OMU: Πώς η συλλογή ρουχισμού οδηγεί σε έναν καλύτερο κόσμο

Ποια είναι η ομάδα που θέλει να αλλάξει την κοινωνία και πώς σκοπεύει να το πραγματοποιήσει

Η οργάνωση ΟMU, κάλεσε πριν λίγες ημέρες τους πολίτες του Ηρακλείου να μαζέψουν ό,τι περιττό έχουν σε ρούχα και να τα παραδώσουν στο πάρκινγκ του Μεγάρου Χάνδαξ. Στόχος αυτά τα ρούχα να δοθούν ως δωρεά σε ιδρύματα κι οργανώσεις, να γίνει μεταπώληση κάποιων σε τοπικές επιχειρήσεις μεταχειρισμένων για την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων ή ανακύκλωση για όσα είδη είναι σε άσχημη κατάσταση, .

Παρά την κακοκαιρία, συνολικά, από την κίνηση αυτή το Σάββατο κατάφεραν να μαζέψουν 1.095 κιλά ρούχων! Ακολούθησε η διαλογή κι έπειτα έρχεται η διανομή τους σε ιδρύματα κι οργανώσεις που έχουν ανάγκη ειδών ρουχισμού. Εικοσιπέντε κούτες δόθηκαν για ανακύκλωση, 4 θα δοθούν για μεταπώληση, ενώ οι υπόλοιπες θα γίνουν δωρεές.

Εάν, λοιπόν γνωρίζετε που μπορούν να τα παραδώσουν προκειμένου να βοηθήσετε στο έργο τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο [email protected]

Το Cretalive επικοινώνησε με την ομάδα της OMU και μας εξήγησε ποιο είναι το έργο της αλλά και τα σχέδια για το μέλλον και την κοινωνική εξέλιξη!

Ποια είναι, λοιπόν, η ΟMU

Οι ιδρυτές: Andy, Κορέντζα, Αντώνης
 

Η ΟΜÚ είναι μια οργάνωση κοινωνικής εξέλιξης που μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών ενημέρωσης, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία:

  • θα υπάρχει συμπόνια προς όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον θα βιώνεται και θα εκδηλώνεται έμπρακτα.
  • Η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός και οι ηθικές αξίες εκφράζονται μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού
  • Η ποικιλομορφία είναι αποδεκτή και επικροτείται ως απαραίτητο και θεμελιώδες χαρακτηριστικό της φύσης όλων των έμβιων όντων

    Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινωνικά θέματα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση

     

     

Πρωταρχικό ρόλο στα προγράμματα της ΟΜÚ έχει η εκπαίδευση κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αφού μόλις έλαβαν και χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας για χρήση του μαθήματος Caring for Life.

Τι είναι το Caring for Life

Αυτό που επιζητεί είναι ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπων, bullying, εγκληματικότητα, διακρίσεις, μόλυνση περιβάλλοντος, καταστροφή φυσικών πόρων και κακοποίηση ζώων.

 To Caring for Life μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων μέσω της μαθητοκεντρικής προσέγγισης και διερευνητικής μάθησης, πώς τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται κι όχι τι να σκέφτονται. Ακόμη, προσφέρει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας.

Στοχεύει στην ανάπτυξη της αρετής και της ηθικής ευαισθησίας, στην ενθάρρυνση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης, στης υποστήριξη ανθρωπιστικού τρόπου λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, με έμπνευση για την αριστεία.


Οι δράσεις για την τοπική κοινωνία έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προσφορά βοήθειας. Στο παρελθόν έχουν γίνει καθαρισμοί παραλιών και συνεργασία με την Fabric Republic για την συλλογή ρουχισμού.

Αυτή τη φορά, έγινε η διαλογή των ρούχων από εθελοντές και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε:

1) δωρεά σε ιδρύματα και οργανώσεις που τα χρειάζονται - όπως Θάλασσα Αλληλεγγύης, Αποστολή Αγάπης.

2) ανακύκλωση στην εταιρεία Recycom (κόκκινοι κάδοι) για όσα είδη είναι σε άσχημη κατάσταση.

3) μεταπώληση σε τοπικές επιχειρήσεις μεταχειρισμένων όπως το Doolapa, για την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων. 

Δυστυχώς, λόγω του ότι οι εθελοντές βρίσκονται κυρίως στον Νομό Ηρακλείου, μάλλον δεν θα γίνει επέκταση της δράσης σε άλλους νομούς. Όμως το εκπαιδευτικό έργο θα είναι πανελλαδικό!

    Η δράση ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2020, έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown, και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

    Παρά το γεγονός ότι έγιναν συνολικά μόνο 5 ημέρες συλλογής ρουχισμού αντί για τις προκαθορισμένες 12 μέρες, υπήρξε ενεργή συμμετοχή του κόσμου!

    Η κίνηση αυτή έρχεται να απαντήσει σε μία κοινή πλέον πρακτική, που θέλει πολλούς από εμάς να βάζουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε σε σακούλες και να τα αφήνουμε δίπλα σε κάδους σκουπιδιών. Η ΟΜÚ δημιουργεί μια κοινότητα με ενσυναίσθηση που προσανατολίζεται στην επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων πόρων της, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μελών της και να συντηρεί τα αποθέματα του περιβάλλοντος.

    Πόσοι γνωρίζουν ότι:

    • για να παραχθούν τα ρούχα μας, κόβονται κάθε χρόνο 70 εκατομμύρια δέντρα!
    • για κάθε 1 κιλό ρούχων που έχουμε στην ντουλάπα μας, έχει χρησιμοποιηθεί 1 κιλό χημικών ουσιών!
    • οι σύγχρονες γενιές κρατάνε ένα ρούχο, κατά μέσο όρο μόνο 3 χρόνια.
    • μόνο το 15% των ρούχων που πετάμε, ανακυκλώνεται.
    • για να βαφτεί 1 τόνος ρούχων (κάθεστε) χρειάζονται 200 τόνοι φρέσκου νερού!
    • 200.000 τόνοι βαφής καταλήγουν στα λύματα, κάθε χρόνο!
    • το 90% των λυμμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες καταλήγει στα ποτάμια και στις θάλασσες χωρίς καμία επεξεργασία!

     

    Aν θέλετε κι εσείς να γίνετε εθελοντές στην οργάνωση και να βοηθήσετε το έργο της μπορείτε να κάνετε εγγραφή ΕΔΩ !

     

    Επιμέλεια: Φρόσω Μαστορίδη

    Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

    ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ