Σακελλαροπούλου: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό

Σακελλαροπούλου: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό

Παρουσία της ΠτΔ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 78η επέτειο από του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πλαίσιο της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία νωρίτερα παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα.

Σακελλαροπούλου Βιάννος

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή στο μνημείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Σελί Αμιρών με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου. Κατά την αντιφώνησή της, η ΠτΔ έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων επισημαίνοντας ότι παραμένει ανοιχτό.

1

Σακελλαροπούλου Βιάννος

   Στη διάρκεια της τελετής στο μνημείο, παρέστησαν ο Περιφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές του νομού Ηρακλείου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Σακελλαροπούλου Βιάννος

 Η μικτή χορωδία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, απέδωσε τον ύμνο της Βιάννου, ενώ χορευτές χόρεψαν τον βουβό πεντοζάλη του πένθους.

 

1

Σακελλαροπούλου Βιάννος

Προηγήθηκε ομιλία για το ιστορικό Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Βιάννου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

   Σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου, η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου. Στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι νιώθει τιμή που ως επίτιμη δημότης θα συνδέεται «με την Ιστορία αυτού του ένδοξου και μαρτυρικού τόπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Σακελλαροπούλου Βιάννος

   Η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη, έκανε αναφορά στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και κράτησαν όπως τόνισε «ζωντανή τη μνήμη της συμφοράς αλλά και της αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία» χαρακτηρίζοντας το θάρρος τους, «παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία.

   «Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σακελλαροπούλου Βιάννος

   Η κ. Σακελλαραπούλου στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ οι εκδηλώσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας μετά τα Καλάβρυτα, θα συνεχιστούν το μεσημέρι, στις 14:30  με εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Η πρόσκληση του Δημάρχου στην Πρόεδρο και το επιτυχημένο δείπνο στο «Μαρίνα»

Παρουσία της ΠτΔ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη Βιάννου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Όταν η Πρόεδρος συνάντησε τον π. Ανδρέα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, στο Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ