Στ. Τζεδάκης: Αγροδιατροφικός Τομέας, Τουρισμός, Πολιτισμός - Τα «δυνατά χαρτιά» της Κρήτης

"Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή περιφέρεια, με ισόρροπη ανάπτυξη, καθώς και ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους της". 

Γράφει ο Σταύρος Τζεδάκης

Η Κρήτη, το νησί μας, είναι μια περιφέρεια παραγωγική. Τα τοπικά προϊόντα, όπως  το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυροκομικά, το μέλι, τα κηπευτικά, τα βότανα και πολλά ακόμη έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, συνυφασμένα με το μικροκλίμα της Κρήτης και η παραγωγή τους χρονολογείται σε βάθος χρόνου.

Επίσης η Κρήτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς, με επισκέπτες από πολλές χώρες του κόσμου.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα του νησιού μας, είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, τα ιστορικά μας μνημεία, η γαστρονομία, καθώς και η Κρητική διατροφή.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να χαράξουμε μια ενιαία στρατηγική, η οποία θα στηρίζει και  το τρίπτυχο: Αγροδιατροφικός τομέας, Τουρισμός και Πολιτισμός, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο και την προοπτική, για περισσότερο ανάπτυξη του νησιού μας και ευημερία των πολιτών του.

Η Κρήτη διαθέτει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δεν είναι μόνο ο ήλιος η θάλασσα και το βουνό αλλά και η ιστορία μας, ο πολιτισμός, η φιλοξενία, το φιλότιμο, η Κρητική διατροφή κ.α. Όλα μαζί τα πλεονεκτήματα αυτά, αναγάγουν το νησί ως μια ποιοτική επιλογή για τους επισκέπτες του. Γεγονός που σταδιακά  θα επιφέρει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, δηλαδή θα καταστήσει την Κρήτη σε προορισμό ποιοτικότερο τουριστικά και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους.

Κάποιες σύντομες προτάσεις για την επίτευξη του παραπάνω στόχου:

  • Αναγνωρισμένες και καταξιωμένες Δημόσιες σχολές, όπου θα εκπαιδεύονται οι νέοι που σκοπεύουν να ασχοληθούν, είτε με τον τουριστικό κλάδο, είτε με τον αγροδιατροφικό. Αποτέλεσμα, στελέχη ικανά, επαρκώς καταρτισμένα, με τεχνογνωσία. Κατά συνέπεια,  θα μιλάμε για ποιοτική αγροτική παραγωγή  και παροχή  υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους επισκέπτες μας.

(Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, να απαξιώνεται η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Αγ. Νικολάου)

  • Η πολιτεία πρέπει να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που είναι το εργατικό δυναμικό σε όλους τους κλάδους: τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την εστίαση αλλά και στους υπόλοιπους τομείς. Μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία να υποδέχεται εργατικό δυναμικό από χώρες, με κουλτούρα, που να μοιάζει με την ελληνική. Επιπλέον οι άνθρωποι οι οποίοι θα έρθουν εδώ, για να εργαστούν, θα καταγράφονται, θα ασφαλίζονται, θα φορολογούνται, θα πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και βέβαια θα εκπαιδεύονται. Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα και ουσιαστικά, το πρόβλημα με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της Κρήτης θα παραμείνει πρόβλημα και διαδοχικά θα διογκώνεται.
  • Θέλουμε και παλεύουμε για μια βιώσιμη αγροτική παραγωγή, με ποιοτικά τυποποιημένα και ανταγωνιστικά προϊόντα.
  • Να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά που έχει ήδη γίνει στον τομέα του πολιτισμού, ώστε να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία του νησιού μας.

Αν καταφέρουμε να  διασυνδέσουμε την Κρητική διατροφή, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, θα κάνουμε την Κρήτη μας, σημαντικό τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή περιφέρεια, με ισόρροπη ανάπτυξη, καθώς και ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους της. 
 

*Ο Σταύρος Τζεδάκης είναι Αντιπεριφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος στην Π.Ε. Ηρακλείου με τον Σταύρο και την παράταξη «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ