Δέσμευση Σκρέκα από τα Χανιά για λύση στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες!

Δέσμευση Σκρέκα από τα Χανιά για λύση στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες!

Βρέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών

Ως εθνικής σημασίας έργο χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας που με πρώτο σταθμό τα Χανιά, πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη.

Ο κ. Σκρέκας είχε από το πρωί σειρά επαφών στην αντιπεριφέρεια Χανίων με τους 4 βουλευτές του νομού, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσο Βουλουδάκη, Βασίλη Διγαλάκη και Παύλο Πολάκη, δημάρχους, εκπροσώπους αγροτών, καθώς και εκπροσώπους επιστημονικών κλάδων.

Στόχος των συναντήσεων ήταν η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μετά το τέλος των επαφών του ο κ. Σκρέκας, «ενημερώσαμε τους φορείς ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένων οδηγιών που έχει δώσει, θα προχωρήσει σε μια σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών».

1

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα τα οποία θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο και εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην επιβαρυνθούν με κανένα κόστος οι πολίτες.

Παράλληλα όπως τόνισε, «προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ό,τι αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που προσδιορίζονται από φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους.

Επίσης, πρωτοβουλίες που αφορούν την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολίτες της Κρήτης να χάσουν ούτε σπιθαμή γης».

Ο κ. Σκρέκας παράλληλα τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν για κανέναν οι αγροτικές ενισχύσεις εξηγώντας ότι, «οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο σήμερα δίνονται οι ενισχύσεις, μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Από τα Χανιά ο κ. Σκρέκας έστειλε το μήνυμα ότι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις - αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών καθώς όπως τόνισε έχει δοθεί εξάμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν ότι υπάρχει θέμα με τις εκτάσεις τους μπορούν να προχωρήσουν στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στην συνέχεια αν υπάρξει θέμα αντίρρησης , το τέλος έχει μειωθεί κατά 50%.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες παραμένουν αναρτημένοι ως έχουν καθώς όπως είπε υπάρχει μεγάλο ποσοστό που είναι καθαρό και δίνει την δυνατότητα σε πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες διορθώσεις θα γίνουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Στις συναντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος στα Χανιά παρόντες ήταν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις αλλαγές και διορθώσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα προχωρήσει σε μία σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα, τα οποία θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και φυσικά να μην επιβαρυνθεί με κανένα κόστος. Προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους. Αναλαμβάνουμε επίσης πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε επιτέλους λύσεις στους πολίτες της Κρήτης, ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν ούτε σπιθαμή γης και βέβαια διαβεβαιώσαμε ότι δεν κινδυνεύουν οι αγροτικές ενισχύσεις για κανέναν. Εμείς λέμε στους πολίτες να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις, τις αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών. Έχουμε δώσει εξάμηνη παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων που σημαίνει ότι, εάν συνυπολογίσουμε και τις περίπου 100 ημέρες που μέχρι τώρα ήταν η αρχική περίοδος των αντιρρήσεων, έχουμε περίπου 8-9 μήνες όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να διορθώσουμε τους δασικούς χάρτες. Εφόσον συνεχίζει να βλέπει ο πολίτης ότι υπάρχει θέμα με την έκτασή του μπορεί να προχωρήσει στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος όπου δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Ατελώς θα αξιολογηθεί από τις δασικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Και στη συνέχεια, εφόσον και μετά την αίτηση του πρόδηλου σφάλματος εξακολουθεί να υπάρχει σφάλμα, αυτό μετατρέπεται σε αντίρρηση όπου εκεί σε εκείνη την περίπτωση το τέλος της αντίρρησης έχει μειωθεί κατά 50%» 

Από το πρωί πάντως, αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών.

parakritika

Πλοροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ parakrtika.gr

 

Δείτε επίσης:

Με πανό υποδέχθηκαν τον Σκρέκα στα Χανιά οι αγρότες

Προετοιμάζονται για την συνάντηση με το Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες

Στα Χανιά ο Κώστας Σκρέκας

Δέσμευση Σκρέκα: Δεν θα χαθεί ούτε σπιθαμή Κρητικής γης

Δασικοί χάρτες: Με κατάληψη θα υποδεχτούν τον υπουργό οι αγρότες

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις, έρχεται ο Υπουργός για τους δασικούς χάρτες

Αναβρασμός για τους δασικούς χάρτες - Και με άλογα στις κινητοποιήσεις

Κ. Σκρέκας: Αναμορφώνεται το περιεχόμενο των δασικών χαρτών και διορθώνονται τα σφάλματα

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ