Πυρκαγιές: Σε κόκκινο συναγερμό η Κρήτη - Προετοιμασία και απαγορευτικά μέτρα

Όλες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί επί ποδός - Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Και στις πλέον απομακρυσμένες κοινότητες σε όλη την Κρήτη έχουν φτάσει οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να μην δούμε στο νησί εικόνες όπως αυτές που έρχονται από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες. 

Με το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς να βρίσκεται στο κόκκινο, όλες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί επί ποδός, εκπρόσωποι Περιφέρειας και Δήμων βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, Μανόλη Παραβολιδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας προς έναν οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων έχουν ενημερωθεί για την δημιουργία "ομάδων άμεσης επέμβασης" στις πρώτες φλόγες που θα γίνουν αντιληπτές,  μέχρι την έλευση της πυροσβεστικής. Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή και όλοι οι υδρονομείς. 
Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κατανεμηθεί παντού, ανά την Κρήτη, με βάση τις προβλέψεις και τις ανάγκες. 

Την ίδια ώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σε εφαρμογή της από 5 Αυγούστου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021), ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, τα οποία θα ισχύουν κατ' αρχήν μέχρι και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, ενώ θα μπορούν στη συνέχεια να παρατείνονται ή να ενεργοποιούνται εκ νέου.

 Ειδικότερα, μέχρι και τη Δευτέρα 09/8 και ώρα 06.00 απαγορεύεται

1. κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA, σε δάση, Εθνικούς Δρυμούς, Αισθητικά Δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών και,

2. κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά όπως, εργασίες ή δραστηριότητες που προκαλούν υπερθέρμανση ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης. 

Ως εκ τούτου, ενημερώνεται το κοινό ότι το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης και άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

 

 

 


Δείτε επίσης:

Μεγάλη φωτιά στο Ηράκλειο κοντά σε πρατήριο καυσίμων -Βίντεο και φωτογραφίες

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Καστέλλι Φουρνής - Ακραίος κίνδυνος σήμερα στη μισή Κρήτη
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ