετέφερα κι έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να καταγράφονται όλες οι ζημιές που είχαμε στις ελιές και στα αμπέλια" υποστήριξε τέλος ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ