Στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020», μελέτη για παρεμβάσεις στο Μινωικό Ανάκτορο Φαιστού

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη χρηματοδοτείται η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης αρχαίων καταλοίπων, κατασκευής στεγάστρων και στερέωσης πρανών του Μινωικού Ανακτόρου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) η μελέτη για το έργο: 

«Μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης αρχαίων καταλοίπων, κατασκευής στεγάστρων και στερέωσης πρανών Μινωικού Ανακτόρου Φαιστού» προϋπολογισμού 325.257,21 €.

Το έργο αφορά στην εκπόνηση και ωρίμανση των μελετών, οι οποίες θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της συντήρησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του μινωικού ανακτόρου, την κατασκευή σύγχρονων στεγάστρων προστασίας των αρχαιοτήτων και την αποκατάσταση των πρανών του λόφου, στον οποίο ιδρύθηκε το ανάκτορο. 

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς το Ανάκτορο της Φαιστού συνιστά το δεύτερο σε έκταση και σημασία μινωικό ανάκτορο και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μεγαλονήσου.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν συνίστανται, κατά πρώτον, στην συντήρηση φθαρμένων και ευπαθών αρχαίων αρχιτεκτονικών καταλοίπων, κατά δεύτερον στην αντικατάσταση των παλαιών και αντιαισθητικών πλέον μεταλλικών στεγάστρων, και τέλος, στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας του ανακτόρου, με την στερέωση των σαθρών πρανών του λόφου, πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η πόλη και το ανάκτορο της Φαιστού.

Ιδίως η αντικατάσταση των παλαιών, φθαρμένων, μεταλλικών στεγάστρων συνιστά ουσιώδη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου, καθώς αυτά καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της επιφάνειάς του και στεγάζουν κάποια από τα πιο εμβληματικά τμήματα του ανακτόρου της Φαιστού (Παλαιό Ανάκτορό, Βασιλικά Διαμερίσματα, Δωμάτιο LΧΧΧΙΧ, Κλίβανος, Δυτ. Προμαχώνας). 

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε την σημασία του έργου, το οποίο για άλλη μια φορά αποδεικνύει την άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του ΥΠΠΟΑ, για την διάσωση και την ανάδειξη του αστείρευτου μνημειακού πλούτου της Κρήτης

«Η Περιφέρεια Κρήτης και η Ειδική Υπηρεσία Ε.Π. Κρήτης προέβη στη σχετική πρόσκληση, με στόχο την χρηματοδότηση της εκπόνησης και ωρίμανσης μελετών για τα έργα Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνουμε την προσπάθεια των αρμόδιων Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων να εντάξουν σε προγράμματα χρηματοδότησης την συντήρηση και την ανάδειξη εμβληματικών μνημείων, αρχαιολογικών έργων και μουσείων της Κρήτης, γεγονός που συνιστά άλλωστε υψηλή προτεραιότητα στην πολιτιστική Πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ