Παγώνει και την Κρήτη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας "Ελπίς"

Παγώνει και την Κρήτη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας "Ελπίς"

Ισχυρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες - Αναλυτική πρόγνωση του καιρού - LIVE το σαρωτικό πέρασμα της "Ελπίδας"

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίς" που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, με τα καιρικά φαινόμενα να είναι έντονα και στην Κρήτη.

Χθες, αρκετές περιοχές του νησιού ντύθηκαν στα "λευκά",  ενώ χιονόπτωση είχαμε ακόμα και στο κέντρο του Ηρακλείου! Τα φαινόμενα, σε ορισμένες περιοχές ήταν έντονα και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες,  με τα φαινόμενα κατά περιόδους να εντείνονται.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Meteo, αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Στον χάρτη που ακολουθεί δίνεται η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη στο νησί μέχρι το βράδυ της Τρίτης 25/01, οπότε και αναμένεται ύφεση των φαινόμενων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Στην Κρήτη, η θερμοκρασία, θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

 

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα στην Κρήτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφημα 1: Η ψυχρή λίμνη στην μέση τροπόσφαιρα (περίπου 5000 μέτρα απο την επιφάνεια της γης) και η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 24/01. Πηγή: meteo.gr


Στο γράφημα παρακάτω παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01.

 

 

 

Γράφημα 2: Ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01 απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι γκρίζες γραμμές απεικονίζουν την ατμοσφαρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας και τα λευκά βέλη την διεύθυνση του ανέμου στις 14:00 της Δευτέρας 24/01.

 

Το χιόνι κλείνει δρόμους και "επιβάλλει" αλυσίδες

 

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

 
 

Nομός Χανίων

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

 • Επαρχιακή οδός Κράπη προς Ασκύφου
 • Επαρχιακή οδός Φώκιες προς Ομαλό 

Νομός Ρεθύμνης:

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στα σημεία: 

 • Επαρχιακή οδός Άμνατος –Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης)   
 • Επαρχιακή οδός Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου)   

Νομός Ηρακλείου: 

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

 • Επαρχιακή οδός Χερσονήσου –Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δ.ε. Κράσι, 
 • Επαρχιακή οδός Βιάννου –Αμιρά στο 2ο χιλιόμετρο

 

Επίσης λόγω βροχόπτωσης  προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις  Iρλανδικές Διαβάσεις:

 • Δημοτική ενότητα  Πέρι Δήμου Φαιστού
 • Δημοτική ενότητα  Αγ.Τριάδας Τυμπακίου Δήμου Φαιστού
 • Γεροπόταμος Δήμου Φαιστού
 • Δημοτική ενότητα  Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

 • Επαρχιακή οδός Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου
 • Επαρχιακή οδός Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος Δημοτικής Ενότητας Γωνιές

 

Νομός Λασιθίου:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου :

 • Επαρχιακή οδός Αγίου Νικολάου – Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τ.κ. Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου.
 • Επαρχιακή οδός Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα
 • Επαρχιακή οδός Σητείας –Αγίου Νικολάου στο 20ο χιλιόμετρο
 • Επαρχιακή οδός Σητεία προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή
 • Επαρχιακή οδός Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο 
 • Επαρχιακή οδός από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες

 Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Κλειστά και τα σχολεία

Κλειστά θα είναι σήμερα, Δευτέρα τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, λόγω της χιονόπτωσης και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στην ΠΕ Ηρακλείου, τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας λόγω της πανδημίας. Τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης όπως γνωστοποιήθηκε ενώ η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σήμερα προκειμένου να αποφασιστεί αν τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ή θα λειτουργήσουν κανονικά τις επόμενες ημέρες.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και στην ΠΕ Χανίων, όπως επίσης και για τους Δήμους Οροπεδίου Λασιθίου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας ενώ δεν θα λειτουργήσουν και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης.

 

Πώς θα λειτουργήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης - Τί θα γίνει με την εξεταστική

Με απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης,  το Ίδρυμα θα λειτουργήσει με ειδικές περιοριστικές συνθήκες για τις σήμερα, Δευτέρα 24 και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, για την ασφάλεια των μελών του.

Όσον αφορά στην τρέχουσα εξεταστική περίοδο, το πρόγραμμα εξετάσεων των δύο αυτών ημερών, δηλαδή Δευτέρα 24.01.2022 και Τρίτη 25.01.2022, μεταφέρεται αυτούσιο, χωρίς αλλαγές σε ημέρες, ώρες ή αίθουσες, στην αρχή της κενής εβδομάδας μεταξύ των δύο εξαμήνων, δηλαδή Δευτέρα 14.02.2022 και Τρίτη 15.02.2022.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές, αλλά θα λειτουργήσουν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό μόνο για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εργαστεί από το σπίτι (εξ αποστάσεως). Η επιλογή του προσωπικού που απαιτείται να εργαστεί με φυσική παρουσία και των εργασιών που θα κριθούν απαραίτητες θα γίνει με ευθύνη των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων και ενημέρωση της Πρυτανείας.

 

Αναβολή της εξεταστικής στο ΕΛΜΕΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναβάλλονται οι εξετάσεις στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σήμερα λόγω της εντεινόμενης κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων στην Κρήτη.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε η εξεταστική αλλά και η εκπαιδευτική διαδικασία αναβάλλονται και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για σήμερα Δευτέρα 24 και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Οι διοικητικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά.

 

Δείτε επίσης:

Κλειστά την Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου 

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία στην Κίσσαμο

Στον κλοιό της "Ελπίδας" η Κρήτη - Δείτε βίντεο

H κακοκαιρία "Ελπίς" στην Κρήτη - Στα λευκά τα ορεινά, κρύο και παγετός 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ