Σε ετοιμότητα τα σωματεία για την απεργία της Πέμπτης

Σε ετοιμότητα τα σωματεία για την απεργία της Πέμπτης

Ανακοινώσεις με φόντο την πανελλαδική απεργία - Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση τα σωματεία

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου με αφορμή την απεργία της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου: 

"Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της αυριανής απεργίας και με φουλ της μηχανές βρίσκονται τα σωματεία του κλάδου της Βιομηχανίας που έχουν ήδη πάρει αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις. Με εξορμήσεις σε εργοστάσια, απεργιακή αφίσα και πανό που καλούν στην απεργία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στη μάχη που έχει ξεκινήσει πάνω από ένα μήνα σε όλη την Ελλάδα και στο Ηράκλειο, και θα κλιμακωθεί την Πέμπτη 26/11.

Η επιτυχία της απεργίας θα είναι ένας ακόμα «κρίκος» σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος. Η εργατική τάξη δεν θα αναστείλει τις διεκδικήσεις της, θα ορθώσει ανάστημα, έχει φωνή κι ας φορά μάσκες. Το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα θέλει και μπορεί να συγκρούεται με την σκληρή επίθεση που έχει εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία στη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα του λαού.

Αν η κυβέρνηση και η μεγάλη εργοδοσία περάσουν «αναίμακτα», χωρίς σκληρή εργατική αντίσταση το νομοσχέδιο των ανατροπών του αιώνα (8ωρο, σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, αμοιβή και όριο υπερωριών, Κυριακή αργία, απεργιακό δικαίωμα – σε συνέχεια του διαβόητου 50% του ΣΥΡΙΖΑ – και λειτουργία των σωματείων), τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αύριο.

Αν εμείς οι ίδιοι οι εργάτες δεν αναδείξουμε με τον αγώνα μας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την νέα έξαρση της πανδημίας, την απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δεκάδες των νεκρών, αν δεν απαιτήσουν τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς αποζημιώσεις σε κλινικάρχες «σκασμένους» από αμύθητα κέρδη στην πλάτη μας, αν δεχτούν τις «χουντικής έμπνευσης» απαγορεύσεις στη δράση του οργανωμένου κινήματος που ξέρει να προστατεύει την υγεία του τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ καλύτερα από ό,τι αυτοί φροντίζουν στους χώρους δουλειάς, την άγρια καταστολή και την τρομοκρατία (προσαγωγές, συλλήψεις, παρενόχληση συνδικαλιστών που προετοιμάζουν την απεργία πανελλαδικά), τα πράγματα αύριο θα ξεκινούν με πολύ χειρότερους όρους.

Αυτές τις μέρες που η αυτονόητη προστασία της υγείας μας δεν επιτρέπει μεγαλειώδεις μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, η απεργία δίνει τη δυνατότητα αγωνιστικής, διεκδικητικής έκφρασης και πρέπει να εκφραστούμε. Να κάνουμε lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας, να κατέβει την Πέμπτη ο διακόπτης, να σταματήσουν οι μηχανές!"

Η Ανακοίνωση του σωματείου Επιπλοξυλουργών Ν. Ηρακλείου: 

Χαιρετίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στις 26 Νοεμβρίου

Να δώσουμε απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό – δυναμώνουμε των αγώνα μας για

προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα !

Συνάδελφοι,

Το νέο lockdown αποτελεί την τελευταία πράξη της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, της έλλειψης έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά τα επικοινωνιακά σόου, η κυβέρνηση της ΝΔ:

*Δεν θωράκισε το σμπαραλιασμένο από τις χρόνιες αντιλαϊκές πολιτικές σύστημα υγείας, που πιάνει ήδη τα όριά του. Με ΜΕΘ και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κάτω από τις ανάγκες και με ανεπαρκή στελέχωση. Με το 80% των χειρουργείων παγωμένα, το σύστημα υγείας μετατράπηκε σε σύστημα «μιας νόσου» και οι ιδιωτικές δομές της υγείας περιμένουν στην γωνία νέα πελατεία και ζεστό χρήμα από τις επιδοτήσεις.

* Δεν ενίσχυσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου συνωστίζονται οι πληβείοι της «μαζικής μεταφοράς» κάθε πρωί όχι για να πάνε βόλτα, αλλά για να πάνε στη δουλειά τους. Οι εξυπνάδες του κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να "γεννήσει λεωφορεία", να μένουν. Με τον στόλο των λεωφορείων πεπαλαιωμένο και ασυντήρητο, χωρίς επαρκές προσωπικό, η καθημερινή μετακίνηση μετατράπηκε σε αιτία εξάπλωσης της πανδημίας. Το ίδιο και με τα σχολεία κι ας επιχείρησε η κυβέρνηση να διασύρει τους αγώνες των μαθητών.

* Άφησε στο απυρόβλητο τους μονοπωλιακούς ομίλους. Προτίμησε να κυνηγά με τη μεζούρα τους εστιάτορες, να ταράζει στα πρόστιμα τους μικρούς επαγγελματίες, να κλείνει τους περιπτεράδες, τις λαϊκές αγορές. Δεκάδες, όμως, είναι οι καταγγελίες ότι δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα στην ιδιωτική υγεία και στα γηροκομεία, σε εργοστάσια ειδικά στα τρόφιμα – ποτά, σε Σούπερ-μάρκετ, σε καράβια της ακτοπλοΐας και αλλού.

Μέχρι που θα φτάσει η κοροϊδία; Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων:

* Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πλήρη εξοπλισμό κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID 19 αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.

* Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

* Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

* Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία

Το νέο lockdown θα μειώνει το εισόδημα, θα διογκώσει τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι θα πάρουν και θα κληθούν να τις επιστρέψουν αργότερα, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι.

Μας λένε μονότονα ότι οι διεκδικήσεις μας, για αφορολόγητο, για μείωση της φοροληστείας, για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, για επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών- δήθεν δεν χωρούν στις αντοχές της οικονομίας, δεν μας πείθουν. Ξέρουμε καλά ότι την ίδια ώρα μοιράζουν δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, πολυκαταστήματα, τραπεζίτες, ακόμα και για νέους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα, 5 δις παραπάνω προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός από την φορολογία για το 2021.

Ταυτόχρονα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά ακόμη και στα εργαλεία, με νέα διάταξη διευρύνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Για πρώτη φορά η «πτωχευτική διαδικασία» επιβάλλεται με το ζόρι ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα. Μπορεί να ευνοεί κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις  αλλά θα γίνει θηλιά  στο λαιμό για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Φέρανε νόμο που βάζει “στο γύψο” τις διαδηλώσεις, γιατί ετοιμάζονται να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, γιατί διατηρούν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 Δεν μας ξεγελούν πια, τους έχουμε καταλάβει. Είναι αδίστακτοι. Αρκετά πληρώσαμε στην προηγούμενη κρίση. Δεν θα πληρώσουμε και πάλι για τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών! Αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία και εργαζόμενου!

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα μας γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει!

Απορρίπτουμε τις προκλητικές δικαιολογίες της κυβέρνησης που εγκαλεί όποιον κινητοποιείται. Δεν το κάνει για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά για να περάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαδηλώνει παίρνοντας κάθε μέτρο προστασίας όσων συμμετέχουν, σε αντίθεση με την ίδια που έχει αφήσει το λαό απροστάτευτο.

 Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν μικρότερα εισοδήματα, κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:

* Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού

* Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

*Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

* Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

* Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

* Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και για τους αυτοαπασχολούμενους.

* Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

* Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο κράτησαν ή θα κρατήσουν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών/συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

* Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

* Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.

* Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται ανεξαρτήτως χρεών. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.

*  Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι.

* Κατάργηση επιβολής προστίμου σε όσους προσέρχονται οικειοθελώς για εγγραφή στο μητρώο εμπόρων του κανονισμού ξυλείας. Για περιπτώσεις που η ενημέρωση για εγγραφή προκύπτει από έλεγχο των αρμόδιων οργάνων να προηγείται έγγραφη σύσταση με εύλογη προθεσμία εγγραφής.

                               ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

  •  Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται.                                                                Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι τάισμα των κλινικαρχών!             Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Άμεσα μέτρα στήριξης της τηλε-εκπαίδευσης, όχι το αίσχος που ζούμε τις τελευταίες μέρες!

* Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης και τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

* Για τις καταστροφές σε καταστήματα και βιοτεχνίες συναδέλφων λόγω των πρόσφατωνκαιρικών φαινομένων :

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν έντονα τους Δήμους Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδας τις τελευταίες μέρες έχουν σοβαρές συνέπειες στις υποδομές, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι συνέπειες αυτές γίνονται εντονότερες από την έλλειψη αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής επιτρέπουν σήμερα την καλύτερη προστασία του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές, σε σχέση με το παρελθόν. Η λογική του κόστους-οφέλους δεν χωρά σε τέτοια ζητήματα και η αντιμετώπισή τους είναι επιτακτική για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η άμεση καθολική αντιμετώπιση των συνεπειών, επίσης παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Απαιτουμε:

* Να επισπευτούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, για να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι πληγέντες. Αποκατάσταση όλων των ζημιών στο 100% άμεσα. Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις στον κλάδο να ληφθεί υπόψη όχι η εμπορική αξία του τεχνολογικού εξοπλισμού που καταστράφηκε (μιας και πολλοί συνάδελφοι τα κληρονόμησαν από τον πατέρα τους), αλλά η αξία αγοράς των μηχανημάτων.

*Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών σε εφορία, δήμο, μεγαλοπαρόχους κλπ. σε όλους τους πληγέντες, ειδικά του κλάδου, μέχρι την αποκατάσταση τους. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ