Πεζοπορία στον Κόφινα

Πεζοπορία στον Κόφινα

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου διοργανώνει για αυτή την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου πεζοπορία στο ιερό κορυφής του Κόφινα και στον παραδοσιακό οικισμό των Καπετανιανών που κρέμεται σαν αετοφωλιά να αντικρύζει την θάλασσα στο βουνό των Αστερουσιών.

Περιγραφή

Το λεωφορείο μας μεταφέρει στους Παρανύμφους ( 520 μ. ) απ΄όπου και ξεκινάει η πεζοπορία μας. Ανηφορίζουμε από αγροτικό δρόμο απολαμβάνοντας την αγριάδα των Αστερουσίων μέχρι τον οικισμό Πλατανιάς ( 780 μ. ). Απο μονοπάτι ανηφορίζουμε με υπέροχη θέα το Λυβικό και ανεβαίνουμε στην κορυφή των Αστερουσίων , τον Κόφινα ( 1230 μ.) στο ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού και απολαμβάνουμε ( καιρού επιτρέποντος ) μια από τις πιο όμορφες θέες στην Κρήτη. ( Λασιθιώτικα Όρη , Ψηλορείτης , Πεδιάδα Μεσσαράς , Κέδρος , Λευκά Όρη , Λυβικό ).

Στην κορυφή φυτρώνει ένα ιδιαίτερο δέντρο, η «Μηλίτσα του Κόφινα», που οι καρποί του μοιάζουν με μικροσκοπικά μήλα στο μέγεθος του ρεβιθιού. Τα δέντρα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με μηλιές.

Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το μεγάλο πανηγύρι του Κόφινα,  στο οποίο παρατηρείται η αυθεντικότερη επιβίωση δενδρολατρείας στο χριστιανικό κόσμο.  Ο καρπός ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι κόκκινος σε διαστάσεις ρεβιθιού, οπότε κόβεται και μοιράζεται στο τέλος της λειτουργίας ως αντίδωρο στους πιστούς.  Οι ρίζες του εθίμου αυτού φτάνουν στα Μινωικά  χρόνια.

Από παλιό μονοπάτι με θέα τον κάμπο της Μεσσαράς τελειώνουμε την πεζοπορία μας στα Καπετανιανά.

Ώρες πορείας:  6

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: Παπανικολάου Αριστοτέλης

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΠΟΡΤΑΣ: 8:00π.μ.

Απαιτούνται υποχρεωτικά ορειβατικά μποτάκια, μπατόν και φακός κεφαλής.

Θα κρατηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. Απαιτούνται:

1.            Μάσκα καθόλη την διάρκεια της παραμονής μέσα στο λεωφορείο

2.            Γάντια

3.            Ατομικό αντισηπτικό

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή, 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά), στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 και στο www.pezoporikos.gr  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ