Παρέμβαση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στη συνεδρίαση του Δ.Σ

Παρέμβαση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στη συνεδρίαση του Δ.Σ

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης "Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ"

Στην αναγκαιότητα της πλήρους στελέχωσης του ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση επάρκειας στα μέσα ατομικής προστασίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος Δημήτρης Βρύσαλης κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου.

Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης "Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ" επισημαίνονται τα εξής:

"Πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι φανερό αυτό που τονίζαμε εξαρχής ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΣΥ), ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Είχαμε επίσης τονίσει ως ΑΣΥ ότι η συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό θα αποτελεί τη φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των ασθενών και των οικογενειών τους, θα έχει στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων, αποκαλύπτοντας τις αντιλαϊκές επιλογές υπουργείου και διοικήσεων. Η συμμετοχή μας θα σπάσει στην πράξη τη σιγή νεκροταφείου, που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις για το τι συζητείται μέσα στο ΔΣ.
Το ΔΣ περιλάμβανε μια σειρά aπό θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, με αποτέλεσμα η όποια ενημέρωσή μας -ως εκπρόσωποι των εργαζομένων -επί των θεμάτων να γίνεται εν μέσω συνεδρίασης. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε, ως ελάχιστο σεβασμό στους εργαζόμενους, να μην συζητείται σωρεία θεμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες, ώστε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να έχουμε πλήρη γνώση.
Στη συνεδρίαση εκ μέρους μας:
✓ τονίστηκε ακόμα μια φορά η ανάγκη για πλήρη στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και για εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να ανταπεξέρχεται όχι μόνο στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες. Ζητούμε να δοθούν άμεσα λύσεις σε κάποια πρόσθετα προβλήματα και ελλείψεις που έχουν προκύψει την περίοδο της πανδημίας, τα οποία κατά τη γνώμη μας εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του προσωπικού, όπως τα ελλιπή υγειονομικά πρωτόκολλα για κρούσματα υγειονομικών, τα προβλήματα (στελέχωσης, υποδομών, ΜΑΠ) του ΤΕΠ (όπου πρόσφατα είχαμε κρούσμα εργαζόμενου), την πορεία ανέγερσης της νέας ΜΕΘ, την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΚΔΧ μονάδας με τον διαχωρισμό από την ΘΑΚ, την απόδοση της ειδικής άδειας στους εργαζομένους της πνευμονολογικής.
✓ Επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά η ανάγκη για ξεχωριστό παιδιατρικό ΤΕΠ-COVID, αφού η έλλειψή του έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα να εξετάζονται στο ΤΕΠ-COVID των ενηλίκων από τον ίδιο γιατρό που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ. Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιάτρων που υπηρετεί σήμερα δεν επαρκεί για να καλύπτονται ταυτόχρονα τα δύο απαραίτητα ΤΕΠ και γι’ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος με προσωπικό. Επίσης, η ενδεχόμενη αύξηση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων παιδιατρικών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία θα κάνει αναγκαία τη δημιουργία πρόσθετων θαλάμων απομόνωσής τους και στην παιδιατρική κλινική.
Τονίστηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί ο χώρος στον οποίο περιμένουν οι ασθενείς του προεγχειρητικού ελέγχου με κατάλληλο στέγαστρο. Επίσης, κατάλληλο στέγαστρο πρέπει να τοποθετηθεί και στη διαδρομή για τα ύποπτα περιστατικά του covid, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι οι ασθενείς στα καιρικά φαινόμενα.
✓  ζητήθηκε να ενισχυθεί με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό η ΚΔΧ μονάδα, ώστε να σταματήσει η κάλυψη των βαρδιών με εργαζόμενους από άλλες κλινικές. Αντίστοιχη  ενίσχυση να γίνει και όσες άλλες κλινικές και τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα η νέα ΜΕΘ να στελεχωθεί με μόνιμους νοσηλευτές και με όσες άλλες ειδικότητες χρειάζονται, όπως ορίζει το  ΚΕΣΥ.
✓ Καταγγέλθηκε από μέρους μας η συνέχιση της πολιτικής της κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, αφού και ο προϋπολογισμός του 2021 για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ θα είναι μειωμένος κατά 31 εκ. και οι 4000 προσλήψεις είναι κοροϊδία (αφού τελικά θα είναι 2000).
Από πλευράς διοίκησης έγινε προσπάθεια εφησυχασμού και επιχείρηση αποπροσανατολισμού:
Παρουσιάστηκε σαν άμεσα εφικτή λύση για τη στελέχωση της νέας ΜΕΘ η πρόσληψη συμβασιούχων, παρότι έχουν ζητηθεί 44 μονιμοι ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Για την στελέχωση της καρδιοχειρουργικής κλινικής: στο αίτημα για μόνιμο σταθερό προσωπικό πέραν των 4 νοσηλευτών δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση, παρά μόνο ένας γενικόλογος σχεδιασμός περί αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα
Στη θεματολογία υπήρχαν και τα εξής θέματα:
✓ Για τη μετατροπή οργανικής θέσης κλάδου ιατρών ΕΣΥ ειδικότητας κοινωνικής ιατρικής σε οργανική θέση ειδικότητας ιατροδικαστικής: αυτό προτείνει η διοίκηση ως λύση για την υποστελέχωση της ιατροδικαστικής, αντί για δημιουργία και προκήρυξη νέας θέσης μόνιμου ιατροδικαστή. Οι χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών υπάρχουν κυρίως γιατί οι περισσότερες δεν προκηρύσσονται, ούτε καν μετά τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ κάποιες λίγες θέσεις μένουν «άγονες» λόγω των συνθηκών υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, που αποθαρρύνουν γιατρούς από το να τις διεκδικήσουν. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ, γιατί είναι απαράδεκτο την περίοδο της πανδημίας να χάνεται μια θέση δημόσιας υγείας! Προτείναμε να δημιουργηθεί νέα θέση ιατροδικαστή στον οργανισμό του νοσοκομείου. Είναι αναγκαία η αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου, ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι αυξανόμενες ανάγκες του ΠΑΓΝΗ και η προοπτική ανάπτυξής του ως εκπαιδευτικό ίδρυμα. 
✓ Για υπηρεσίες επισκευής και  συντήρησης εγκαταστάσεων -ανελκυστήρων με συμβάσεις συνολικού ποσού πάνω από 200.000€. Αντί το υπουργείο να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί  να καλύπτει τις ανάγκες, επιλέγει να προσφέρει ζεστό χρήμα του ελληνικού λαού σε εργολάβους.  ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την παραχώρηση της συντήρησης σε εργολάβους
Συνάδελφοι, ΜΟΝΟ με τη μαζική συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων μας ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αν παραμείνουμε θεατές.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε η πραγματική αγωνιστική φωνή όλων των εργαζομένων, των ασθενών και των λαϊκών οικογενειών και μέσα στο όργανο αυτό".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ