Β. Λαμπρινός: "Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα"

Β. Λαμπρινός: "Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα"

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου για την 78η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου το 1943

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, επισημαίνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με αφορμή την 78η επέτειο από το Ολοκαύτωμα. Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει:

"Συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τον ζοφερό Σεπτέμβριο του 1943, όταν, στην Βιάννο και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, συντελέστηκε ένα από ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού κατοχής, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν ανενδοίαστα σε μαζικές εκτελέσεις, στην λεηλασία και στην καταστροφή περιουσιών, ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά.Οι ωμότητες αυτές, με τις ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής, άφησαν ανεξάλειπτες πληγές και διαρκές πένθος, εντούτοις δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν το φρόνημα των Κρητικών, που συνέχισαν με ακατάβλητο αντιστασιακό πνεύμα την δράση τους ως την απελευθέρωση του τόπου μας από τους Γερμανούς.

Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στην περιοχή της Βιάννου. Η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη, και υπενθυμίζει τις υπέρτατες αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης και τα δεινά που επιφέρει η Βία και η Βαρβαρότητα του Φασισμού".

Σημειώνεται ότι τον δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης. 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ