Σε 48ωρη απεργία τα μέλη ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ

Newsroom
Newsroom

Ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατέρχονται την Πέμπτη και την Παρασκευή τα μέλη ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχοντας στις εξαγγελθείσες από την ΠΟΣΔΕΠ απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ έχει ως εξής:

"Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συνεδρίασε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 και αποφάσισε τη συμμετοχή του Συλλόγου στις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και ειδικότερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ.

Η ίδρυση «μη-κρατικών» ή «μη-κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων σαν ΝΠΠΕ εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας. Το άρθρο 16 του Συντάγματος, ειδικά στις παραγράφους 5 και 6 αναφέρουν: «…5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση... 6. Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Η υποστήριξή μας στο άρθρο 16 του Συντάγματος είναι μια θέση αρχής που αφορά ένα ουσιαστικό πολιτικό πρόταγμα: η δωρεάν δημόσια ανώτατη εκπαίδευση προσφέρει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης σε όλους τους πολίτες και διευκολύνει την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας με αξιοκρατικούς όρους.

Η ίδρυση «μη κερδοσκοπικών» παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων έχει σαν στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατ’ ευφημισμό θα ονομάζονται Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την ίδρυση «μη-κρατικών» ή «μη-κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων, επιδιώκει τη μεταφορά πόρων από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε ιδιώτες. Ωστόσο, παρά τη σχεδιασμένη πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων Πανεπιστημίων μας και ειδικά των περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου σημειώνεται η χειρότερη αναλογία φοιτητών προς διδάσκοντες σε όλη την Ευρώπη, το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί ακόμα και σήμερα μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του, ως εκπροσώπου της χώρας σε διεθνές επίπεδο και αποδεικνύει ότι η χώρα έχει ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες αν υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές υποστήριξής του.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, πιστεύοντας ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτόν τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις μαζί με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλη την ακαδημαϊκή ενότητα της Περιφέρειας. Αυτό ακριβώς προτείνεται και αναδεικνύεται από τις ομόφωνες αποφάσεις του πρόσφατου 16ου Συνεδρίου και της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ. Σε αυτήν τη λογική πρέπει να είμαστε μαζί με τους φοιτητές, δίνοντας ένα κοινό αγώνα, ακόμα και χωρίς να συμφωνούμε πάντα με τις μορφές αγώνα που κάθε φορά επιλέγονται.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αποφάσισε:

  1. Να ζητήσει από την κυβέρνηση:
  • να αποσυρθούν τα άρθρα του Μέρους Δ’ (άρθρα 130-149) του νομοσχεδίου.
  • να προχωρήσει άμεσα σε:
    • γενναία ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων όσον αφορά τη στελέχωσή τους με μόνιμο ακαδημαϊκό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό,
    • την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές τους ανάγκες στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου,
    • την ένταξη και χρηματοδότηση των προ-εγκεκριμένων έργων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τη βελτίωση των υποδομών των Πανεπιστημίων και
    • τη χρηματοδότηση νέων φοιτητικών εστιών σε όλα τα Πανεπιστήμια και ειδικά στα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπου λόγω τουρισμού γίνεται ανυπέρβλητα δυσχερής η αναζήτηση φοιτητικής στέγης.
  1. Τη συμμετοχή του Συλλόγου μελών ΔΕΠ στην απεργία της Τρίτης 27-2, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 28-2, επέτειο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, σύμφωνα με τις προκηρύξεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΣΔΕΠ.
  2. Τη συμμετοχή του Συλλόγου μελών ΔΕΠ στην απεργία της Πέμπτης 7-3 και Παρασκευής 8-3, ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προκήρυξη της ΠΟΣΔΕΠ".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ