Στην Βουλή τα αιτήματα των φαρμακοποιών του Ηρακλείου

Αναφορά από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Ερώτηση και από τον Γ. Λογιάδη

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων, προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Οι φαρμακοποιοί, στο ψήφισμά τους, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την περιφρονητική συμπεριφορά της πολιτείας στις συνεχείς τους εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Παράλληλα, ζητούν την πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν την ελληνική αγορά του φαρμάκου, τη στελέχωση του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, την πλήρη διαφάνεια στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα και τον εμπλουτισμό του σημερινού νομοθετικού πλαισίου, που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τον κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδάκης: «Παρά την κοινοβουλευτική παρέμβαση στην οποία προχωρήσαμε 54 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πριν από ένα μήνα για το θέμα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. 

Ασθενείς καρκινοπαθείς, άλλοι με εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας βρίσκονται στον αέρα. Οι φαρμακοποιοί ξεκίνησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την αδιανόητη αυτή κατάσταση, ο Υπουργός Υγείας ακούει; Ο Πρωθυπουργός ακούει; 

Εν μέσω πανδημίας, άφησαν το ΕΣΥ να ρημάξει και συνεχίζουν να παίζουν κορώνα γράμματα με την υγεία των ασθενών. 

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να σταματήσει να υπεκφεύγει και μας ενημερώσει σε ποιες άμεσες  ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καταγγέλλονται».

Παρών στη συγκέντρωση των φαρμακοποιών στο Ηράκλειο ο Νίκος Ηγουμενίδης

Το παρών στη συγκέντρωση των φαρμακοποιών στο Ηράκλειο έδωσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής βρέθηκε μαζί με τους φαρμακοποιούς του Νομού Ηρακλείου έξω από το κτίριο της Περιφέρειας όπου παραδόθηκε σχετικό ψήφισμα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου, ενώ επίσης στα πλαίσια της στάσης εργασίας για το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, καθώς και με τον πρ. Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και σήμερα μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωάννη Τσικανδυλάκη.

Ο βουλευτής εξέφρασε τη στήριξη του στον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί που αντιμετωπίζουν την περιφρονητική συμπεριφορά της πολιτείας στις συνεχείς τους εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων, ενώ από την πλευρά του τονισε ότι θα κατατεθεί το σχετικό ψήφισμα από κοινού με τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους αρμόδιους Υπουργούς.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη στελέχωσης του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, ενώ έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της πλήρους διαφάνειας στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα, όπως συμπεριλαμβάνεται και στο σημερινό ψήφισμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα κατατεθεί στη Βουλή.


Ερώτηση και από τον Γιώργο Λογιάδη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για  τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, κατέθεσε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. 

Στο κείμενο της αναφέρει:

"Εν συνεχεία της ερώτησης με αριθμό πρωτ. 2886/03/02/2022
ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Ηρακλείου, που  εκπροσωπεί 330 επιστήμονες φαρμακοποιούς αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη και  περιφρονητική η συμπεριφορά της πολιτείας στις συνεχείς τους εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Ένα πρόβλημα που προκαλείται εν μέρει από τις διεθνείς συγκυρίες στην παγκόσμια αγορά του φαρμάκου, προκαλείται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την ατολμία των αρμόδιων φορέων να ελέγξουν και να αποδώσουν την πραγματική ευθύνη σε εγχώριους παράγοντες οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο και έξω από την εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Δεδομένου ότι η Δημόσια Υγεία αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει στους υγειονομικούς όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζονται για να την υπηρετήσουν προς όφελος των ασθενών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα προχωρήσετε στην πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν την ελληνική αγορά του φαρμάκου, την στελέχωση του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, την πλήρη διαφάνεια στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα,   και τον εμπλουτισμό του σημερινού νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τον κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων";


Δείτε επίσης:

Επικίνδυνες οι ελλείψεις φαρμάκων: Στάση εργασίας στα φαρμακείαΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ