Πλήθος μηνυμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Χτίζουμε ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. 
Αναλυτικά η ανακοίνωσηι:

"ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η 7η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι παράλληλα η ήμερα ίδρυσης (7 Απριλίου 1948) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα ειδικό θέμα. Φέτος, με γνώμονα τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία, τις οποίες ανέδειξε ιδιαίτερα η πανδημία COVID-19,  το σύνθημα της ημέρας είναι  «Χτίζουμε ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο». Σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για την Παγκόσμια Ήμερα Υγείας προτρέποντας στην ανάπτυξη  πολιτικών υγείας οι οποίες θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας  και την εξάλειψη ανισοτήτων. 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές οι οποίες θα δίνουν έμφαση στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται. 

Στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας καταβλήθηκε και συνεχίζεται να καταβάλλεται κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια όλοι οι πολίτες, ισότιμα και δίκαια,  να έχουν την αναγκαία περίθαλψη όχι μόνο για τη νόσο COVID-19, άλλα και για όλα τα νοσήματα καθώς και την ισότιμη  πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια  κατά της νόσου COVID-19.

Σήμερα, 15 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου COVID-19, το υγειονομικό σύστημα στην Κρήτη, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να στέκεται όρθιο. Όλοι μαζί, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν αγώνα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις πιέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται άντεξε, αντέχει και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντέξει.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Από την έναρξη της πανδημίας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι  Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και οι Διοικητές των Νοσοκομείων κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυση των νοσοκομείων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στην Κρήτη εμείς ως 7η Υγειονομική Περιφέρεια, μέσα σε ένα χρόνο, προσλάβαμε:

  • 275 ιατρούς και 
  • 848 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε ο θεσμός των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων. Στην Κρήτη έχουμε επιπλέον προσλάβει:

  • 50 νοσηλευτές για τη απόκτηση της ειδικότητας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής
  •  18 Νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας /Κοινοτικής Νοσηλευτικής. 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ

Για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση των περιστατικών με COVID-19 ενισχύθηκαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείαs σημαντικά. Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 

  • στο ΠαΓΝΗ οι κλίνες σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 15 
  • στο ΓΝ Βενιζέλειο κατά 4 κλίνες και 
  • στο ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» κατά 6 κλίνες.

Σήμερα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει δυνατότητα συνολικής λειτουργίας 90 κλινών ΜΕΘ, τόσο για περιστατικά γενικής χρήσης όσο και για περιστατικά COVID-19.

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλους του νομούς της Κρήτης. 

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Σήμερα λειτουργούν κατά την πρωινή βάρδια 65 εμβολιαστικές γραμμές ενώ κατά τη απογευματινή βάρδια 59 εμβολιαστικές γραμμές σε 33 Μονάδες Υγείας. Επιπλέον μέχρι και σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 110.289 συμπολίτες μας εκ των οποίων οι 70.943 έχουν λάβει την πρώτη δόση και οι 39.346 έχουν λάβει  και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 

Σε όλη αυτή την περίοδο δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτης χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, αλλά και την πρόσβασή του στα εμβόλια κατά της νόσου  COVID-19. 

ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Εκτός όμως από τη διαχείριση της πανδημίας, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των Μονάδων Υγείας ευθύνης της με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπως:

  • η πρόσφατη ένταξη της προμήθειας 14 ασθενοφόρων στο ΕΠ Κρήτης, 
  • η υποβολή προτάσεων για την προμήθεια νέας γ-camera SPECT –CT στο Γ.Ν Χανιών « ο Άγιος Γεώργιος», 
  • ενός Μικτού Ψηφιακού Συστήματος Καρδιοαγγειογραφίας στο Γ.Ν Βενιζέλειο 
  • δύο νέων αξονικών τομογράφων στο ΠΑΓΝΗ και στο ΓΝ Βενιζέλειο αντίστοιχα. 

Συνολικά δρομολογούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έργα προς ένταξη 13,5 εκ. ευρώ τα οποία θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί. 

Εκτός όμως από την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προχωρούν και οι διαδικασίες για την λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Νεάπολη, η λειτουργία Κέντρου Ημέρας Ασθενών με ALHEIMER στο Ηράκλειο αλλά και η δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού και Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας. 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με στόχο την υποστήριξη και διεύρυνση υπηρεσιών για τους πολίτες η 7η ΥΠΕ προωθεί δράσεις όπως:

  • η κατ΄ οίκον νοσηλεία, 
  • συμμετέχει  στην ανάπτυξη – υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας σε εθνικό επίπεδο, 
  • ενώ παράλληλα οργανώνει και ενθαρρύνει δράσεις αγωγής υγείας σε επίπεδο κοινότητας, από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από σημαντικά θέματα υγείας. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Υγείας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της 7ης Υγειονομικής  Περιφέρειας Κρήτης για τον καθοριστικό ρόλο τους στην διαχείριση της πανδημίας και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους καθώς και στον κάθε πολίτη που χρειάζεται τις υπηρεσίες των Μονάδων Υγείας της Κρήτης. 

Μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου



Ο Βασίλης Λαμπρινός στη δήλωσή του αναφέρει:

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συμπίπτει και τούτη τη χρονιά με την οικουμενική κρίση που επέφερε η πανδημία. Οι πρωτόγνωρες διαστάσεις που έλαβε αυτό το γεγονός, υπερβαίνοντας σύνορα και κράτη, έθεσαν τις κοινωνίες σε οριακή κατάσταση, και τα συστήματα υγείας, παντού, κάτω από αφόρητες πιέσεις. 

  Η ιατρική κοινότητα, διεθνώς, ανέλαβε την ύψιστη αποστολή αντιμετώπισης της πανδημίας, και διάσωσης της ανθρωπότητας.  Οφείλουμε ευγνωμοσύνη  προς το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της πατρίδας μας, που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή αυτής της καθοριστικής μάχης. Οι πραγματικά ηρωικές προσπάθειές τους, ο καθημερινός, δύσκολος αγώνας τους, μας κάνουν υπερήφανους.

   Χωρίς κανέναν εφησυχασμό, με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία, ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας των ειδικών, και με την διέξοδο που προσφέρει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος θα ανακόψει τις επιπτώσεις της πανδημίας,  οφείλουμε να προχωρήσουμε, ως την ημέρα που θα έχει εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος, και η ζωή όλων μας θα επανέλθει στην κανονικότητα.


Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας



«Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Υγείας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού καλούμαστε να αναλογιστούμε πόσο πολύτιμο είναι το αγαθό της υγείας, το οποίο πλήττει σφοδρά η πανδημία.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον ιατρικό κόσμο, γιατρούς, νοσηλευτές και όλο το υγειονομικό προσωπικό, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή της έξαρσης του COVID-19 δίνουν πραγματική μάχη σώζοντας καθημερινά ζωές και προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.
Με υπευθυνότητα απέναντι στους συνανθρώπους μας και τους ίδιους μας τους εαυτούς, ας ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο της πανδημίας και να επιστρέψουμε το γρηγορότερο στην κανονικότητα.
Θεοδόσιος Καλαντζάκης
Δήμαρχος Ιεράπετρας»
 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

"Παγκόσμια Μέρα Υγείας αποτελεί μέρα αγώνα  για την Υγεία και την Ευημερία!»
Τιτάνια είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας. Καθημερινά συρρέουν στις δομές υγείας εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε την Τρίτη 6 Απριλίου στον αριθμό ρεκόρ των 759, την ίδια στιγμή που 100-150 άνθρωποι είναι καθημερινά διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ, δίχως την απαιτούμενη φροντίδα. 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κρατάει ερμητικά κλειστές τις πόρτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στους ασθενείς της επιδημίας, για να μη «μολυνθούν» τα κέρδη τους από κορονοϊό,  αρνείται να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς αποζημίωση, ενώ έχει μετατρέψει το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα απέραντο μονοθεματικό σύστημα Covid, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της νοσηρότητας και της θνητότητας. Αντίθετα φροντίζει να απαλλάξει τους κλινικάρχες από την φορολόγηση των υπέρογκων ποσών που τους δίνει και ταυτόχρονα κάνει πλάτες και αφήνει ατιμώρητους τους εργοδότες που ξεχειλώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής και υπουργικής αυτής άρνησης είναι να προστίθενται 70 περίπου νεκροί με επιπλοκές του κορονοϊού καθημερινά, με συνολική αποτίμηση πάνω από 8.000 νεκρούς.
Οδηγείται  μάλιστα στο σημείο να τιμωρεί γιατρούς που εφημερεύουν με στέρηση μισθού 15 ημερών επειδή δήθεν δε φόραγαν σωστά τη μάσκα, να απολύει και να διώκει διοικητικά-εισαγγελικά γιατρούς αγωνιστές που ύψωσαν τη φωνή απέναντι στη δολοφονική πολιτική που ακολουθείται, μαχόμενους για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας του λαού. Σα να μην έφτανε αυτό ο τηλεοπτικός αστέρας υφυπουργός Κοντοζαμάνης προσπαθώντας να ξεγελάσει και να παραπλανήσει προκλητικά δήλωσε ότι, η εκδικητική απόλυση του γιατρού Κ. Καταραχιά, δεν είναι απόλυση αλλά λύση της σύμβασης του. Όλοι γνωρίζουν όμως ότι για τους συμβασιούχος εργαζόμενους η λύση της σύμβασης ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόλυση, μια μορφή καταστολής και συμμόρφωσης που ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή και σε άλλους κλάδους, με ελαστικά εργαζόμενους, όπως η εκπαίδευση.
Στο μέτωπο του εμβολιασμού. 
Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά, μόνο στο εμβολιασμό και στον «καλό καιρό», χωρίς να πάρει μέτρα ενίσχυσης για το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας. Αυτό το κάνει προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλλιεργήσει ελπίδες, να αποκρύψει ολιγωρίες και ανεπάρκειες και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας covid για τις οποίες φέρει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες. 
Η διαδικασία και ο ρυθμός μάλιστα των εμβολιασμών αποκαλύπτουν ότι δυστυχώς δεν πρόκειται για έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που στοχεύει στην έγκαιρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε εμβόλια, αρνούμενη ακόμα και να φτιάξει εμβολιαστικά κέντρα, επιβαρύνοντας τα ήδη φορτωμένα νοσοκομεία, διαλύοντας το ρόλο των Μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας. Μάλιστα η κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί πολιτικών στελεχών, στρατιωτικών και αστυνομίας, εγκλωβίζει την συζήτηση σε μοναδικό πλαίσιο τη σκανδαλολογία.
Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας  και την προστασία της υγείας του λαού   στηρίζουμε τις διεκδικήσεις  των αγωνιζόμενων γιατρών και υγειονομικών.
Εδώ και τώρα:
Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις μονάδες ΠΦΥ-ΜΕΘ. 
Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, ιδίως των μεγάλων κλινικών τόσο για non covid όσο και για covid περιστατικά (απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, όλο το προσωπικό τους και ο εξοπλισμός τους).
Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενίσχυση της ΠΦΥ. Ένταξη του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον κρατικό σχεδιασμό με αποζημιώσεις ίδιες με του ΕΣΥ.
Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.
Επαναφορά της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων και όλων των κλινικών.
Ένταξη στα ΒΑΕ. Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια η νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Διαρκής και επαρκής ενημέρωση του πληθυσμού και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του εμβολιασμού. 
Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα  στις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία με ασφάλεια. 
Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.
Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικοί επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ευθύνη του κράτους.

Χωρίς Υγεία δεν γίνεται καμιά συζήτηση και για Εκπαίδευση.
Επιμένουμε στον Αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην παιδεία και στην Ελευθερία".
 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 


 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ