Ώρα για κτηματογράφηση και για τους δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου

Ώρα για κτηματογράφηση και για τους δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου

Κτηματογράφηση και του υπόλοιπου 40% του Ηρακλείου

Ξεκίνησε, σήμερα, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και στο υπόλοιπο 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αφορά περίπου 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου. Στο 60% της ίδιας περιοχής, που ξεκίνησε να κτηματογραφείται νωρίτερα, το ποσοστό συμμετοχής έχει ξεπεράσει το 80%.

Η κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου είχε χωριστεί στα δύο λόγω του μεγάλου εκτιμώμενου αριθμού ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Οι διαγωνισμοί είχαν επαναπροκηρυχθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο το 2016 και τη συγκεκριμένη μελέτη διεκδίκησαν τρεις κοινοπραξίες. Λόγω δικαστικών διενέξεων ανάμεσα στους διαγωνιζομένους η υπογραφή της σύμβασης καθυστέρησε τέσσερα χρόνια και υπεγράφη τελικά τον Δεκέμβριο του 2020 (με προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ). Πλέον η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και έτσι η συλλογή των –εκτιμώμενων– 701.000 ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου. Η υπό κτηματογράφηση περιοχή καλύπτει περίπου το 40% της περιφερειακής ενότητας και αφορά τις εξής περιοχές:

• Στον Δήμο Ηρακλείου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αγ. Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Ν. Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.

• Στον Δήμο Μαλεβιζίου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου.

• Στον Δήμο Χερσονήσου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας, Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.

Στο υπόλοιπο 60% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου η συλλογή δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί, με το ποσοστό τους να φθάνει το 81%. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάρτηση των στοιχείων για διορθώσεις από τους πολίτες, στάδιο που τοποθετείται την άνοιξη του 2022. Την ίδια περίοδο αναμένεται να υπογραφεί η τελευταία από τις «ορφανές» συμβάσεις του κτηματολογίου, που αφορά την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Οι δικαστικές εκκρεμότητες επιλύθηκαν πρόσφατα – πριν από λίγες ημέρες ανοίχτηκε και η οικονομική προσφορά του μοναδικού διεκδικητή του έργου. Εκτιμάται ότι η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει στο τέλος του 2022.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ