Το ρομαντικό όραμα ενός συλλόγου φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Το ρομαντικό όραμα ενός συλλόγου φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Ιδρύματος μιλούν στο Cretalive για τους στόχους τους.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας του Ιδρύματος και οι δράσεις του εστιάζουν κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με προβλήματα και ανάγκες των φοιτητών στα πλαίσια των σπουδών τους. 

Η ιστορία του συλλόγου ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω όταν πρωτοσυστάθηκε από τις πρώτες “γενιές” μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος παράλληλα με τις σπουδές τους. Το 2018 επανασυστάθηκε με την σημερινή του μορφή. Ο σύλλογος συνεδριάζει τακτικά, συγκαλεί συνελεύσεις και μέσω των εκπροσώπων του αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας με τα θεσμοθετημένα όργανα του πανεπιστημίου.

σύλλογος φοιτητών

Κτίζουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο Ίδρυμα και την αγορά

«Με την ανασύσταση του συλλόγου το 2018, τέθηκε ένας ακόμα στόχος, ένα “ρομαντικό” όρομα: να καταφέρει να οργανώσει και να παρακινήσει όλους τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος σε δράσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση των φοιτητών, προώθηση του πανεπιστημίου αλλά και την δημιουργία μια γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας με την βιομηχανία και εταιρείες του χώρου. Λειτουργώντας συμπληρωματικά με το Πανεπιστήμιο, οι δράσεις έχουν αφετηρία τους φοιτητές του συλλόγου και αποδέκτη ολόκληρη την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η προσπάθεια βασίζεται κυρίως στην εθελοντική δράση των μελών του, πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και τους καθηγητές του», αναφέρει ο Αντώνης Παπαϊωάννου, Υποψήφιος Διδάκτωρ Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Συλλόγου.

Παπαϊωάννου

Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2019, μετά από αρκετούς μήνες οργάνωσης και προσπάθειας, διοργανώθηκε το πρώτο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των φοιτητών πέρα απ’ τα πλαίσια των μαθημάτων. Καλεσμένοι παλιοί απόφοιτοι του τμήματος, ο οποίοι πλέον πέρασαν το στάδιο των ακαδημαϊκών τους σπουδών, μίλησαν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τα σημαντικά εφόδια που απέκτησαν κατά τις σπουδές τους στο τμήμα αναδεικνύοντας έτσι το πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το τμήμα. Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν ότι το όνομα του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί έναν θετικό δείκτη στην αγορά εργασίας δίνοντας κίνητρο στους φοιτητές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Παράλληλα, ερευνητές από το ΙΤΕ αλλά και οι εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση έδωσαν την ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν τις προκλήσεις της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο με έρευνα υψηλού επιπέδου, όσο και στην βιομηχανία.

Υπολογιστών

Σταθερή επιλογή για τους υποψήφιους

«Δεδομένου ότι η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για τις σπουδές και πολλές φορές ίσως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής σχολής, το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών αποτελεί μια σταθερή επιλογή. Οι απόφοιτοι του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό απορροφητικότητα στη αγορά εργασίας. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι απόφοιτοί του διαγράφουν εξαιρετική σταδιοδρομία τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα το τμήμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), δίνοντας την δυνατότητα στους φοιτητές του να γνωρίσουν και να συμμετέχουν σε έρευνα υψηλού επιπέδου. Συνεπώς μέσα σε ένα περιβάλλον αριστείας που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κορυφαία διεθνή ιδρύματα οι φοιτητές του τμήματος έχουν την ευκαιρία να οπλιστούν με γνώση και σημαντικά εφόδια στον αγώνα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας», τονίζει ο Μανώλης Παυλιδάκης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Παυλιδάκης

«Ημέρες Καριέρας»

Καταλήγοντας στην σημερινή δράση του συλλόγου, αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις με τίτλο “Ημέρες Καριέρας” στοχεύοντας στην ενημέρωση και προετοιμασία των φοιτητών για τα επόμενο στάδιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Η πρώτη εκδήλωση της σειράς με τίτλο “Ημέρα Καριέρας: Προετοιμασία για συνέντευξη” πραγματοποιείται στις 12 Φεβρουαρίου 2021 στις 12:00 - 17:00. Η εκδήλωση αυτή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει καλεσμένους από αξιόλογες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο την επιστήμης υπολογιστών και της πληροφορικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές για την σύνταξη του βιογραφικού αλλά και την άποψη ανθρώπων από την βιομηχανία σχετικά με την αξιολόγηση υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων εργασίας (περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές συμμετοχής στην σελίδα μας https://csdcareerday.com).

Υπολογιστών 2

Για τη συνέχεια, οι μελλοντικές εκδηλώσεις αποσκοπούν να φέρουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες με την φοιτητική κοινότητα, όπου οι φοιτητές θα είναι περισσότερο έτοιμοι να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Προσκαλώντας περισσότερες εταιρείες οι  φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος για μια μελλοντική συνεργασία. Παράλληλα άλλες δράσεις εστιάζουν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με Νεοφυείς επιχειρήσεις (Start-ups).

Υπολογιστών 3

Παράλληλα, ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει δράσεις για την προώθηση του ανοιχτού λογισμικού όπως επίσης και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με νέες τεχνολογίες.

 

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο site της εκδήλωσης: https://csdcareerday.com

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ