ΚΡΗΤΗ

Όλα του... ελαιολάδου δύσκολα - Κλιματική κρίση, έλλειψη εξωστρέφειας, υψηλό κόστος παραγωγής, ανταγωνισμός

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν τυποποιητές, έμποροι, καταναλωτές κι επιστήμονες

Φόρουμ ελαιολάδου, ηράκλειο

Για τον πολυδιασπασμένο αγροτικό κλήρο στη χώρα μας, τη μη επώνυμη παρουσία στο εξωτερικό, την έλλειψη εξωστρέφειας στο επίπεδο τουλάχιστον που θα ήθελαν οι τοπικοί φορείς στη διεθνή αγορά αλλά και για την καταστροφική κλιματική κρίση, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ελαιοκομία φορείς, στο πλαίσιο του Olive oil Forum που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο, με τον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτη.

Στις εργασίες του Forum συμμετείχαν οι σημαντικότεροι φορείς του τομέα όπως η ΕΔΟΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου), η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), η ΦΙΛΑΙΟΣ (Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου), ο ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης), ο ΣΥΤΕΚ (Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ενώ το αντικείμενο ήταν "Παραγωγή, τυποποίηση κι εξαγωγή ελαιολάδου". 

Τυποποιητές, έμποροι, καταναλωτές κι επιστήμονες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για τους τρόπους επίλυσης των σημαντικότερων προβλημάτων του ελαιοκομικού τομέα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, που συμμετείχε στο Forum επισήμανε στο Cretalive

"Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλους τους φορείς της ελαιοκομίας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα. Καταγράφηκαν προβλήματα και σχεδιάζεται μία εθνική στρατηγική της οποία θα παρουσιάσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Τα βασικότερα προβλήματα είναι ο πολυδιασπασμένος κλήρος, η μη επώνυμη παρουσία στο εξωτερικό, δεν υπάρχει εξωστρέφεια στο επίπεδο που θα θέλαμε στη διεθνή αγορά, η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και άλλες χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος".

Image
Olive oil forum, Ελαιόλαδο, Ηράκλειο

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕ, Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης τόνισσε ότι η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου και το χαμηλό κόστος των ανταγωνίστριων χωρών αποτελούν τις μεγαλύτερες "παγίδες".

Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ανέφερε ότι η Ένωση συμβάλλει στην επανίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου σημειώνοντας ότι ίδρυσε μία εξαγωγική εταιρεία στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στην εξαγωγή ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι η Ένωση έχει αναλάβει την υλοποίηση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την είσοδο Αιγύπτιων εργατών γης στη χώρα μας, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα ώστε και τα μεροκάματα να κρατηθούν σε ένα επίπεδο αλλά και να υπάρξει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό.

Η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη δήλωσε ότι η χώρα μας χρειάζεται μία εθνική στρατηγική για το λάδι κι ευχαρίστησε όσους φορείς συμμετείχαν στις εργασίες του Forum.

Όσοι συμμετείχαν, συμφώνησαν ότι σε μία ακόμα περίοδο διαρκών αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον και καθημερινών εξελίξεων, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις και διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν την παραγωγή, τη διάθεση και την ποιότητα του προϊόντος. Κατά συνέπεια και το βασικό εθνικό προϊόν του τόπου μας, το ελαιόλαδο αξίζει να έχει ένα δικό του Forum.

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση