Σήμερα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα Covid-19 στα Χανιά

Σήμερα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα Covid-19 στα Χανιά

Εν τω μεταξύ η φαντασία καλπάζει και οι φήμες ... οργιάζουν

Μπορεί οι φήμες να ... δίνουν και να παίρνουν για κρούσμα στην Κρήτη, ωστόσο μόνο το Ινστιτούτο Παστέρ είναι που θα δώσει την οριστική και αδιαμφισβήτητη απάντηση. Όσο κι αν το "Ράδιο Αρβύλα" οργιάζει, η επίσημη "φωνή" είναι των επιστημόνων, που πρόκειται άλλωστε σήμερα να αποφανθούν για το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, που εντοπίστηκε χθες στα Χανιά.

Ο 26χρονος άνδρας, του οποίου ελήφθη δείγμα, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, είχε ήπια συμπτώματα και όχι βεβαρυμένη κλινική εικόνα και είναι το μοναδικό ύποπτο κρούσμα που είχαμε μέχρι χθες στο νησί.

Ο ασθενής έφτασε χθες το πρωί στο νοσοκομείο Χανίων και αμέσως ειδοποιήθηκαν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Υγείας. Παρέμεινε σε θάλαμο απομόνωσης ενώ η μεταφορά του έγινε με ασθενοφόρο και τραυματιοφορείς που φορούσαν ειδικές στολές. Λόγω αυτής της εξέλιξης η άσκηση έγινε ... πραγματικότητα και η προγραμματισμένη για χθες άσκηση ετοιμότητας για τον κορωνοϊό στα Χανιά ακυρώθηκε.

Σειρά οδηγιών για την πρόληψη του νέου κοροναϊού εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, λαβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο νέος κορωνοϊός SARS–CoV-2 αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις. H λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό SARS–CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πνευμονία. Σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εξακολουθούμε να μιλάμε για μία νόσο, η οποία στη συντριπτική της πλειονότητας, στο 85%, είναι ήπια και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ