ΚΡΗΤΗ
"Ρωγμή" στους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα ενόψει του συλλαλητηρίου - Διαμαρτυρίες από τους αλιείς
Οι επαγγελματίες αλιείς δια του προέδρου τους, Γιάννη Ανδρουλάκη ζητούν μέτρα και αποζημιώσεις για την πολυεπίπεδη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και κίνητρα για την είσοδο νέων αλιέων στο επάγγελμα.

Λίγο πριν την έλευση στην Κρήτη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκινά την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ημέρα του Παγκρητίου συλλαλητηρίου για τον πρωτογενή τομέα, από τους "κόλπους" του μετώπου των διαμαρτυρόμενων αναδύονται "φωνές" που λένε πως υπόγειες διεργασίες βάζουν σε δεύτερη μοίρα ομάδες επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα οι επαγγελματίες αλιείς εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το ότι, παρά το γεγονός ότι στη σύσκεψη που έγινε στην Ένωση Ηρακλείου δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κτηνοτρόφους και αγρότες και να κλιμακώσουν τα μέτρα διαμαρτυρίας και πίεσης, στην πορεία είδαν τα δικά τους αιτήματα να υποτιμούνται και να αναφέρονται επιγραμματικά στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται αν και είχε συμφωνηθεί να τεθούν δύο αιτήματα από κάθε κλάδο, οι ίδιοι τήρησαν τη συμφωνία, είδαν όμως μια μεγάλη λίστα αιτημάτων από τους κτηνοτρόφους. Από μεγάλη μερίδα των αλιέων εκφράζεται οργή και η πεποίθηση ότι οι κτηνοτρόφοι επιδίωξαν να ενταχθούν στο "μέτωπο" της αντίδρασης οι αλιείς ώστε η πίεση να είναι μεγαλύτερη, όμως υπάρχει η σκέψη ότι δε θα επιδιώξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των κλάδων αλλά μόνο του δικού τους. Οι "φωνές" αντίδρασης που ολοένα πληθαίνουν έχουν διαμορφώσει τις τελευταίες ώρες ένα τεταμένο κλίμα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους αλιείς να διαχωρίσουν τελικά τη θέση τους. Υπενθυμίζεται ότι οι αλιείς δίνουν καθημερινές μάχες επιβίωσης, υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ βιώνουν στο "πετσί" τους τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τις ισορροπίες και στα νερά της Κρήτης. Τα εισβολικά και ξενικά είδη αφανίζουν τους πληθυσμούς των ψαριών, ενώ προκαλούν ουκ ολίγες ζημιές στον εξοπλισμό των αλιέων. Ομοίως και τα θηλαστικά (φώκιες, χελώνες, δελφίνια).
Οι επαγγελματίες αλιείς δια του προέδρου τους, Γιάννη Ανδρουλάκη ζητούν μέτρα και αποζημιώσεις για την πολυεπίπεδη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και κίνητρα για την είσοδο νέων αλιέων στο επάγγελμα. Παράλληλα ζητούν τη δημοσιοποίηση του ψηφίσματος που πρόκειται να κατατεθεί τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον Περιφερειάρχη Κρήτης, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξίσου διεκδίκηση για όλους τους κλάδους και να διαλυθεί κάθε "σκιά".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη