Οι τρικλοποδιές στο κρητικό γλέντι, τα μαχαιρώματα και οι ποινές

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Τι απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου στις διαμαρτυρίες των συγγενών

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

 

Πήγαν να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο κρητικό γλέντι που είχε στηθεί στην πλατεία του χωριού και λίγο έλειψε  να …ταξιδέψουν στον άλλο κόσμο, χωρίς λόγο και αιτία. Τα δύο αδέρφια, ηλικίας 23 και 20 ετών τότε, στάθηκαν τυχερά μέσα στην ατυχία τους καθώς δέχθηκαν μαχαιριές σε καίρια σημεία του σώματος τους. Ο ένας αδερφός υποβλήθηκε σε εκτομή του αριστερού νεφρού λόγω λοίμωξης και ρίκνωσης. Ο δράστης τον έπληξε τρεις φορές στη δεξιά πλευρά της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, στη δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα και στην αριστερή νεφρική χώρα. Ο άλλος αδερφός διακομίστηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ καθώς δέχθηκε μαχαιριά στο θώρακα, λίγο κάτω από τη μασχάλη, προκαλώντας μονήρη τραυματισμό αριστερού ημιθωρακίου, αιμοπνευμοθώρακα αριστερά, ενώ διεγχειρητικά έγινε μετάγγιση έξι φιαλών αίματος.

Την Τρίτη, σχεδόν 18 μήνες από  το αιματηρό συμβάν, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, εξέδωσε απόφαση για το αιματοβαμμένο γλέντι και τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των δύο αδερφών δικάστηκε ένας 27χρονος, ενώ στο εδώλιο κάθισαν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι, 45, 46 και 23 ετών αντίστοιχα, με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η απόφαση του δικαστηρίου έθεσε εκτός φυλακής τον 27χρονο καθώς κηρύχθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για τη μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ για τη δεύτερη κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικό. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 5,5 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Μία απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην οικογένεια των δύο παθόντων. Ο πρόεδρος της έδρας πάντως πριν αποχωρήσει, έσπευσε να τους απαντήσει: «εσείς θέλατε να αθωωθεί για τη μία πράξη», αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο παθόντων, σε αντίθεση με την αρχική κατάθεση που είχε δώσει ως προς την εμπλοκή του 27χρονου,  στην πορεία αναδιατύπωσε, διατηρώντας αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του δράστη. Και αυτή η γραμμή τηρήθηκε και κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ως προς την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δεύτερου αδερφού, ναι μεν κρίθηκε ένοχος, ωστόσο οι ένορκοι ήταν εκείνοι που τον έριξαν στα …πούπουλα αφού του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό (4-3), ενώ και ως προς την ποινή, επιβλήθηκαν πέντε έτη κάθειρξης για την κύρια κατηγορία και πάλι με την πλειοψηφία των ενόρκων. Ως προς το ανασταλτικό της έφεσης, το δικαστήριο με 5-2 τάχθηκε υπέρ της χορήγησης του.

Ως προς τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, ο 23χρονος κηρύχθηκε αθώος, ενώ στους άλλους δύο, 45 και 46 ετών, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, με αναγνώριση ελαφρυντικού.

 

Στο γλέντι ζωσμένος με το μαχαίρι στη μέση

 

Το σοβαρό περιστατικό είχε σημειωθεί ξημερώματα της 16ης Αυγούστου του 2022 και ενώ ακόμα το γλέντι στην Πολυθέα Καστελλίου βρισκόταν σε εξέλιξη. Εκεί ήταν με τις παρέες τους οι δύο παθόντες αλλά και οι κατηγορούμενοι. Ο 27χρονος περιγράφεται ότι καθόταν σχεδόν δίπλα στην πίστα, ζωσμένος στη μέση με ένα κρητικό μαχαίρι, το οποίο ανά διαστήματα το επιδείκνυε, όπως καταθέτουν μάρτυρες. Φέρεται μάλιστα να έβαζε τρικλοποδιές σε όσους χόρευαν. Μία τέτοια τρικλοποδιά φέρεται να έβαλε και σε φίλο των δύο αδερφών επειδή ενώ χόρευε, κόντεψε να πέσει πάνω του. Αν και το ένα από τα δύο αδέρφια προσπάθησε να τον ηρεμήσει, εκείνος κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του και του έριξε μία γροθιά. Έγινε συμπλοκή, μπήκαν στη μέση τρίτα πρόσωπα, όμως ακολούθησε και δεύτερος γύρος στη διάρκεια του οποίου έπεσαν τα μαχαιρώματα.

Να σημειωθεί ότι ο 27χρονος είχε προφυλακιστεί, αποφυλακίστηκε υπό όρους λίγο πριν συμπληρωθεί χρόνος, όμως επειδή παραβίασε τον όρο που του απαγόρευε να προσεγγίζει ή να επικοινωνεί με οποιονδήποτε τρόπο με τους παθόντες, είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί εκ νέου.

Τον βασικό κατηγορούμενο εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη και Θεονύμφη Μπέρκη, τους δύο συγκατηγορούμενους του, 45 και 46 ετών, εκπροσώπησε ο κ. Φραγκίσκος Λαμπρινός, ενώ τον 23χρονο που αθωώθηκε υπερασπίστηκε ο δικηγόρος Αθηνών κ. Φώτης Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ο δικηγόρος κ. Γιώργος Καρούτσος εξέφρασε την ένσταση του για το γεγονός ότι η υπόθεση εκδικάστηκε στο Λασίθι, δεδομένου, όπως είπε, ότι ο 27χρονος διαμένει στον Άγιο Νικόλαο, ενώ ως προς την αθώωση του για την πρώτη απόπειρα λόγω αμφιβολιών, υποστήριξε ότι οι εντολείς του συμπεριφέρθηκαν με τιμιότητα καθώς διατηρούσαν αμφιβολίες και δεν ήθελαν να τον πάρουν στο λαιμό τους.

 

 

φωτογραφία EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ