Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις Καλύβες

Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις Καλύβες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου στο Λιμανάκι Καλυβών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Αποκόρωνα Χανίων την Πέμπτη 19 Αυγούστου, στο Λιμανάκι Καλυβών με κεντρικό σύνθημα «Να ζεις. Να τολμάς. Να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας. Τον σοσιαλισμό». 

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι που υποδέχθηκαν τους επισκέπτες του «Φ» και να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. 

Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον της νεολαίας και των κατοίκων, καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ να συζητήσουν την πρόταση του Κόμματος με τους ντόπιους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής, σε μια περίοδο που η πάλη για τη διαβίωση, το εισόδημα, ακόμα και για το ίδιο το περιβάλλον είναι πιο αναγκαία από ποτέ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. 

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στο βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που φιλοξενούνταν στους χώρους του Φεστιβάλ. 

Η κεντρική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Φεστιβαλική εκδήλωση είχε θέμα « Παιδεία που τα δίνει όλα σε όλους και όχι κάποια σε λίγους», με συμμετοχή ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Παιδεία. 

Στην τοποθέτηση της , η Μαρία Γαυγιωτάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Τόνισε ότι « οι αλλαγές αυτές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και είναι αντιδραστικές αυτές οι αλλαγές γιατί έχουν στόχο στο τι ακριβώς μαθαίνει ένας μαθητής σήμερα, στο κατά πόσο παίρνει ολόπλευρη μόρφωση».  

Για τον ρόλο των γονιών στην στήριξη των αγώνων των μαθητών έκανε λόγο ο Σταύρος Ζώης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Χανίων και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Αποκορώνου. Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο κτηριακό πρόβλημα του Λυκείου Βάμου και τις συνεχείς προσπάθειες από πλευράς του ΚΚΕ να αναδειχτεί το θέμα και να στηριχτεί το δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αποκόρωνα για κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου που θα στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βάμου. Δυστυχώς αυτό που ακούνε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις Δημοτικές αρχές είναι απλά και μόνο κενές υποσχέσεις. Την ίδια στιγμή δεκάδες μαθητές του Αποκόρωνα κάνουν μάθημα σε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες , με ότι αυτό συνεπάγεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ασφάλεια και στην Υγεία των μαθητών εν μέσω πανδημίας. 

Τον λόγο μετά πήρε η Ευαγγελία Γαυγιωτάκη, μέλος της ΚΝΕ, απόφοιτη του Λυκείου Βάμου, όπου αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετώπισαν οι μαθητές όλο αυτό το διάστημα, με «το ανοιξε – κλείσε των σχολείων , με όσους μπήκαν στο 1ο έτος και δεν έχουν γνωρίσει ακόμα την σχολή τους. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση , οι μαθητές βγήκαν μπροστά, είχαν κατακτήσεις» Μάλιστα στην συζήτηση προέκυψε και το αν όλοι αυτοί οι αγώνες έχουν νόημα, αν οδηγούν κάπου. Το μέλος της ΚΝΕ που όσο ήταν μαθήτρια ήταν εκλεγμένη στο 15μελές του σχολείου τόνισε: «H οργάνωση, ο συντονισμός και ο αγώνας των μαθητών κατάφεραν να πιέσουν τις κυβερνήσεις και να αποσπάσουμε κατακτήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Η ΚΝΕ έπαιξε και θα παίζει πρωτοπόρο στην ανασύνταξη του κινήματος των μαθητών , των φοιτητών , των νέων εργαζόμενων. Το ίδιο θα κάνουμε και στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για να διεκδικήσουμε Παιδεία που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας » 

Τέλος, ο Ορέστης Λεκάτης, στέλεχος της ΚΝΕ παρουσίασε την έκδοση «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το προμηθευτούν, να φτάσει σε κάθε σπίτι , σε κάθε νέο που προβληματίζεται, βλέπει ότι κάτι πρέπει να γίνει . 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» του Ντανιέλ Λοσέτ 

Οι εκδηλώσεις του 47ουΦεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στα Χανιά συνεχίζονται την Τρίτη 31 Αυγούστου, 9μμ, στο Καστέλι Κισσάμου, πλατεία Τζανακάκη (Μουσείο). 

Και κορυφώνονται την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, με συναυλία με τους Φοίβο Δεληβοριά και Ματούλα Ζαμάνη. Την ομιλία στο κεντρικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.  

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στον Νομό Χανιών θα γίνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ