Πλακιωτάκης: Εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και προχωρούν τα έργα του φράγματος των Μπραμιανών

Newsroom
Newsroom

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση της Κ. Σπυριδάκη

Παρέμβαση σχετικά με τα έργα εμπλουτισμού του φράγματος των Μπραμιανών στο νομό Λασιθίου, έκανε από το βήμα της Βουλής ο Α' Αντιπρόεδρος και Βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αικατερίνη Σπυριδάκη.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «ο κύριος Υπουργός σήμερα ήταν απολύτως σαφής. Είπε ότι το έργο θα υλοποιηθεί». 
Όπως επισήμανε και με δεδομένο ότι το έργο αλλάζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ, «Ήδη ο κ. Ζερβός, ο Ειδικός Γραμματέας έχει εκδώσει και τη σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων όχι μόνο του συγκεκριμένου έργου του εμπλουτισμού, του φράγματος των Μπραμιανών και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Γρα Λυγιάς αλλά και όλων των αντιπλημμυρικών έργων που είχαν απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης». 
«Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί», επανέλαβε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και φυσικά είναι ένα έργο το οποίο μας ενδιαφέρει ως νομός Λασιθίου και θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή και κοινωνική συνοχή του νομού μας».

Σημειώνεται ότι η κ. Σπυριδάκη τόνισε την επιτακτική ανάγκη κατασκευής στοχευμένων αρδευτικών έργων στην περιοχή λόγω των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, όσο και το θέμα της πολιτικής προστασίας μέσω των αντιπλημμυρικών έργων λόγω  των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πέρυσι τη Σητεία και την προηγούμενη εβδομάδα  τα χωριά δυτικά της Ιεράπετρας.

Στην πρωτολογία της η Βουλευτής Λασιθίου, κ. Σπυριδάκη, αναφέρθηκε στο έργο ως «ένα έργο που το κυνηγάμε χρόνια» τονιζοντας την μακροχρόνια ημιτελή του κατάσταση που συμπληρώνει τα 40 έτη. Στη συνέχεια παρέθεσε τα χρονικά ορόσημα της πορείας του έργου μέχρι τη σημερινή απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  καλώντας τον Υφυπουργό να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Δεσμεύεστε ρητά ενώπιον των πολίτων της Ιεράπετρας που μας παρακολουθούν και του Κοινοβουλίου ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δικής σας κυβερνητικής θητείας;
Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο έχετε σκοπό να χρηματοδοτήσετε το συγκεκριμένο έργο και με ποιο χρονοδιάγραμμα ανά φάση υλοποίησής του;

Σε απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ταχιάος, παραδέχθηκε πως το έργο όντως απεντάχθηκε από το Ταμείο με απόφαση του Υπουργείου για τον λόγο ότι σύμφωνα με στις δεσμεύσεις του Ταμείου υπάρχει η υποχρέωση στις 31 Δεκεμβρίου 2025 να έχει παραδοθεί το έργο, και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η κ. Σπυριδάκη, απαντώντας τόνισε : «είτε γνωρίζατε κατά τον σχεδιασμό του έργου ότι δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί, το οποίο είναι τραγικό γιατί ορίζει ότι συνειδητά είπατε ψέματα στους πολίτες του Λασιθίου προεκλογικά, είτε δεύτερον, κατά το σχεδιασμό πιστεύατε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι επαρκές, αλλά κάποιες δικές σας χρονοτριβήσεις έβγαλαν το έργο εκτός: είτε μας λέγατε ψέματα ως Κυβέρνηση προεκλογικά, είτε είστε ανεπαρκείς».

«Το έργο παίρνει τον δρόμο του, και όταν λέω παίρνει τον δρόμο του εννοώ ότι εγκαθίσταται εργολάβος»
Στο κλείσιμο της Συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, τόσο ο Υφυπουργός όσο και σε αναφορά του, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, δεσμεύτηκαν πως έχει αποφασιστεί από την ηγεσία του Υπουργείου να ενταχθεί το έργο στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ και η υλοποίηση του οποίου δε θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ