ΚΡΗΤΗ
Το παζάρι των Βουκολιών: Με ξεχωριστά χρώματα και αρώματα, από τον 19ο αιώνα ως σήμερα
Μια παράδοση άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία και τα έθιμα της περιοχής

Ένα πολύχρωμο "μωσαϊκό" με εικόνες φίλων που συναντώνται μετά από καιρό, πάγκους με κάθε λογής καλούδια, μέχρι και ζώα προς πώληση... Ένα παζάρι ιστορικό.
Ο λόγος για το παζάρι των Βουκολιών, που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Πάσχα και συγκεκριμένα ανήμερα της Μ. Παρασκευής. Μια παράδοση άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία και τα έθιμα του τόπου που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητές αλλά και πολύ κόσμο από κάθε γωνιά της Κρήτης καθώς και επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί για το Πάσχα.

Το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών δεν είναι ένα συνηθισμένο παζάρι. Οι πασχαλινές αγορές από τους δεκάδες υπαίθριους εμπόρους, οι σαρακοστιανοί μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια της πλατείας, σε συνδυασμό με το αντάμωμα φίλων και γνωστών, συνθέτουν εδώ και δεκαετίες ένα ιδιαίτερο σκηνικό στην περιοχή.
Ένα παζάρι, ένας τόπος δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο. Το παζάρι στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών.

"Από περιηγητές γνωρίζουμε ότι η έναρξη του παζαριού αυτού χρονολογείται περίπου το 1880...Ξεκίνησε ως ένα παζάρι ανταλλαγής πραγμάτων, εμπορευμάτων. Ο ένας έδινε, για παράδειγμα, λαχανικά κι ο άλλος κρασί και αγόραζαν παπούτσια. Ή ο,τιδήποτε άλλο. Μετά από πολλά χρόνια καθιερώθηκε πια ως το ιστορικό παζάρι ενόψει της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας μας", εξήγησε στο Cretalive ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι ακόμα και σήμερα η ιστορική εμποροπανήγυρη δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα της. "Παραμένει και μία ολοζώντανη ζωοπανήγυρη. Γίνονται ακόμα και σήμερα πωλήσεις ζώντων ζώων", σημείωσε.
Τα παλαιότερα χρόνια, τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί και σαρακοστιανά ενώ πωλούνταν πολλά ζώα. Σήμερα το παζάρι των Βουκολιών διατηρεί πολλά από τα στοιχεία του, ωστόσο η εμπορική δραστηριότητα είναι σαφώς επηρεασμένη και προσαρμοσμένη στα σημερινά στοιχεία της αγοράς.
Και βέβαια, το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης φίλων, συγγενών, επιχειρηματιών, αλλά και πολιτικών που δεν παραλείπουν να κάνουν ένα πέρασμα κάθε χρόνο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, όπως λέει ο Δήμαρχος, το γεγονός ότι έχει κατά το παρελθόν, λειτουργήσει και ως... "νυφοπάζαρο" που στη συνέχεια οδηγούσε σε προξενιά και συχνά στα... σκαλιά της Εκκλησίας!

Για μία ακόμη χρονιά, πιστός στην καθιερωμένη παραδοσιακή συνάντηση, ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει, αύριο Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου, το παζάρι των Βουκολιών. Και όπως σημειώνει ο κ. Μαλανδράκης "στόχος μας είναι το παζάρι να συνεχίσει να διοργανώνεται και τα επόμενα χρόνια με την ίδια επιτυχία"!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά