Οι απατεώνες, οι εύπιστοι και η λεπτομέρεια που θα βοηθήσει την ΕΛ.ΑΣ

Οι απατεώνες, οι εύπιστοι και η λεπτομέρεια που θα βοηθήσει την ΕΛ.ΑΣ

Μέσα σε λίγες ημέρες, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις οι επιτήδειοι κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 35.000 ευρώ

Την ώρα που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις τόσο από την ΕΛ.ΑΣ,  όσο και από Δημοτικές αρχές για την έξαρση του φαινομένου με τις τηλεφωνικές απάτες , οι επιτήδειοι όχι μόνο συνεχίζουν την δράση τους αλλά καταφέρνουν να μεγαλώσουν τον αριθμό των ηλικιωμένων που "πέφτουν"  θύματα της ευπιστίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, στο νομό Ηρακλείου, οι απατεώνες κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 35.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από την εφορία ή της καταβολής αναδρομικών από συντάξεις. Η μια εξ' αυτών ήταν η υπόθεση της ηλικιωμένης γυναίκας στον Δήμο Βιάννου, που της απέσπασαν περίπου 8.500 ευρώ,  και οι άλλες δύο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαιστού. 

Πρόκειται για την απάτη σε βάρος μιας ακόμη ηλικιωμένης την περασμένη Παρασκευή από την οποία οι επιτήδειοι απατεώνες κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 12.000 ευρώ, ενώ η πιο πρόσφατη αφορά σε έναν υπερήλικα  στην ίδια περιοχή  από τον οποίο οι δράστες υφάρπαξαν 15.000 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την δράση των θρασύτατων δραστών, η αστυνομία ζήτησε την συνδρομή και των τραπεζών, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των ηλικιωμένων που επιχειρούν να κάνουν μια μεγάλη ή "περίεργη" συναλλαγή. 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, μια τέτοια προσπάθεια ενημέρωσης - προειδοποίησης έγινε από τραπεζικό υπάλληλο στην πιο πρόσφατη υπόθεση εξαπάτησης σε βάρος του ηλικιωμένου άνδρα, στον Δήμο Φαιστού, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί η εξαπάτηση.
Το θύμα δεν εμφανίστηκε πρόθυμο να "ακούσει" τον υπάλληλο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε μέσω δύο διαφορετικών τραπεζών συνολικά πάνω από 15.000 ευρώ. Όπως προέκυψε ωστόσο ο ένας από τους δύο λογαριασμούς στους οποίους έκανε την κατάθεση ο ηλικιωμένος ήταν ακριβώς ο ίδιος με εκείνον του περιστατικού στη Βιάννο. Έτσι, ο συγκεκριμένος λογαριασμός πλέον έχει μπει στο "μικροσκόπιο" των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να βρεθεί η άκρη του νήματος. 


Το ζήτημα ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει πολλές παραμέτρους, με κυριότερη βέβαια την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να αντιληφθούν την απάτη και να προστατευτούν. 
Γιατί όπως έχει δείξει και το παρελθόν, όχι μόνο στην Κρήτη  αλλά και γενικότερα, η απάτη αυτού του είδους δεν θα εξαλειφθεί εύκολα, απλά θα αλλάζουν οι "ρόλοι" και οι προφάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν οι δράστες για να αποσπάσουν μικρά η μεγαλύτερα ποσά. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ