Σεισμός: Ζητούν περισσότερα κλιμάκια για γρηγορότερο έλεγχο των σπιτιών

Από τα ελεγχόμενα σπίτια ένα ποσοστό 80-85% χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για κατοίκηση.

Περισσότεροι από 4.000 εκτιμάται ότι είναι οι άνθρωποι μόνο στον δήμο Μινώα Πεδιάδος που έχουν μείνει χωρίς σπίτι, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν. 

Αυτό που ζητούν κάτοικοι και κοινοτάρχες είναι να ενισχυθούν τα κλιμάκια των ελέγχων καθώς τώρα, όπως λένε, γίνονται ουσιαστικά σε κάθε χωριό δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε ένα περίπου ποσοστό της τάξης του 40% ώστε να έχουν μία πρώτη εικόνα ως προς το μέσο όρο. Τονίζεται ότι από τα ελεγμένα σπίτια ένα 80 με 85% χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για κατοίκηση.Οι κάτοικοι που ζουν οι περισσότεροι στις αυλές ή σε σκηνές, ενώ κάποιοι άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα, απευθύνουν έκκληση ώστε να δοθεί εντολή να έρθουν και άλλοι μηχανικοί για να καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Νεκτάριος Κοκολάκης, πρόεδρος της κοινότητας Ινίου (συμπεριλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Ινίου, Μαχαιράς και Μοναστηράκι) τόνισε ότι στο Ίνι έχει γίνει αυτοψία στο 40% των σπιτιών και από αυτά το 85% έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα. Γλίτωσαν μόνο τα νεόδμητα.
 


Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλα τα χωριά. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα σπίτια αυτά ήταν απολύτως κατοικήσιμα μέχρι πρότινος. Δεν μιλάμε για αποθήκες ή πετρόκτιστα που ήταν έτσι και αλλιώς ακατοίκητα. Οι αυτοψίες διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε κατοικίες στις οποίες μέχρι και την Δευτέρα ζούσαν κανονικά άνθρωποι.


Δείτε επίσης:

Στο "περίμενε" τα κοντέινερ έως ότου ετοιμαστούν οι χώροι για την τοποθέτησή τους

Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις των σεισμοπλήκτων περιοχών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δ. Αρχανών - Αστερουσίων και περιοχές του Δ. Χερσονήσου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ