Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο «Blue Growth : Γαλάζια Ανάπτυξη»

Newsroom
Newsroom

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Άλλο ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κρήτη. Πρόκειται για το έργο «Blue Growth : Γαλάζια Ανάπτυξη». 

Στο έργο αυτό συμμετείχαν σημαντικοί φορείς από όλη την Ευρώπη και ειδικά από τη Μεσόγειο. Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, στο έργο ενεργό ρόλο είχαν και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. 

Στο τελικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλία έγινε ένας απολογισμός των ενεργειών αλλά καταγράφηκαν και οι προκλήσεις για το μέλλον. 

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα, ο οποίος τόνισε ότι «η Γαλάζια Οικονομία βασίζεται ταυτόχρονα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αειφορία».  

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν όλες οι διαστάσεις της Γαλάζιας Οικονομίας : η αειφόρος Αλιεία και Ιχθυοκαλλιέργεια, ο βιώσιμος τουρισμός στις ακτές, τα πράσινα λιμάνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη θάλασσα, ο περιορισμός της θαλάσσιας ρύπανσης, κ.α.

Ο Γιώργος Αλεξάκης με την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου της CRPM (του δραστήριου οργανισμού των παράκτιων, νησιωτικών και παραθαλάσσιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών) επεσήμανε ότι οι κύριοι παράγοντες για την επίτευξη της Γαλάζιας Οικονομίας είναι : η Κυκλική Οικονομία, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Καινοτομία και η Απανθρακοποίηση.  

Επίσης ανέφερε ότι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες πρέπει να αξιοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης για τη Γαλάζια Οικονομία, μια πρωτοβουλία της Κομισιόν «EC – DG MARE» η οποία θα παρουσιασθεί ολοκληρωμένα σε συνέδριο στις 25 Οκτωβρίου 2022 στην Κρήτη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ