«Ούτε ιερό, ούτε όσιο» καταγγέλλουν παθόντες για τη δράση κατηγορουμένων στη μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας

Newsroom
Newsroom

Τη Δευτέρα η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο Ηράκλειο

Με το 18μηνό της προσωρινής κράτησης να εκπνέει περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, ξεκινάει την Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης-εκτός απροόπτου-η δίκη για την υπόθεση με τις εκβιάσεις και τις τοκογλυφίες σε βάρος ιδιωτών και επιχειρηματιών στο Ηράκλειο. Συνολικά 11 είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ενώ οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου ανέρχονται στους 36. Πραγματικά συγκλονίζουν οι καταθέσεις παθόντων.

Όπως έχει γράψει το Cretalive, οι βασικοί κατηγορούμενοι θα δικαστούν απαλλαγμένοι από την κατηγορία της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, όπως έκρινε το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά σοβαρές οι κατηγορίες για τις οποίες τελικά θα δικαστούν.

Προφυλακισμένοι ως υπόδικοι είναι τέσσερις κατηγορούμενοι, ένας 47χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος φέρεται να αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της δικογραφίας, δύο Αλβανοί, 31 ετών, και ένας 46χρονος Ηρακλειώτης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2022 μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση υπό την εποπτεία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης που ξεκίνησε την έρευνα όταν στις 5 Ιανουαρίου, όπως υποστηρίζεται, έφθασε στην υπηρεσία ανώνυμη επιστολή.

Σε αυτή κατονομάζονταν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι ότι προβαίνουν στο δανεισμό χρημάτων ανθρώπων  που βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση και μέσω εκβιασμών/απειλών είτε για τους ίδιους είτε για τις οικογένειες τους, αποσπούσαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, ξεπερνώντας κάθε νόμιμο επιτόκιο ιδιωτικού δανεισμού. Αναφερόταν ακόμα ότι  διάγουν αδικαιολόγητα πολυτελή βίο, ότι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και ότι  προβαίνουν συχνά σε εναλλαγές πολυτελών οχημάτων.

Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της δικογραφίας αφορά σε Ηρακλειώτη που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος, όπως περιγράφεται, αφενός είχε προβλήματα ρευστότητας, αφετέρου είχε θέματα με τον τζόγο. Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να δανείστηκε στη διάρκεια μιας 6ετίας ποσό  110.000 ευρώ και με τους τοκογλυφικούς τόκους αναγκάστηκε να επιστρέψει, όπως υποστηρίζεται, ποσό άνω των 600.000 ευρώ. Αναφέρεται ότι για να ξεπληρώσει  τους δυσανάλογους τόκους υποχρεώθηκε να πουλήσει ξενοδοχείο στην Κρήτη.

Υπάρχουν καταθέσεις ότι κατηγορούμενος έφθασε στο σημείο να πάει στο 40ήμερο μνημόσυνο αυτόχειρα για να ζητήσει το υπόλοιπο της οφειλής από την χαροκαμένη μάνα.

 

Δείτε επίσης

 

Στις 20 Νοεμβρίου η δίκη των τοκογλύφων

Υπόθεση τοκογλυφίας: δεν θα δικαστούν οι βασικοί κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση

Κύκλωμα τοκογλυφίας: Κεντρικό ζητούμενο να "ανοίξουν κι άλλα στόματα"

Κύκλωμα τοκογλυφίας: τέσσερις στη φυλακή

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ