Περιοδεία ΚΚΕ σε σεισμόπληκτους οικισμούς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Περιοδεία ΚΚΕ σε σεισμόπληκτους οικισμούς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη

 

  Το Σάββατο 31 Ιουλίου κλιμάκιο της Τ.Ε Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, πραγματοποίησε περιοδεία στους πληττόμενους από τους πρόσφατους σεισμούς οικισμούς Σαμπάς, Ζωφόρους, Βόννη κ.α του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Το κλιμάκιο συζήτησε με κατοίκους της περιοχής που εξέφρασαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου. Οι κάτοικοι ανέφεραν τους προβληματισμούς τους για την έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης και σχεδίου ετοιμότητας. Επιπλέον, κατήγγειλαν τον τρόπο που πέρασαν οι επιτροπές της τοπικής διοίκησης εντελώς τυπικά και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, καταγράφοντας τυπικά αυτό που φαινόταν, χαρακτηρίζοντας καθησυχαστικά τις ρωγμές σαν φυσική φθορά εξαιτίας του ….χρόνου, ακόμη και σε σύγχρονες κατασκευές, προσφάτως ανακαινισμένες!  

 Αυτό μαρτυρούν και οι φθορές σε θερμοπροσόψεις που έχουν κατασκευαστεί βάσει του προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», αφού πραγματοποιείται χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση τον έλεγχο της αντισεισμικότητας και των στατικών των κτιρίων. Στο οικισμό Σαμπά, που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα και εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές, κτίριο δεξαμενής που βρίσκεται πάνω από κατοικίες έχει πάρει σοβαρή κλίση. Σε επικείμενο ακόμη και μικρότερο σεισμό είναι πιθανό να καταρρεύσει και να κινδυνεύσουν υπερήλικες κάτοικοι. Όλα τα χωριά στη λεκάνη της πρώην επαρχίας Πεδιάδας έχουν επηρεαστεί από το πλήθος των δονήσεων, καθιστώντας μη κατοικήσιμες πάνω από 500 κατοικίες.  

Αντί να μεριμνήσουν, κατήγγειλαν οι κάτοικοι, για την προστασία των κατασκευών και των κατοίκων, φαίνεται ότι άλλη μια φορά το κράτος δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο αφού πασχίζει να αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους κατοίκους που έμειναν χωρίς στέγη, κι αποφάσισε ότι ο Δήμος Μινώα δεν χρειάζεται να μπει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε στους κατοίκους την εγκληματική ευθύνη ΕΕ και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που απορρίπτουν δαπάνες για υποδομές, όπως η αντισεισμική θωράκιση και προστασία οι οποίες δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο. Την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας αποτελεί περιοχή όπου εκδηλώνονται κατά καιρούς σεισμικά φαινόμενα, ακόμα και με ανθρώπινα θύματα κι ενώ υπάρχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να οργανώσουν τη διεκδίκησή τους προς την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, Περιφέρεια και δήμος για άμεσα μέτρα προστασίας και υποδομές για τη στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των σεισμόπληκτων. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση, μέτρα για την προστασία της ζωής του. Αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών. Άμεσος έλεγχος και αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτήρια, υποδομές, σχολεία, χώρους δουλειάς. Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΚΟ και διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές όλων των πληγέντων. Εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους. Έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Τέλος το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε σε επαγρύπνηση τους κατοίκους, ενώ τόνισε πως θα παλέψει μέσα και έξω από την Βουλή για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τους σεισμούς.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ