«Σφραγίδα ποιότητας» από την ΕΘΑΕΕ για το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η διαδικασία πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε από διεθνή Επιτροπή υψηλού κύρους, η οποία συγκροτήθηκε από εξέχοντες επιστήμονες της Διασποράς από την Αμερική, τον Καναδά και την Γαλλία.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ), το νεότερο Τμήμα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο (ιδρύθηκε το 1999 και υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το 2001), πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ). Η διαδικασία πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε από διεθνή Επιτροπή υψηλού κύρους, η οποία συγκροτήθηκε από εξέχοντες Επιστήμονες της Διασποράς από την Αμερική, τον Καναδά και την Γαλλία.

Η Έκθεση Πιστοποίησης αποδίδει στο ΤΕΤΥ τον χαρακτηρισμό «Άριστα», δηλαδή «πλήρης συμμόρφωση» με τα διεθνή στάνταρ, και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί επισφραγίζει την «κουλτούρα ποιότητας» που διακατέχει το Τμήμα από την ίδρυσή του.

Η πρόεδρος του Τμήματος, καθηγήτρια Άννα Μητράκη τονίζει στο Cretalive πως "η πιστοποίηση  αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για το Τμήμα, το οποίο του επιτρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και δυναμική."

Η Έκθεση συνοδεύεται από έναν αριθμό θετικών σχολίων, μερικά από τα οποία σταχυολογούνται παρακάτω:

« Ο Στόχος του Προπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΤΥ είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στο διεπιστημονικό πεδίο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, το οποίο είναι σχετικά πρόσφατο στο Ελληνικό χώρο.  Το Τμήμα στοχεύει στην παροχή στερεών βάσεων στην Φυσική, την Χημεία και την Βιολογία οι οποίες εφαρμόζονται κατόπιν στην κατανόηση, ανάλυση και καινοτομία σε οπτοηλεκτρονικά και μαγνητικά υλικά, πολυμερή και βιουλικά. Η Επιτροπή διεπίστωσε ότι τα μέλη ΔΕΠ και το διδακτικό προσωπικό δεσμεύονται για διαδικασίες και πολιτικές ποιότητας, οι οποίες διασφαλίζουν υψηλά κριτήρια ποιότητας, συγκρίσιμα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και σε πλήρη συμμόρφωση με  το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος σχεδιάστηκε με φοιτητοκεντρική προσέγγιση από την ίδρυσή του.  Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών είναι εξαιρετικό και αντίστοιχο με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα της Προπτυχιακής Εκπαίδευσης στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Το Τμήμα έχει 19 μέλη ΔΕΠ με εξαιρετικά ερευνητικά επιτεύγματα που διακατέχονται από ζήλο και ικανότητες για την παροχή εκπαίδευσης πολύ υψηλής ποιότητας. Τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος έχουν εξαιρετικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα και προσπαθούν συνεχώς να γίνουν ακόμη καλύτεροι για τον καλό των φοιτητών τους.  Οι διδάσκοντες του Τμήματος ενσωματώνουν ενεργά τις εξελίξεις της  τεχνολογίας στην διδασκαλία τους. Η Επιτροπή εξέτασε δείγματα διπλωματικών εργασιών φοιτητών και έμεινε εντυπωσιασμένη από το υψηλό επίπεδο σπουδών και την έκθεση των φοιτητών σε πολλές τεχνικές σύνθεσης και χαρακτηρισμού υλικών.

Στο Τμήμα, υπάρχει ατμόσφαιρα συλλογικότητας αλλά και εξαιρετική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Διδακτικό προσωπικό, το Διοικητικό προσωπικό και τους Προπτυχιακούς φοιτητές. Το Τμήμα, δε, υποστηρίζεται από αφοσιωμένο διοικητικό προσωπικό».

Τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν, επίσης, για το Τμήμα και οι διαπιστώσεις που έκανε η Επιτροπή σχετικά με το χρονίζον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και οι συστάσεις που απευθύνει προς την Ελληνική Πολιτεία. Χαρακτηριστικά η Επιτροπή συστήνει προς την Πολιτεία να φροντίσει οι απόφοιτοι του Τμήματος Υλικών να έχουν το δικαίωμα να διδάξουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και να έχουν άλλα αντίστοιχα εύλογα επαγγελματικά δικαιώματα.  Επί πλέον, επειδή διαπίστωσε ότι μία πολύ σημαντική κατεύθυνση του Τμήματος εστιάζει στα Βιοϋλικά και τις Βιοϊατρικές εφαρμογές, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν την Ιατρική πρακτική στο 21ο αιώνα, προτείνει προς την Πολιτεία να μπορούν οι Υποψήφιοι στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν το Τμήμα Επιστήμης Υλικών όχι μόνον από το 2o επιστημονικό πεδίο «Θετικές Επιστήμες» αλλά και από το 3o πεδίο «Επιστήμες Υγείας και Ζωής».  Το τελευταίο θα εμπλουτίσει τον φοιτητικό πληθυσμό του Τμήματος με ακόμη καλύτερους φοιτητές που θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε αντικείμενα σπουδών με πολύ μεγάλο εύρος σημαντικών εφαρμογών τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην υψηλή τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ