Πρύτανης Γ. Κοντάκης στο Cretalive: «Δεν αποφασίσαμε εμείς τον χρόνο της επέμβασης»

Newsroom
Newsroom

Ηρακλειώτες μιλούν για την εκκένωση του "Ευαγγελισμού" και όσα ακολούθησαν της αστυνομικής επιχείρησης.

Ο φόβος ότι το κτήριο του «Ευαγγελισμού» ήταν επικίνδυνο ακόμα και για τους περαστικούς και, φυσικά, το πάγιο αίτημα το κτήριο να αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη συνέχεια στο σύνολο της κοινωνίας, οδήγησε στην επέμβαση που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου από την αστυνομία.


Όπως γράψαμε νωρίτερα, η Σύγκλητος είχε λάβει σχετική απόφαση από τον Ιούλιο και είχαν ενημερωθεί σχετικά και όλες οι αρμόδιες αρχές, η αστυνομία, η εισαγγελία, η εφορεία νεωτέρων μνημείων (καθώς το κτήριο είναι διατηρητέο) και το Υπουργείο Παιδείας.


Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γιώργο Κοντάκη, όλες οι επαφές είχαν γίνει τον Ιούλιο. Το Ίδρυμα, ωστόσο, δεν αποφάσισε τον χρόνο της επέμβασης. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Cretalive, ο ίδιος ενημερώθηκε μόλις μία μέρα πριν από την αστυνομία ότι θα γίνει η επιχείρηση εκκένωσης.
Ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως ήδη επί πρυτανείας Ευριπίδη Στεφάνου, περίπου 8 χρόνια πριν, είχε αποφασιστεί η αποκατάσταση εσωτερικά του κτηρίου, μέσω εργολαβίας, όμως οι επισκευές δεν έγιναν ποτέ γιατί τα άτομα που ήταν στον «Ευαγγελισμό» δεν το επέτρεψαν.


Ο πρύτανης του Π.Κ. σημειώνει πως πρόκειται για ένα κτήριο που είναι στην κατοχή και την ευθύνη του Ιδρύματος εδώ και δύο δεκαετίες και, όμως, δεν ήταν σε θέση να προστατεύσουν τον κόσμο σε περίπτωση ζημιών.
Όπως αναφέρει, είχε διαπιστωθεί πως είχαν γίνει παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες και ήταν κρίσιμο να υπάρξει συντήρηση του κτηρίου. 
Διευκρινίζει πως το επιχειρησιακό κομμάτι, ο χρόνος της επιχείρησης, ήταν απόφαση των οργάνων της Πολιτείας και προσθέτει πως ήταν ευχής έργο που την ώρα της εκκένωσης δε βρίσκονταν στο κτήριο πολλά άτομα.


Τονίζει πως οι διαδικασίες για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτηρίου θα κινηθούν πολύ γρήγορα, όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να το δεχτεί η κοινωνία και η Πολιτεία, από την πλευρά της, να βοηθήσει. Θα χρειαστεί χρηματοδότηση για να προχωρήσουν οι εργασίες και το κτήριο, 20 χρόνια μετά, να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος κρατά κλειστά χαρτιά όσο αφορά στον τρόπο αξιοποίησής του. Πάντως, κατά καιρούς έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Ιατρικής και να φιλοξενούνται εκδηλώσεις τις οποίες θα μπορεί να παρακολουθεί το ευρύ κοινό.
Ξεκαθαρίζει πως το Ίδρυμα δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν και επίσης τονίζει πως η χρήση δε θα έχει εμπορικό σκοπό.
 

Ο θεράπων ιατρός του τραυματία

Τα παιχνίδια της ζωής.. ο πρύτανης, ο οποίος είναι ορθοπεδικός, είναι ο θεράπων ιατρός του ατόμου που τραυματίστηκε όταν έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτιρίου του Ευαγγελισμού μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Μαθαίνουμε ότι υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και γίνεται  ό,τι καλύτερο μπορεί για την αποκατάσταση των τραυμάτων του. 

Οι Ηρακλειώτες για την εκκένωση

Δείτε τι είπαν στην κάμερα του Cretalive Ηρακλειώτες για την εκκένωση του "Ευαγγελισμού" αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

 

Δείτε επίσης:

Η Πρυτανεία για τον "Ευαγγελισμό": Θα αποτελέσει την "καρδιά" του Πανεπιστημίου στην πόλη του Ηρακλείου

 

Επεισόδια στο κέντρο του Ηρακλείου - Πετροπόλεμος και δακρυγόνα

Η εκκένωση του Ευαγγελισμού, τα αναπάντητα ερωτήματα και ο Πρύτανης που... αγνοείται

Ευαγγελισμός: Στο νοσοκομείο ένας εκ των συλληφθέντων που έπεσε από την ταράτσα

Ευαγγελισμός: Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή οι συλληφθέντες - Ποιες οι κατηγορίες

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ