ΚΡΗΤΗ
Παραγωγοί τσικουδιάς: Έχασαν το όνομα, αναζητούν ταυτότητα!
"Ο κλάδος απειλείται με αφανισμό", λέει στο Cretalive ο πρώην Πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης

Όλο και περισσότερο μειώνεται το κέρδος, άρα και το ενδιαφέρον, για τους μικρούς παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς τσικουδιάς στην Κρήτη.
Αναζητώντας μία... ταυτότητα στην αγορά και με ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, φορτίο ασήκωτο για τους ίδιους τους επαγγελματίες, ο δρόμος είναι δύσβατος και μοναχικός.

Μιλώντας στο Cretalive ο πρώην Πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς, των καζανάρηδων (όπως τους έχουμε συνηθίσει) στο ν. Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης, ένας άνθρωπος με αγνή αγάπη για το ίδιο το προϊόν και με πολλά χρόνια αγώνων στην πλάτη του, στην προσπάθεια για την κατοχύρωση της ονομασίας, επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι "Να μπορούμε επώνυμα να βάζουμε στην αγορά το προϊόν. Δηλαδή η ταυτότητα"

"Για πολλούς η ονομασία δεν παίζει ρόλο. Δεν είναι όμως τόσο απλό. Μετά τις ριζικές αλλαγές κατά τις οποίες χάσαμε το όνομα "παραδοσιακή τσικουδιά" και την κέρδισαν οι ποτοποιοί, όλα άλλαξαν. Το προϊόν πλέον αποκαλείται "απόσταγμα διήμερων". Τώρα φαίνεται ασήμαντο, αλλά για σκεφτείτε...", επισήμανε, τονίζοντας ότι όλες οι δραματικές συνέπειες των έως τώρα ενεργειών θα φανούν στην επόμενη γενιά.
Φόβοι για παντελή εγκατάλειψη του επαγγέλματος

Παράλληλα, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε, αναπολώντας το παρελθόν, ότι ο κλάδος είναι υπό διάλυση. "Στη φάση αυτή είναι 480 οι εγγεγραμμένοι αποσταγματοποιοί. Όμως σχεδόν οι μισοί ενεργοποιούνται, δηλαδή περίπου 230 άτομα. Ο κλάδος πλήττεται κι έπεται συνέχεια"
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες του κλάδου, παλαιότερα, είχαν προτείνει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές.
"Είχαμε βάλει προϋποθέσεις, εάν οι σύλλογοι μας προσπαθούσαν ξανά, θα υπήρχε μία κάποια ασφάλεια, μια προστασία του κλάδου και του ίδιου του προϊόντος. Οι υπόλοιποι παραγωγοί θα μπορούσαν να βγάλουν μεγαλύτερη ποσότητα και να ζήσουν. Δεν το διαπραγματευτήκαμε με τον σωστό τρόπο. Και χάσαμε "!
Τονίζει παράλληλα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με το χύμα προϊόν, δεν θα υπάρξει μέλλον.
Και σημειώνει την ανάγκη η παραδοσιακή τσικουδιά να παραμείνει ένα λαϊκό προϊόν "όπως ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας"
Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο με τα παράνομα αποστακτήρια, ο κ. Φραγκιαδάκης ξεκαθαρίζει ότι κανένας επαγγελματίας δεν είναι αρνητικός στον έλεγχο.
Ζητά πάταξη του φαινομένου που αμαυρώνει το επάγγελμα αλλά, όπως λέει, με πρόστιμα που θα είναι εφικτό να πληρωθούν και "όχι με υπέρογκα πρόστιμα που κανείς δεν μπορεί να σηκώσει και τελικά κανείς δεν πληρώνει..."