«Πείνα, βρώμα, κακουχίες» – Σοκάρει νέα μαρτυρία από πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου

«Πείνα, βρώμα, κακουχίες» – Σοκάρει νέα μαρτυρία από πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου

Η πρώην εργαζόμενη καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι κόλλησε ψώρα από τους γέροντες που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένοι χωρίς καμία φροντίδα υγιεινής

Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, την ασιτία και τους ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής έρχεται στο φως και σοκάρει.

Πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο στα Χάνια, καταγγέλλει στο Live News ότι κόλλησε ψώρα από τους γέροντες που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένοι χωρίς καμία φροντίδα υγιεινής.

 

 

«Χρησιμοποιούν μια βιτρίνα προς τα έξω προς τους συγγενείς, ότι όλα μέσα είναι καλά και λυπάμαι που το λέω αυτή την ασχήμια που έζησα εκεί, που είδα με έχει στιγματίσει. Στο τέλος την έχω πληρώσει με την υγεία μου. Και δερματικά προβλήματα να κολλήσω. Μεγάλη ιστορία είναι αυτό… η ψώρα που κόλλησα» σημειώνει η 50χρονη μιλώντας στο Live News.

Η 50χρονη δούλευε στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το 2020 και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Live News, ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου όλοι ήταν ενήμεροι και μάλιστα περίμεναν τους ελεγκτές έχοντας αρωματίσει τους διαδρόμους.

«Όταν ήρθε το υγειονομικό για έλεγχο. Εμένα μου έκανε εντύπωση, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη ενημερωμένοι; και την ώρα που θα έρθουνε… και βάζανε τότε στους διαδρόμους, ψεκάζανε άρωμα χώρου. Και τότε λέγανε να τους περιποιηθούμε πιο καλά γιατί θα μπουν μέσα στην αίθουσα που είναι τα γεροντάκια και τους σηκώσουν τα ρούχα να τους ελέγξουνε. Κάτι που δεν έγινε. Και έλεγχος για ψώρα δεν έγινε» τόνισε.

«Αυτό είναι κέντρο αδυνατίσματος»

Στις καταγγέλλεις για ασιτεία και ελλιπή διατροφή, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία της 50χρονης πρώην εργαζόμενης, που έβλεπε τους ηλικιωμένους να εκλιπαρούν για λίγο φαγητό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ειρωνικά το γηροκομείο με κέντρο αδυνατίσματος.

«Εκεί είναι κέντρο αδυνατίσματος. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τώρα μια ασθενή που ήταν με εγκεφαλικό, είχε πρόβλημα στο χέρι που ήθελε μόνη της να τρώει η καημένη και να ψάχνει το λάδι, τη ντομάτα, τρία – τέσσερα κομματάκια ψιλοκομμένα, να ψάχνει το λάδι, να βουτάει το ψωμί και να μην υπάρχει. Ξέρεις πόσο άσχημα αισθάνεσαι» σημείωσε.

«Εδώ πέρα πεινάμε» είχε πει τρόφιμος του γηροκομείου στον κύριο Στέλιο, που όταν επισκέφτηκε πριν από ένα χρόνο τον φίλο τον Γιώργο, τον βρήκε αδυνατισμένο και σε άσχημη φυσική κατάσταση» λέει ο κ. Στέλιος.

Τελικά ο 80χρονος κατέληξε μετά από ένα χρόνο μαζί με μια άλλη συγχωριανή του την Άννα. Η κύρια Ελένη θυμάται ακόμα πόσο αδυνατισμένοι ήταν και οι δύο στις κηδείες τους με όλο το χωριό να είναι έκπληκτο με την καχεκτική και ταλαιπωρημένη εικόνα τους.

Η 59χρονη εργαζόμενη μάλιστα αναφέρει ότι για λόγους οικονομίας δεν τους τάιζαν κρέας, ενώ οι πρακτικές φροντίδας που χρησιμοποιούσαν ήταν τραυματικές για τους ηλικιωμένους.

«Έξι μήνες δεν είδα κρέας. Δεν είναι τυχαίο ο κόσμος που αδυνάτιζε και παραμορφωνόταν. Να βλέπω εγώ φροντίδα, να βάλουνε σακούλα για κολοστομία στον πρωκτό. Βγάλτε συμπεράσματα» υπογράμμισε η πρώην εργαζόμενη.

Μάλιστα οι εξετάσεις ηλικιωμένης που έκατσε στο γηροκομείο 3 μήνες και την πήρε ο γιός της θορυβημένος από την αδυνατισμένη της εικόνα και την κινητική παράλυση είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες διαβίωσης της.

Μακρύς ο δρόμος της υπόθεσης, νέα καταγγελία

Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να παραδοθεί στον εισαγγελέα, καθώς εκκρεμούν πολλές μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη καταγγελία για το γηροκομείο έγινε το 2010 από μια γυναίκα. Η γυναίκα αυτή ζει πλέον εκτός Κρήτης. Η γυναίκα καταγγέλει κακομεταχείριση του συζύγου της.

Εντός του 2020, 20 ηλικιωμένοι έφυγαν από το γηροκομείο.  Είτε πήγαν σε άλλη δομή είτε σε σπίτια συγγενών τους.

 

Δείτε επίσης:

Υπόθεση γηροκομείου: Απαντήσεις σε τρία σημαντικά ζητήματα αιτείται από την Αντιπεριφέρεια η δικηγόρος

Δικηγόροι γηροκομείου: "Η έρευνα κινείται μονόπλευρα"

“Αν είχα διαπιστώσει κάτι θα προχωρούσα αμέσως σε καταγγελία”

"Βέλη" κατά της αντιπεριφέρειας Χανίων για πλημμελείς ελέγχους στο γηροκομείο

Γηροκομείο στα Χανιά: "Βρήκα τον πατέρα μου δεμένο στο καροτσάκι"

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Πηγή: megatv.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ