Οργή και δάκρυα για τον χαμό του 41χρονου Μύρωνα σε τροχαίο

Newsroom
Newsroom

Ποινή δύο ετών με αναστολή στον 35χρονο οδηγό του αυτοκινήτου

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του θανατηφόρου τροχαίου με θύμα  τον 41χρονο Μύρωνα Νικολετάκη, βραδάκι της 7ης Νοεμβρίου του 2018.

Ο άτυχος άνδρας κινούνταν με ποδήλατο στο δρόμο από Μοίρες προς Τυμπάκι όταν  παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Η πρόσκρουση ήταν σφοδρή.

Το σώμα του εκτινάχθηκε σε απόσταση  20 μέτρων, ενώ το ποήλατο, «καρφωμένο» στο αυτοκίνητο, συνέχισε να παρασύρεται για ακόμα 170 μέτρα. Ο 41χρονος υπέστη βαρύτατες κρανιογκεφαλικές κακώσεις και εν τέλει υπέκυψε στα τραύματα του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του.

Σχεδόν 4,5 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Τα μαυροντυμένα αδέρφια του θύματος, δεν μπορούν να συγκρατήσουν την οργή και το θυμό τους όσο αντικρίζουν τον 35χρονο κατηγορούμενο.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της δίκης και ενώ άπαντες έχουν εξέλθει από τα δικαστήρια, οι αδερφές του 41χρονου ξεσπούν κατά του οδηγού του εμπλεκόμενου οχήματος.

«Φονιάαα» φωνάζει η μία εξ αυτών. Κλαίει με λυγμούς και οι αδερφές της με βουρκωμένα μάτια προσπαθούν να την συγκρατήσουν. Αγκαλιάζονται και η μία δίνει δύναμη στην άλλη.

Το δικαστήριο  έκρινε ένοχο τον 35χρονο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με αναστολή.

Ο ίδιος ο 35χρονος υποστήριξε  ότι εκείνο το βράδυ ούτε καν αντιλήφθηκε την παρουσία του προπορευόμενου ποδηλάτη καθώς αφενός δεν έφερε φώτα πορείας αλλά και στην περιοχή δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός. Υποστήριξε ότι συνειδητοποίησε ότι κάτι είχε συμβεί από τον θόρυβο της πρόσκρουσης. Όταν πια κατάλαβε ότι έχει χτυπήσει άνθρωπο, υπέστη σοκ.

Με βάση το κατηγορητήριο, όταν συνέβη το δυστύχημα, ο 35χρονος βρισκόταν υπό την επήρεια αιθανόλης κατά 0,8 G/L, ενώ του αποδίδεται ακόμα ότι αφενός δεν επέδειξε την απαιτούμενη προσοχή, αφετέρου η ταχύτητα με την οποία κινούνταν ήταν μεγαλύτερη  από την επιτρεπόμενη.

Μάρτυρας στην υπόθεση έχει καταθέσει ότι το μοιραίο βράδυ ο 35χρονος τον είχε προσπεράσει με το αυτοκίνητο του. Δέκα δευτερόλεπτα αργότερα, όπως περιέγραψε, άκουσε ένα δυνατό θόρυβο. Τότε διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο που τον είχε προσπεράσει, είχε χτυπήσει άτομο, το οποίο ήταν ξαπλωμένο στο οδόστρωμα. Ο μάρτυρας εκτιμά ότι  κατά την προσπέραση, ο οδηγός κινούνταν περίπου με 70 χιλιόμετρα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 41χρονου θύματος, Μάνθος Πηρουνάκης, εξέφρασε ικανοποίηση  για την απόφαση του δικαστηρίου. Όπως είπε, για την οικογένεια ο πόνος της άδικης απώλειας είναι τεράστιος, ωστόσο η απόφαση αυτή συνιστά μία μορφή δικαίωσης.  

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγέλης Στρατουδάκης, υπογράμμισε ότι ο εντολέας του είναι σαφώς συντετριμμένος από το συμβάν, δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία του προπορευόμενου ποδηλάτη καθώς δεν υπήρχε φωτισμός στην περιοχή, ούτε φώτα στο ποδήλατο, και όταν πλέον συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, τρελάθηκε από το σοκ. Όσο για το αλκοόλ, ο εντολέας του αναφέρει ότι είχε πιει μόλις δύο ρακές.

Να σημειωθεί ότι το αστικό σκέλος της υπόθεσης έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το οποίο εξέδωσε απόφαση συνυπαιτιότητας σε ποσοστό 60% στον κατηγορούμενο οδηγό και 40% στον άτυχο Μύρωνα.

Στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Με βάση το αποδεικτικό υλικό αποδεικνύεται ότι αμφότεροι οι οδηγοί είναι συνυπαίτιοι για την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος».

Για τον 35χρονο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  δεν οδηγούσε με σύνεση και δεν είχε συνεχώς τεταμένη την προσοχή του για την αποφυγή τυχόν εμποδίου που θα συναντούσε, πολύ περισσότερο επειδή ήταν νύχτα με ανεπαρκή φωτισμό, ενώ επιπλέον βρισκόταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε ποσοστό 0,80g/l. Ακόμα αναφέρεται ότι κινούνταν με αυξημένη ταχύτητα που προσέγγιζε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Ως προς τον 41χρονο, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν κινούνταν στο δεξιό άκρο της οδού, όπως όφειλε για να μη παρεμποδίζει την ασφαλή κίνηση των τυχόν κινουμένων όπισθεν αυτού οχημάτων, αλλά σε απόσταση 1,10 περίπου μέτρων από το άκρο του οδοστρώματος. Ακόμα αναφέρεται ότι το ποδήλατο δεν ήταν εφοδιασμένο με τα απαιτούμενα φώτα μπροστά και πίσω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους λοιπούς χρήστες της οδού.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ