Όταν τα στόματα ανοίγουν, οι επιστήμονες του ΕΛΜΕΠΑ έχουν διαθέσιμα τα μάτια και τα αυτιά τους!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο έργο MiStory με σκοπό την αναζήτηση υποστήριξης και θεραπείας των γυναικών που έχουν βιώσει βία.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στην ανισότητα μεταξύ των φύλων, είναι η πιο αξιοσημείωτη καταστρατήγηση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και  αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα του κοινωνικοπολιτισμικού και οικονομικού τους επίπεδου.   Ο δρόμος για την ανάρρωση από το τραύμα και την θεραπεία ενέχει για τις περισσότερες γυναίκες πολλές προκλήσεις.

Το MiStory https://mistory-traumarecovery.org/el/home) είναι ένα διεθνές έργο αφιερωμένο σε αυτό τον δρόμο. Σκοπός του είναι η διερεύνηση των παραγόντων στην αναγνώριση της ανάγκης, στην αναζήτηση υποστήριξης και θεραπείας των γυναικών που έχουν βιώσει βία.

Επιμέρους στόχοι του είναι:

  • Η διερεύνηση των κοινωνικών και πολιτισμικών εμποδίων στην αναζήτηση βοήθειας στις χώρες-εταίρους (Φιλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ρουμανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ελλάδα, Β. Κορέα και ΗΠΑ)
  • H διερεύνηση των θεραπευτικών επιπτώσεων της κλινικής εθνογραφικής συνέντευξης (CENI) ως παρέμβαση στη μείωση των συμπτωμάτων, στην αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης, στην επούλωση του τραύματος και στην αναζήτηση υποστήριξης.

Ομάδα στόχος του έργου είναι  γυναίκες ηλικίας 18-60 ετών που έχουν βιώσει βία λόγω του φύλου τους.

Το έργο αναπτύσσεται σε 3 φάσεις. Αρχικά οι γυναίκες συμμετέχουν σε μια προκαταρκτική ποσοτική έρευνα. Για την συμμετοχή σας στην μελέτη ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο https://bit.ly/3kw0exS. Σε συνέχεια και μόνο οι γυναίκες που επιθυμούν συμμετέχουν στη CENI (Κλινική Εθνογραφική Συνέντευξη) και στον επανέλεγχο μετά από 3 μήνες. Την επιστημονική ευθύνη και συντονισμό έχει η Καθηγήτρια Denise Saint Arnault από το Πανεπιστήμιο του Michigan. 

Το «Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας» του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συμμετέχει ενεργά σε αυτό το δίκτυο από το 2018.

Για την Ελλάδα, την επιστημονική ευθύνη έχουν οι Νικολέτα Ράτσικα και Κλειώ Κούτρα, μέλη ΔΕΠ του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (Ιν.Α.Ζω), Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η Δρ. Ράτσικα κατέχει θέση αντιπρόεδρου στο διοικητικό συμβούλιο της σύμπραξης. Στην ερευνητική ομάδα του έργου συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, εξωτερικοί συνεργάτες, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές.

Στις 2, 3, και 4 Οκτωβρίου, 2019 η Σχολή Επιστημών Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση των εταίρων του έργου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εντατική εκπαίδευση σε περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών υγείας – ψυχικής υγείας στη χρήση της καινοτόμου ‘Κλινικής Εθνογραφικής Αφηγηματικής Συνέντευξης, (CENI)’ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5663235/).

 

Κάλεσμα στις γυναίκες

Σήμερα προσκαλούμε τις γυναίκες, άνω των 18 ετών να συμμετάσχουν στη μελέτη “MiStory” που ως στόχο έχει να κατανοήσει την διαδικασία της επούλωσης του τραύματος μέσα από την φωνή των γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία σε διεθνές επίπεδο". Η μελέτη έχει συμπεριλάβει όλα τα μέτρα για την διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Για την συμμετοχή σας στην μελέτη ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

https://bit.ly/3kw0exS

 

Πρόκληση για τους επιστήμονες

Η Δρ. Νικολέτα Ράτσικα αναφέρει στο Cretalive πως «η έμφυλη βία και οι σχέσεις ελεύθερες βίας αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την επιστήμη της κοινωνικής εργασίας. Είναι ένα σημαντικό και διαρκές κοινωνικό πρόβλημα με βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες, που επηρεάζει, τραυματίζει σοβαρά και σε πολλές  περιπτώσεις σκοτώνει τις γυναίκες όχι μόνο σωματικά αλλά πνευματικά και ψυχολογικά

Η ελληνική κοινωνία σήμερα κάνει βήματα, που τα προηγούμενα χρόνια αυτά τα ίδια βήματα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Η αρχή έγινε. Το πρόβλημα εν μέρει βγήκε στην επιφάνεια. Όμως η προσπάθεια που έχει γίνει έως σήμερα αν δεν μετουσιωθεί σε πόρους, εργαλεία και γνώσεις ώστε να οδηγήσει όχι μόνο σε υγιείς σχέσεις στην οικογένεια, τη γειτονιά και την κοινότητα ώστε να εκτιμούν την ασφάλεια, την ενδυνάμωση και τον σεβασμό για τα κορίτσια και τις γυναίκες, θα πέσει στο κενό.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε την έρευνα, την καταγραφή και δημοσιοποίηση του φαινομένου αλλά αν δεν δουλέψουμε στην πρόληψη, πολυεπίπεδα και διεπιστημονικά η αποτελεσματικότητα των όποιων παρεμβάσεων θα είναι επιδερμική και τα θύματα θα εξακολουθούν να βιώνουν την βία με πολύ πόνο», τονίζει η Δρ. Κλειώ Κούτρα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ