Ομιλία Συντυχάκη στη Βουλή στην εκδήλωση για τους Ολυμπιονίκες

Ομιλία Συντυχάκη στη Βουλή στην εκδήλωση για τους Ολυμπιονίκες

Χαιρετισμός του Συντυχάκη Μανώλη – βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ - στην ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν των Ολυμπιονικών του Τόκιο.

Αγαπητές και αγαπητοί Ολυμπιονίκες,

Αγαπητοί προπονητές, στελέχη του αθλητικού κόσμου

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες όλων σας, στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και σήμερα νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που σας υποδεχόμαστε.

Εκ μέρους της Κ.Ο. του ΚΚΕ, θα ήθελα να σας συγχαρώ, για τη χαρά και τις νίκες που μας χαρίσατε - ανεξάρτητα από τη θέση που κατέλαβε ο κάθε ένας και η κάθε μία στην τελική κατάταξη.

Να συγχαρούμε επίσης τις οικογένειές σας για την πολύτιμη στήριξή τους σε κάθε σας βήμα, τους προπονητές σας, και όσους συνέβαλαν στις μεγάλες αυτές επιτυχίες.

Είναι πραγματικός άθλος, η υπερπροσπάθεια που καταβάλλατε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας, συνθήκες Πανδημίας, συνεχόμενων lockdown, με πολλές προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές θυσίες και ψυχικά αποθέματα. Μόνο, ως θρίαμβος της επιμονής της προσπάθειας και των προσωπικών θυσιών που καταβάλατε, μπορεί να χαρακτηριστεί.

Νικήσατε τον φόβο ! Το πείσμα, η αυτοπεποίθηση, η πίστη στη δύναμη και στις ικανότητές σας, είναι εχθρός του φόβου. Κι εσείς τα είχατε όλα !  Και όσο δυσκολότερη είναι μια νίκη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευτυχία που νιώθεις την ώρα που νικάς.

Επιτρέψτε μου όμως, να δώσω την άλλη διάσταση της σημασίας και  αξίας του άθλου αυτού :

Ο Αθλητισμός, ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που προάγει την ευγενή άμιλλα, τη Ειρήνη τη φιλία, την αλληλεγγύη των λαών και συνδέεται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, δεν μπορεί να είναι συνώνυμο του ανταγωνισμού, δεν είναι εμπόρευμα. Ο Αθλητισμός, αποτελεί βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν, όσο γίνεται, ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα και την αγωνιστικότητα, σαν τρόπο ζωής.

Εσείς λοιπόν, αποτελείται παράδειγμα μίμησης για τη νέα γενιά. Και από αυτή την άποψη, μπορείτε και πρέπει να αποτελέσετε πρεσβευτές προαγωγής του αθλητικού και Ολυμπιακού ιδεώδες, πέρα από ανταγωνιστικούς παροξυσμούς, μετάλλια, δόξα, σπόνσορες και χορηγούς !

Η επιδίωξη μεταλλίων και ο πρωταθλητισμός «πάση θυσία», ελλοχεύει τον κίνδυνο  του ντοπαρίσματος, φαινόμενο - μάστιγα σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρωτοφανείς διαστάσεις, που καταστρέφει την υγεία νεαρών αθλητών, ακυρώνει την ίδια την ουσία του αθλητισμού, υπηρετεί τα κέρδη και τον αθλητισμό – επιχείρηση, θέτει την επιστήμη στην υπηρεσία ανήθικων επιδιώξεων.

Επειδή, όμως, τιμούμε και την αλήθεια, οφείλουμε να σημειώσουμε ένα γεγονός.

Δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα υπερήφανος αν αναλογιστεί - και αυτό αποτελεί μέτρο του πολιτισμού μας - ότι η χώρα μας - γενέτειρα του Ολυμπισμού - δεν έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στην άθληση και στη συστηματική άσκηση, ως τρόπο ζωής, για όλο το λαό.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού ως κοινωνική λειτουργία, δικαίωμα και ανάγκη είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου.

Για τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, που να ξεκινά από την προσχολική ηλικία, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, να επεκτείνεται στις παραγωγικές ηλικίες, στους χώρους δουλειάς, με ειδικά προγράμματα για ανέργους, ΑμεΑ, την τρίτη ηλικία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για όλο το λαό, ιδιαίτερα για τη νεολαία, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. Να φτιαχτούν νέες δημόσιες – με δωρεάν πρόσβαση - σύγχρονες και οργανωμένες αθλητικές υποδομές, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την υποστήριξη επιστημονικού δυναμικού και των ερασιτεχνικών σωματείων.

Για την ανάπτυξη της αθλητιατρικής και του προληπτικού ελέγχου των αθλητών αλλά και των αθλουμένων ιδιαίτερα στα παιδικά και εφηβικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Για την ανάπτυξη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού με τη συμμετοχή στην υλοποίηση των Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Για να στηριχθεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να προωθηθούν οι αξίες της συλλογικότητας και της αγωνιστικής στάσης ζωής που είναι ταυτόσημες με την ευγενή άμιλλα και το ολυμπιακό ιδεώδες. Στα πλαίσια αυτά να επανέλθει το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας στην Α΄ βάθμια εκπαίδευση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη βάση, για την ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, στη βάση ενός ενιαίου συστήματος βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας, σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Για να έχουν, λοιπόν, νόημα τα λόγια που ακούγονται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, πρέπει και μπορούμε όλοι - όσοι αναγνωρίζουμε το σοβαρό κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού - να διαμορφώσουμε κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης, για να γίνει πράξη το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό, όπου κάθε επιτυχία και ανέβασμα αθλητή στο βάθρο θα έχει πίσω του χιλιάδες αθλούμενων, χιλιάδες υγιείς και με ολοκληρωμένη προσωπικότητα νέους και όχι σπόνσορες και χορηγούς.

Το ΚΚΕ σας καλεί, να αξιοποιήσετε το κύρος σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να δούμε τους νέους της πατρίδας μας στον τίμιο αγώνα, σε υγιή συναγωνισμό με τους νέους όλου του κόσμου, ως παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της γης από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά, κόντρα στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων.

Για να καμαρώσουμε επιτυχίες αθλητών, με ολοκληρωμένες προσωπικότητες και όχι ρομπότ ρυθμισμένα για μεγάλες επιδόσεις, κατά παραγγελία πολυεθνικών που θα πωλούνται και θα αγοράζονται απ' αυτές.

Το σύνθημα "Ο Αθλητισμός όπως και ο πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς" συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση την αντίληψή μας, ως κόμμα για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό αλλά και την αντιπαράθεσή μας με το σημερινό σύστημα, μακριά από χορηγούς, διαφημιστικά πακέτα και αθλητές Σούπερμαν.

Αγαπητές και αγαπητοί αθλητές μας

Σας συγχαίρουμε για άλλη μια φορά γιατί σηματοδοτήσατε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε δυνατοί, για την εκπλήρωση των επόμενων στόχων σας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ