Στο δρόμο ξανά τα σωματεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Στο δρόμο ξανά τα σωματεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης

Στο δρόμο κατεβαίνουν εκ νέου αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου, συνδικαλιστικές ενώσεις και σωματεία προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζοντας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. 

Στο Ηράκλειο:

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Βουλή,  αποφάσισε  ομόφωνα να κηρύξει 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Τετάρτη 16/06/2021 και να προχωρήσει σε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:30 στην Πλατεία Ελευθερίας .
Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
•    Στην κατάργηση του 8ώρου
•    Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
•    Στο άνοιγμα των Κυριακών, σε επιπλέον κλάδους
•    Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας 
•    Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
•    Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
•    Στην ουσιαστική κατάργηση του ν. 1264 και στην ευθεία επίθεση στα συνδικάτα

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου:

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε. 
    Να μην ψηφιστεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά, καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή αργία και δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να μας απασχολούν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
    Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων, οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν μέσα στην Πανδημία.
    Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στα αντεργατικά σχέδια που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργίας, βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων με την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιούνη, ήταν η απάντηση του εργατόκοσμου στα σχέδια της κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε σκλάβους του 21ου αιώνα.  Είναι η βάση για να κλιμακώσουμε άμεσα την πάλη μας διεκδικώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά.
Η μεγαλοεργοδοσία τρίβει τα χέρια της από ευχαρίστηση γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζεται να της προσφέρει νέα εργαλεία για να ξεζουμίζει τον ιδρώτα της δουλειά μας. Όσα επιχειρήματα και αν προωθούν η κυβέρνηση και η εργοδοσία, για να καλλωπίσουν ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο και να το παρουσιάσουν ως κάτι σύγχρονο δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους.
Όσους επικοινωνιακούς μηχανισμούς και αν βάλουν να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να συγκαλύψουν τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη, όσο και αν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με φθηνές δικαιολογίες επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην κλιμάκωση του αγώνα βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το απεργιακό ποτάμι θα είναι πιο ορμητικό στην νέα απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα στις 16 Ιούνη.
Τα μέτρα που προωθούνται δεν συνιστούν πρόοδο ούτε προστατεύουν τους εργαζόμενους.
    Δεν είναι σύγχρονο ούτε προοδευτικό εν έτη 2021 να απαιτείς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες πέραν του 8ωρου και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν πάνω σε αυτό το θεμελιώδης ζήτημα έγιναν τεράστιοι αγώνες και χύθηκε αίμα πριν 100 και πλέον χρόνια.
    Πρόοδος δεν είναι να ζητάς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν όλο και περισσότερο ενώ η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας θα έπρεπε να εξασφαλίζει το αντίθετο.
    Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε προοδευτικό να ζητάς από εργαζόμενους γονείς να δουλεύουν 10ωρα και δωδεκάωρα για να έχουν την «ευκαιρία» να ασχοληθούν με τα παιδιά τους στα ρεπό τους που θα είναι κομμάτια από την κούραση.
    Δεν είναι πρόοδος να κοροϊδεύεις τους φοιτητές που εργάζονται λέγοντας να δουλέψουν περισσότερο για να πάρουν ρεπό να πάνε να μαζέψουν ελιές, ενώ θα έπρεπε να είχαν όλες τις συνθήκες εξασφαλισμένες να ασχοληθούν με τις σπουδές τους και όχι να αναγκάζονται να δουλεύουν.

Τα μέτρα που προωθούνται στηρίζουν την μεγαλοεργοδοσία που τα χειροκροτά και απαιτεί να παρθούν και άλλα.
Τα αντεργατικά μέτρα είναι προαπαιτούμενα του νέου super μνημονίου.
Τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται σήμερα αποτελούν προαπαιτούμενα του περιβόητου ταμείου ανάπτυξης και των πολλών δισ. ευρώ που θα βάλουν στις τσέπες τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μεγάλα αρπαχτικά του ιδρώτα μας. Τα μέτρα που συνοδεύουν το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα σούπερ μνημόνιο που ενσωματώνει προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, όσους προωθούνται σήμερα και όσα σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Τα κυβερνητικά σχέδια για νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι ομολογημένα εδώ και πολύ καιρό, θα είναι η συνέχεια του νέου κύκλου επίθεσης.
Με τον αγώνα μας μπορούμε να φέρουμε ανατροπές προς όφελος της ζωής μας.
Ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε την ζωή μας, για να αποκρούσουμε την επίθεση και να πετύχουμε νικηφόρα αποτελέσματα είναι ο δρόμος της οργανωμένης πάλης με επίκεντρο τις ανάγκες μας και τις διεκδικήσεις μας. Ακριβώς επειδή ο αγώνας μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, παίρνει μέτρα απέναντι στα συνδικάτα. Προσπαθούν να θωρακίσουν το κατασταλτικό οπλοστάσιο για να υλοποιούν ανενόχλητοι τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και τους σχεδιασμούς.
Η υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια.
Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί ότι αυτοί που φτιάχνουν αντεργατικούς νόμους θα σκεφτούν τη δική μας ζωή. Αυτοί μας θέλουν να δουλεύουμε απ’ το πρωί ως το βράδυ, απλήρωτοι, τσαλακώνοντας την υγεία μας για να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων.
Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη πρέπει εμείς να παλέψουμε να γίνουν πραγματικότητα. Η μάχη θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. 
 Όλοι στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ Τετάρτη 16 Ιούνη:
    στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας
    και στο απογευματινό συλλαλητήριο στις 6:30 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας.
 

Στην ίδια συγκέντρωση θα συμμετέχει και Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου: 

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου Κρήτης καλεί τα μέλη της όπως και τους μη οργανωμένους συνταξιούχους στην απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα της Κυβέρνησης που κατά παραγγελία της ΕΕ και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου σύνταξε, κατάθεσε και προωθεί για ψήφιση αυτές τις ημέρες.

Η Ένωση καλεί για μαζική και αγωνιστική συμμετοχή των συνταξιούχων την Πέμπτη 16/6/2021 και ώρα 11π.μ. στην Πλ. Ελευθερίας για να δηλώσουν μαζί με τα άλλα εργατικά Σωματεία την απαίτηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς και των άλλων προηγούμενων αντεργατικών νόμων.

Η κορύφωση της κινητοποίησης της Πέμπτης 16/6/2021 θα γίνει με το αγωνιστικό συλλαλητήριο των εργατικών Σωματείων για την απόσυρση του νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας το απόγευμα στην Πλ. Ελευθερίας στις 6.30 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο:

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας αύριο 16/6/2021, ημέρα ψήφισης του Εργασιακού Νομοσχεδίου στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

     Να είμαστε όλοι εκεί να ενώσουμε τη φωνή μας με την υπόλοιπη Ελλάδα για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις κατακτήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:

  • Στην διευθέτηση ωραρίου με ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Στην μετατροπή του Σ.ΕΠ.Ε σε απρόσωπη Ανεξάρτητη Αρχή.
  • Στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Στην αποδυνάμωση της Απεργίας.
  • Στην κατάργηση του Ν.1264 και την επίθεση στα Συνδικάτα.

Αυτό το Νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει, αλλά απορυθμίζει την αγορά εργασίας.

Εφόσον δεν το διορθώνουν να το αποσύρουν!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-06-2021 ΣΤΙΣ 18:00.

Στα Χανιά:

Τα μέλη του Δ.Σ.  των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑ.ΜΕ. παραχώρησαν συνέντευξη τύπου χθες 14/6 καταγγέλλοντας την στάση  του προεδρείου του ΕΚΧ. Την ώρα που πανελλαδικά εκατοντάδες σωματεία και εργατικά κέντρα καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα με νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16/6 η πλειοψηφία του ΕΚΧ επιλέγει να συρθεί πίσω από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ κηρύττοντας την λήξη των κινητοποιήσεων. Απορρίπτοντας την πρόταση των ταξικών σωματείων για συνέχιση του αγώνα με νέα 24ωρη απεργία την μέρα ψήφισης του  αντεργατικού νομοσχεδίου δεν μπήκαν καν στον κόπο να φροντίσουν για την απαρτία του  Δ.Σ. ώστε να μπορεί να παρθεί απόφαση. Τα ταξικά σωματεία καλούν όλους τους εργαζομένους του νομού να δώσουν την μάχη μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς στο πλάι των σωματείων τους βάζοντας στο περιθώριο την ομάδα της εργοδοτικής ΓΣΣΕ. Καλούμε σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 16/6  στις 19:00μ.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο.

Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων

Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων

Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων

Στον Άγιο Νικόλαο:

 Απεργούμε διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το εργασιακό νομοσχέδιο καταργεί σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που αφορούν το ωράριο, τις υπερωρίες, τις αποδοχές, τις απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και την επιθεώρηση εργασίας.

Απεργούμε διότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση, καταργεί το 8ωρο με την επιβολή 50 ωρών εργασίας την εβδομάδα και οι επιπρόσθετες ώρες δεν θα αμείβονται, αλλά μελλοντικά (;) θα δίνεται από τον εργοδότη ρεπό ή μέρες άδειας.

Απεργούμε γιατί καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να μη διαθέτουν καμία διαπραγματευτική δύναμη. Σε μία εποχή έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας, οι εργοδότες θα θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους για τη διατήρηση της θέσης εργασίας μέσω των ατομικών συμβάσεων.

Απεργούμε διότι καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που αποτελούσε ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους έναντι εργοδοτικών αυθαιρεσιών, εργατικών ατυχημάτων και άλλα. Αφού υποβάθμισε το Σ.ΕΠ.Ε. και το άφησε χωρίς επαρκές προσωπικό και ελέγχους, το μετατρέπει πλέον σε ανεξάρτητη αρχή και κατά συνέπεια η πολιτεία αποποιείται του ελέγχου για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Απεργούμε γιατί, αν απολύεται ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να τον επαναπροσλάβει, εφόσον εκείνος δικαιωθεί στο δικαστήριο.

Απεργούμε καθώς καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 επιπλέον κλάδους κι επιχειρήσεις και παράλληλα μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται).

Απεργούμε γιατί ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Καταργούν το δημοκρατικό διάλογο και τη ζώσα διαδικασία της αντιπαραβολής των θέσεων και των συλλογικών αποφάσεων, μέσω της επιβολής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στις Γενικές Συνελεύσεις.

Απεργούμε για τον αδελφό μας που αμείβεται με μισθούς πείνας, τη φίλη μας που αύριο θα «χτυπάει» 10ωρο χωρίς αποζημίωση, για τα παιδιά μας που δεν θα βρίσκουν δουλεία λόγω της υπερεργασίας και του φθηνού κόστους των υπερωριών.

Απεργούμε γιατί θεσμοθετούν μια εργασιακή ζούγκλα. Απεργούμε γιατί τα εργασιακά κεκτημένα αποτελούν θεσμικούς πυλώνες της ανθρώπινης ζωής και όχι προνόμια, όπως προπαγανδίζουν οι κύριοι της κυβέρνησης.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας «ο Μύσων» καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΔΟΕ και να ενώσουν τη φωνή τους με τα μέλη των άλλων δυο Συλλόγων του Λασιθίου στη απεργιακή συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 στις 11:00 π. μ.


 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ