Οι δασικοί χάρτες στο επίκεντρο των συναντήσεων του Σκρέκα σε Ηράκλειο-Λασίθι

 Οι δασικοί χάρτες στο επίκεντρο των συναντήσεων του Σκρέκα σε Ηράκλειο-Λασίθι

Μπαράζ επαφών με Περιφερειάρχη, δημάρχους, βουλευτές, εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Αγροτικών Συλλόγων είχε ο Υπουργός ο οποίος συμμετέχει και σε σύσκεψη με το Γεωτεχνικό και Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά και το Δικηγορικό Σύλλογο

Στο Ηράκλειο, για επαφές με φόντο τους δασικούς χάρτες, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Κώστας Σκρέκας.

Αρχικά ο κ. Σκρέκας είχε συνάντηση με βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, ενώ αμέσως μετά είδε τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με δημάρχους του Νομού Ηρακλείου και τον Διευθυντή Δασών.

"Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κτηματολογίου θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης" είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά του κατά την παρέμβαση του στην συνάντηση με τον Υπουργό ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις διορθώσεις-αναμόρφωση των Δασικών χαρτών που είναι αίτημα του Περιφερειακού συμβουλίου,Αυτοδιοίκησης,φορέων,αγροτών,πολιτών,στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που θα υπάρξουν,αλλά και στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τις αναγκαίες διορθώσεις.

δασικοι χαρτες - Σκρέκας

Επιπλέον, ο κ Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου,των φορέων,επισημαίνοντας την αναγκαιότητα των αναμορφώσεων και τις άρσης αδικιών που έχουν προκύψει.

Ο κ Αρναουτάκης το χαρακτήρισε Εθνικό έργο και που η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κτηματολογίου θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

dimarxos

Παρών στη σύσκεψη και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε: «Ο Υπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά την δέσμευση του ότι τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες θα λυθούν και μάλιστα περιέγραψε  τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτό. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί να επανέλθουμε».

Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Αγροτικών Συλλόγων, ενώ ο Υπουργός συμμετέχει σε σύσκεψη με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Δικηγορικό Σύλλογο και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

skrekas

Ο κ. Σκρέκας ολοκληρώνει τις τριήμερες επαφές του στην Κρήτη, με επίσκεψη και συναντήσεις στο Νόμο Λασιθίου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

skrekas

 

Μαμουλάκης για δασικούς χάρτες: Τεράστια η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τους Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, συμμετείχε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησης, ο Χάρης Μαμουλάκης σε δήλωσή του ανέφερε: «Υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης για την ανάρτηση των δασικών χαρτών χωρίς έλεγχο. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επισημάνει, πολλές νόμιμες πράξεις και χαρακτηρισμοί δεν είχαν περάσει στους χάρτες, δεν είχε γίνει η άρση του χαρακτήρα του αναδασωτέου από μη δασικές χρήσεις που είχαν υποστεί πυρκαγιά στο παρελθόν, ενώ δεν είχε ληφθεί υπόψιν η απόφαση του Συμβουλίου Δασών που είχε εγκριθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σύμφωνα με την οποία οι φρυγανικές εκτάσεις εξέρχονται της δασικής νομοθεσίας. Υπάρχει όμως και πολιτική ευθύνη για τη 2μηνη καθυστέρηση με την οποία παραδέχτηκε το λάθος της η Κυβέρνηση και την αναστάτωση που προκλήθηκε όλο αυτό το διάστημα. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να «παγώσει» η διαδικασία και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη συνδρομή των Δήμων, της Περιφέρειας, των Συνεταιρισμών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τους φορείς και τους πολίτες της Κρήτης, να ασχοληθεί σοβαρά με το ιδιοκτησιακό και το ζήτημα των χρήσεων γης και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που απασχολούν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.».

Κεγκέρογλου: «Να αξιοποιηθούν οι προτάσεις και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες».

"Το Κίνημα Αλλαγής και οι εκπρόσωποι Αυτοδιοίκησης και αγροτών  έχουν  αναδείξει τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και έχουν υποβάλλει εδώ και καιρό μια σειρά προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών,  με κριτήριο την διασφάλιση των ιδιοκτησιών και των δικαιωμάτων των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου άλλα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα όσο και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση της Ν.Δ επέμεναν ότι τα κάνουν όλα σωστά.
Ο κ. Σκρέκας είναι ο πρώτος Υπουργός που άκουσε τις προτάσεις μας,  παραδέχεται τα προβλήματα και την ιδιαιτερότητα της Κρήτης και εφόσον υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που  έδωσε κατά την τελευταία συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης,  θα υπάρξουν λύσεις για πολλά από τα προβλήματα.
Κρίσιμο ζήτημα αφορά την ενσωμάτωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δικαιώνει την Ελλάδα για τις φρυγανώδεις, τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τον ασπάλαθο και ακόμη  κρισιμότερο να ενσωματωθούν με ευθύνη των δασικών υπηρεσιών που πρέπει να στελεχωθούν, οι διοικητικές πράξεις και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. 
Το Κίνημα Αλλαγής θα ελέγξει την υλοποίηση των δεσμεύσεων, τις νομοθετικές παρεμβάσεις και τις παράλληλες ενέργειες που χρειάζονται και ζητά την λειτουργία επιτροπών  σε κάθε περιφερειακή ενότητα για να εξετάζονται  άμεσα  τα αιτήματα πολιτών για αξιοποίηση των ιδιοκτησιών τους ".       

 

 

Δείτε επίσης:

Σε Ηράκλειο και Λασίθι την Κυριακή ο Κ. Σκρέκας για τους δασικούς χάρτες

Δασικοί χάρτες: Νομοθετική ρύθμιση για λύση στα προβλήματα - Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Νέες συσκέψεις στο Ρέθυμνο υπό τον Κ. Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες 

Δέσμευση Σκρέκα από τα Χανιά για λύση στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες!

Με πανό υποδέχθηκαν τον Σκρέκα στα Χανιά οι αγρότες

Προετοιμάζονται για την συνάντηση με το Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες

Στα Χανιά ο Κώστας Σκρέκας

Δέσμευση Σκρέκα: Δεν θα χαθεί ούτε σπιθαμή Κρητικής γης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ηράκλειο και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ